Anoreksiya Hastalığı Nedir

Anoreksiya Hastalığı Nedir :

Anoreksiya nervosa sıklıkla ergenlik ve genç erişkinlik döneminde başlayan, beden algısı bozukluğu ile ilişkili, kişinin fiziksel bütünlüğünü tehdit edecek şekilde yememesi ve kilo vermeye çalışılması ile karakterize yeme bozukluğudur

Çocuklarda görülen anoreksiya nervozada bulgular daha ileri yaşlarda görülenlerden farklıdır. Menstruesyonda düzensizlik sekonder seks karakterlerinde azalma gibi bulgular çocuklarda daha nadirdir. Çocuklarda anoreksiya nervozanın tipik başlangıç bulguları yoktur. Bu çocuklar genellikle mükemmeliyetçi başarılı çalışkandır. Ve popülerdir. Anoreksiya nervozada genetik ve çevresel faktörüler rol oynamaktadır. Hastalık alı gücünün yüksek olduğu gelişmiş ülkelerde daha çok görülür: ayrıca psikolojik travmalara aile problemleri de hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.

Bebeklerde Anoreksiya Nevroza olabilir mi?

Bebeklerde anoreksiyada yiyecek reddi, aşırı seçicilik gözlenir. 6 ay ile 2 yaş arası ortaya çıkar. Bebeğin isteklerine annenin tutarsız ve uygunsuz yanıtlarının bebekteki ayırt ediciliği ketlediği, ilişkilerinde ikili çatışmaların gözlendiği, karşılıklılığın az olduğu, duygusal yoksunluk yaşandığı ve negatif duygulanımın yoğun olduğu çalışmalarda gösterilmiştir.

Seçici Gıda Reddi Bir Hastalık mıdır?

Bebek belirgin şekilde ve sürekli bazı besinleri almayı reddeder. Sık rastlanan bir durumdur. Anoreksiya nervoza gelişimi için risk faktörüdür.

Psikolojik Anoreksiya

1 ile 3 yaş arasındaki bebeklerin çoğu ilk yıl 7-8 kilo alabilmelerine rağmen takip eden yıllar boyunca hiç kilo almayabilirler. Artık bir yaşındaki kadar hızlı büyümedikleri için daha az kaloriye ihtiyaç duyarlar ve iştahları azalmış gibidir bu duruma psikolojik anoreksiya denir. Çocuğun ne kadar yemek yiyeceğine karar vermesi beynindeki iştah merkeziyle alakalıdır. Bebekler büyümek ve enerji sağlamak için ihtiyaçları kadar yemek yerler.

Birçok ebeveyn bebeklerini ihtiyaçları olandan daha fazla yemek yemeleri için zorlar çünkü bebeklerinin iştahsız olmalarının yetersiz beslenmeye ve sağlık problemlerine yol açacağını düşünürler. Bebeği yemek yemeye zorlamak onun iştahını daha da azalmasına neden olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp