Anorektal Apse Ve Fistül

Anorektal Apse Ve Fistülün tanı ve tedavisi bir tartışma konusudur ve bu sağlık probelemi konusunda pek çok bilimsel tartışma bildirilmiştir.

Tedavi işlemleri konusunda bir çok medikolegal olgu bildirilmektedir. Anorektal apse inflamatuvar bir süreçtir ve anal glanddaki bir enfeksiyonun komplikasyonu olarak ya da bir anal deri enfeksiyonu olarak gelişmektedirler. Etiyolojisi oldukça farklılık gösterebilmektedir ve bu cerrahi patolojinin primer ve sekonder formları bildirilmiştir.

Anorektal apseler anatomik yerlerine göre sınıflandırılmaktadırlar; en sık olanları perianal ve iskiorektaldirler. Hem klinik muayene ile hem de anoskopik muayene, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, ve manyetik rezonans görüntüleme gibi farklı görüntüleme yöntemleri ile tanı kanulduktan sonra cerrahi drenajları yapılabilmektedir. Halen cerrahi drenajlarından sonra sıkça tekrarlayan apse ve sonradan anal fistül gelişimi konusunda oldukça yüksek bir sıklık bulunmaktadır.

Anal fistül anorektum ile perine arasında granülasyonlu bir traktustur. Fistül primer ve sekonder traktus yapılarından oluşabilmektedir. Bazen bu traktus yapıları tıkanabilmekte ve bir sinüs oluşmaktadır. Çoğu fistül önceki anoraktal absenin drenajından sonra oluşmaktadır, abselerin hepsi bir fistül ile komplike hale gelmemektedirler.

Fistüllerin büyük bölümünün anal glanddaki ya da ilişikte olduğu lenfatiklerdeki bir piyojenik enfeksiyona bağlı olduğu konusunda kuvvetli bir bulgu bulunmasına karşın, konjenital, pelvik sepsis, perineal yaralanmalar, anal hastalıklar, inflamatuvar barsak hastalığı, tüberlüloz, aktinomikoz ve veneryal infeksiyonlar gibi düşünülmesi gereken pek çok başka neden bulunmaktadır.

Anal fistül işareti spontan olarak drenajı olan ya da cerrahi drenaj gerektiren ağrı ve perianal şişkinlik epizotları ile ortaya çıkan anal bölge rahatsızlığıdır. Anal fisftülde farklı sınıflamalar tanımlanmıştır. Klinik muayene, manometri, fistülografi, intra-anal ultrasonografi, magnetik rezonans görüntüleme tanı amacıyla kullanılabilmektedir.

Bu amaç için tedavisinde, dört temel .yöntem tanımlanmıştır ama fistülektomi, eksizyon ve primer sütür, eksizyon ve deri greftlemesi, eksizyon ve eksternal anal sfinkteri açık bırakmaksızın eksizyon bu konuda söylenebilmektedir. Ayrıca, ilave olarak In additon to, seton, direkt sütür ile tamir, mukozal ilerletme flebi de yüksek fistüllerin tedavisi için tanımlanmıştır.

Sonuç olarak, anorektal apse ve fistül ciddi sağlık problemidirler, özellikle deneyimli kolorektal cerrahlar tarafından, erken tanı ve uygun cerrahi tedavileri oldukça önemlidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp