Deniz Tutması Nasıl Önlenir

Deniz Tutması Nasıl Önlenir

En başta şu bilinmelidir ki eğer hava şartları ya da geçmiş tecrübe deniz tutması riskini işaret ediyorsa önlemimizi önceden almalıyız. Belirtiler başladıktan sonra işimiz çok daha zor olacaktır.

Tekneye çıkmadan 1 saat kadar önce hafif bir şeyler yiyin. Aşırı yağlı ve asitli besinlerden ve alkolden kaçının.
Zencefil deniz tutmasına karşı etkilidir. En iyisi taze zencefil kökünü çiğnemektir, ama zencefil tabletleri de işe yarayabilir.
Deniz tutmasına karşı çeşitli ilaçlardan faydalanabilirsiniz. İlacın tekneye çıkmadan önce alınmasında fayda vardır. Belirtiler başladıktan sonra ilaç pek işe yaramayacaktır. Hatta bir gece önceden ilaca başlamak daha garanti olur. Başlıca ilaçlar Bonine, Dramamine, Antivert Antrizine olarak sayılabilir. Ayrıca kulak arkasına yapıştırılan bantlar (scoplamine) ve fitil formunda ilaçlar da mevcuttur.

Son dönemde deniz tutmasını engellediği iddia edilen elektromanyetik bileklikler de piyasada satılmaktadır.
Teknede seyir halinde kitap okumak, telefonda oyun oynamak, internette sörf yapmak gibi faaliyetlerden uzak durmalısınız. İleri, ufuk çizgisine doğru bakmakta yarar vardır. Fazla hareket edip yer değiştirmeyin. Mümkünse teknenin orta kısmında ve seyir yönünde durun.
Kamarada fazla vakit geçirmeyin, mazot, tuvalet vs. kokular da deniz tutmasını tetikleyebilir. Bol su için, yazın kendiniz güneşten ve sıcaktan mümkün olduğu kadar koruyun.

Eğer kusma duygusu baskın çıkarsa sakın tekne tuvaletine gitmeyin! Rüzgarı arkanıza alın, birinden yardım isteyin ve küpeşteden denize doğru bakın. Kusmaya çalışmayın ve engel olmaya da çalışmayın.
Deniz tutması yaşayan kişilerin denge duygusunun pek güvenilir olmadığı göz önünde bulundurulursa can yeleği giyilmesi hatta can halatı kullanılması, tehlikeli bölgelerde dolaşılmaması tavsiye edilir.
Hepinize sağlıklı günler, iyi seyirler dilerim.

Deniz Tutmasına Ne İyi Gelir?

Deniz yolculuğuna çıkmadan önce bir çay bardağı denizin temiz olan yerinden deniz suyu alıp içebilirsiniz. Bu bulantınızı engelleyecektir ve yolculuğunuz boyunca deniz tutmasına mani olacaktır. Diğer bir öneriye göre ise deniz yolculuğuna çıkmadan önce hafif besinler tüketmek, tuzlu kraker ya da leblebi gibi mideyi bastıracak besinler almak bulantının oluşumu engelleyebilir. Deniz tutmasına karşı hemeopati yöntemini de tercih edebilirsiniz. Ancak bu yöntemlerin dışında deniz tutmasına iyi gelecek ilaçlardan da faydalanabilirsiniz.

Deniz Tutması Nedeni

Kinetozisin nedeni ile ilgili en yaygın hipotez, "vücutta nörotoksinlerle mücadele eden savunma sisteminin faaliyete geçmesi"dir. Beyindeki postrema bölgesi vücutta zehirlenme meydana geldiğinde kusmanın başlatılmasından ve görüntü-denge uyuşmazlıklarını çözmekten sorumludur. Vücudun algıladığı bir hareket gözler tarafından doğrulanmadığında (taşıt içine bakmak, hareket halinde kitap okumak vb.) beyin, görme veya denge sistemlerinden birinin halüsinasyon geçirdiği sonucuna varır ve muhtemel bir zehirlenmeyi önlemek için kusmayı tetikler.

Deniz Tutması Nedir

Kinetozis, kinetosis veya taşıt tutması, gözlerden iletilen harici verilerle iç kulaktaki denge merkezinde üretilen dahili verilerin uyuşmaması sonucu oluşan rahatsızlık. Rahatsızlığın nedenine bağlı olarak hareket hastalığı, deniz tutması, uçak tutması gibi isimlerle anılır. Örneğin, gemi veya uçak seyahati esnasında iç kulak taşıtın salınımını algılarken, gözler sabit bir görüntü alır. Bu durum stres hormonlarını harekete geçirir ve mide kaslarındaki kasılmaları artırır. Bunun sonucu olarak baş dönmesi, benizin solması, soğuk terleme, mide bulantısı ve hatta kusma gerçekleşebilir.

Dünyadaki her üç kişiden birini hafif koşullarda dahi (sakin bir gölde teknede bulunmak vb.) taşıt tutar. Her üç kişiden ikisi ise şiddetli koşullarda gerçekleşen (fırtınalı deniz, türbülanslı uçuş vb.) kinetozisden muzdariptir. Vestibüler sistemi olmayan canlılarda kinetozis görülmez

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp