Guillain Barre Sendromu İlaç

Guillain Barre Sendromu İlaç : Guillain Barré sendromu akut, inflamatuar demyelinizan bir noropatidir. İnsidansı 100.000'de 1 oranında izlensede bilinmeyen nedenlerle gelişen salgınlarlada karşılaşılır. Hastalık çoğunlukla ekstremitedeki uyuşuklukla başlar. Bunlar çoğunlukla el ve ayak bileklerinde belirgindir.

Ve sıkıştırıcı ya da gıdıklayıcı bir özellik gösterir. Güçsüzlük parestezilerin başlamasından 1-2 gün sonra proksimal kaslardan başlar, kolları yukarı kaldırmak, merdiven çıkmak ve sandalyeden kalkmakta zorlukla kendini gösterir. Tanı konulması aşamasında elektrofizyolojik değerlendirme önemlidir.

Tedavide gama globulin (IVIG, 0.4 g/kg/5 gün) ya da plasma exchange uygulanır. GBS'li hastada tedavi yaklaşımını birkaç faktör belirlemektedir. Bunlar yatak başında yapılan muayenede saptanan güçsüzlüğün şiddet ve progresyon hızı, solunum ve otonomik disfonksiyon erken sistemik komplikasyonlar ve genel sistemik hastalıkların mevcudiyetidir.

Hastaların tablonun başlangıcında quadriplejik olup, otonomik disfonksiyon geliştirip mekanik ventilasyon desteğine ihtiyaç hissedip hissetmeyeceğini belirlemek güçtür.

İlerleyici seyirli gruptaki hastaların motor güçsüzlük ve vital kapasitesi gün be gün kötüleşen quadriplejik olup diyafram yetmezliği geliştiren ve a.c grafilerinde atelektazi saptanan hastalar olduğu bilinmektedir.

Yoğun bakımda izlenmesi gereken hastalar vital kapasitesinde ani düşüş, orofaringeal güçsüzlük,otonom disfonksiyon ve a.c grafilerinde aspirasyon ve atelektazisi saptanan hastalardır.

Vital kapasitesi 15 ml/kg altına düşen, hipoksemisi (PO2? 75 mmHg), maksimum inspratuar basınçları? 20 mmHg olan, yüzeyel solunum ve sadece narkotiklere yanıt veren ciddi ağrıları olan hastalara entübasyon ve mekanik ventilasyon uygulanmalıdır. Eğer hastalarda GBS varyantı düşünülmüyor ve hastaların belirgin bulber güçsüzlüğü yoksa trakeostomi iki hafta süre ile ertelenmelidir. Otonomik disfonksiyon yönünden hastalar yakın bir şekilde takip edilmelidir.

Kan basıncı fluktuasyonları ile sıklıkla karşılaşılır. Buna yönelik tedaviler tabloyu maalesef olumsuz yönde etkiler. Tam kalp bloğu olanların nadir olsada geçici pace makera ihtiyaç hissedebileceği göz önünde tutulmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp