Anorektal Abse

Anorektal abse, makatın 2 cm. İçinde çepeçevre yerleşimli, dışkıyı kayganlaştırmak için sıvı salgılayan 8-10 adet bezin iltihaplanması sonucu oluşur. Makat çevresinde 5 adet boşlukta bu iltihap birikebilir ve iltihabın miktarına bağlı şikayetler olur.

Anorektal abse kimlerde görülür?


Anorektal abse toplumda herkeste görülebilir. Erkeklerde ve 30-45 yaş arasında sıklık artar. Bağırsak iltihabı, kanserli, lösemili o bölgeden hemoroid gibi operasyon geçirmiş kişilerde görülme sıklığı artar.

Hastada hangi şikayetleri yapar?

Makat çevresinde çok şiddetli ağrı, şişlik ve ateş asıl şikayetlerdir. O bölgede kızarıklık, gerginlik bazen de iltihabın akması görülebilir.

Tanısı nasıl konur?

Yüzüstü yatan hastada o bölgedeki şişlik ve dokunmakla şiddetli ağrı olmasıyla, rektal tuşede (makatın parmakla muayenesi) ağrı ve ısı artışının tespitiyle tanı konulur.

Tedavide neler yapılabilir?

Makata yakın yerden bölgesel anestezi yardımıyla 1-2 cm. Kesiden iltihabın boşaltılması ve antibiyotik desteği tedavinin ana prensipleridir.

Perianal fistül

Perianal fistül nedir?


Anorektal fistül; iç ağzın makat içinde, dış ağzın ise makatın kenarında olduğu, dış ağızdan devamlı iltihabın aktığı boşluk olarak tanımlanır.

Kimlerde görülür?

%70-80‘i daha önce perianal abse geçirmiş kişilerde görülür. Makatta çatlak, hemoroid ameliyatı olmuş, bağırsak iltihabı olan ve o bölgeden yaralanması olan kişilerde de görülebilir.

Hangi hastalıkla karışır?

Özellikle anaskop (ışıklı alet) ile muayene pılmazsa sadece dış ağız görülür ve o bölgenin abseleriyle karışır.
Hastada ne tür şikayetler yapar?

Hastalar bazen dış ağızdan bazen de makat içinden iltihaplı ve bazen kanlı akıntıdan şikayetçidir. Büyük abdest sırasında ağrı, iltihabın akmasıyla da rahatlama şikayetleri vardır.

Tanı nasıl konur?

Tanıda hastanın öyküsü çok önemlidir. Geçmişinde abse geçirmiş hastadan şüphelenmek gerek. Rektal tuşe (makatın parmakla muyenesi) ile veya anaskop (ışıklı alet) ile yapılan muyenede iç ağzın da görülmesiyle tanı konulur.

Tedavide ne önerilir?

Dış ağzın makat çevresine yakınlığı ve boşluğun derinliğine göre ameliyat şekli değişebilir. İki ağız arasını kesip açık bırakma, özel yapıştırıcılar ve lastik ile bağlama yapılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp