güneş çarpması tedavi

Güneş Çarpması

Hayatın kaynağı ve sebebi olan güneş, bazı şartlarda hasta edici hatta öldürücü bir amil olabilir. Güneş ışınları karma ışınlardır.

Bunlar:

a) Işık ışınları,

b) Isı ışınları,

c) Menekşe ötesi ışınlar (ultraviyole)dır.

Birincileri, eşyayı görmemize hizmet eder, eşyaya renk verir. İkincileri ısı meydana getirir. Üçüncüleri kimyevi olaylara sebep olur. Bunlar, deri altında bulunan kolesterolü vitamin haline getirir. Daha başka birçok kimya olaylarını da meydana getirir veya hızlandırır yahut da durdurur ve yavaşlatır. İşte güneşin etkisi bu üç çeşit ışının ortak eseridir. Güneş çarpması, menekşe ötesi ışınlarının yüksek dozda ve başka atmosfer şartlarıyla ortak meydana gelen bir olaydır. Esası, vücutta ısı birikmesi, bilhassa dimağda kan damarlarında karışıklık ve kan toplanması (Congestion) ile beraber kimyevi olaylardır.

1) Isı birikmesi ne demektir?

Vücudun sarf edemeyeceği, dışarı atamayacağı, ihtiyacından fazla ısı meydana gelmesidir. Güneşin ısı ve menekşe ötesi ışınları büyük yoğunlukla gelir, vücudun terlemesini güçleştiren hava şartları mevcut olursa ısı birikmesi olur.

2) Terleme Ne Suretle Isı Kaybetmemize Sebep Olur?

Bir litre ter, derimizin üstünde buharlaşırsa vücut 580 kalori kaybetmiş olur. Ter yolu ile ısı kaybı, iki yönde bozulabilir:

a) Ter bezlerinin faaliyetinin azalması,

b) Mevcut terin buharlaşamaması. Bazı atmosfer şartları ısı

Kaybını güçleştirir. Hava ısısının muayyen bir halde yükselmesi, nıtubetle yüklü olması gibi. Ter bezlerinin faaliyetini özel sinirler kumanda eder. Ultraviyole ışınlar, merkezi sinir sistemi yolu ile ter salgılayan sinirlere de tesir edebilir.

3) Güneş çarpması Hangi Uzvumuzda Tesirini Gösterir?

önce merkezi sinir sisteminde kan toplanması neticesinde boIlkluklar olur. Sonra genel sinirlerde karışıklıklar olur. Merkezi sinir sisteminde, bilhassa beyin damarlarında karışıklık, kıl damarlarında başlar. Bu damarlarda ani büzülmeler ve ani genişlemelerıdir. Böylece beyinde kan dolaşımı hasara uğrar. Nihayet rahatsızlık genel sinirlere ve o vasıta ile kan damarlarına atlar. Bu arada kalbi besleyen taç damarlarda da arızalar olur. Kanın koyulaşması da önemli rahatsızlıklardandır. Bu arızalar ya gerileyerek şifaya doğru gider ya da şiddetlenerek baygınlıklara ve nihayet ölüme sebep olabilir.

4) Güneş çarpmasında Ölüm Neden Olur?

tki sebep bahis konusudur: Ya beyin damarlarındaki karışıklık beyin dokusunun beslenmemesine ve böylece ölüme sebep olur ya da kalbi kasının beslenmemesi kalp durmasına götürür. Durmadan önce kalbin işleyiş ritmasında bozulmalar olur. Bu anza, bir yerde duraklamazsa sonunda ölüme sebebiyet verir.

5) Güneş çarpmasında Tehlikeyi Arttıran Sebepler Nelerdir?

a) Şiddetli güneş ışınlarına uzun süre maruz kalma, başın açık olması.

b) Bu durumda şiddetli hareketler.

c) Midenin doldurulması.

d) Fikri' çalışma veya şiddetli üzüntü.

e) Kalın ve koyu renk elbise.

f) Su azlığı.

6) Alınacak JIk Tedbirler Nelerdir?

Hastayı gölgeye çekmek, elbisesinin yakasını açmak, başına buz koymak, yüzüne soğuk su çarpmak, dinlendirmek, hekim çağırmaktır. Hekim, hastanın durumuna göre beyindeki kan toplanmasına ve kalp çalışmasına, teneffüsüne tesir ederek tatbik eder.

7) Koruyucu Tedbirler Nelerdir?

Uzun zaman güneş ışınlarına maruz kalmamak, güneşe maruz çıplak yerleri kremlemek, bilhassa başın serin kalmasını temin etmek, dolu mide ile güneşe maruz kalmamak, güneş altında şiddetli tartışmalardan uzak kalmak.

8) Alarm Belirtileri Nelerdir?

Hafiften başlayan baş ağrısı, bulantı. kalp vurucunda düzensizlik (ekstrasistol-çarpıntı, iradenin yavaş yavaş kaybolmaya baş-laması, hareket arzusunun kalmaması, vücut hareketinin yükselmeye başlaması, teneffüsün düzenini kaybetmesi. Yavaşlaması veya hızlanması.

9) Kurtulmak Mümkün müdür?

Evet, vaktinde tedbir alınmak şartıyla. Çok ilerlemiş vakalarda bile iyi bir bakım ve isabetli bir tedavi ile kurtulanlar olur. Teneffüsün ve kalbin durmasını önleyecek ilaçlar vardır. İcabında uzun süren suni teneffüs tatbik edilmelidir.

10) Güneş Çarpmasının Sonradan Görülen Tesirleri Var mıdır? Evet. Bazen günlerce sonra bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Beyin dokusunun zarara uğramasının veya kalpteki kargaşanın sonucu

Olan bu bozukluklar, sonradan bazı hastalıklara sebep olabilir. Baen devamlı bir mide bulantısı, baş ağrısı kalabilir. Böbrekte karı-şıklıklar görülebilir.

11) Su içmeli midir?

Evet. Vücudun susuz kalması, birçok rahatsızlığa sebep olabilir. Ancak birden büyük miktarlarda su içmek de vücudun su idaresini ve kan terkibini bozabilir. Hafıfce ılık çay en iyisidir.

12) Buzlu Suların ve Buzun Tesiri Nedir?

Evvela harareti hafifletir, fakat sonradan daha büyük bir susuzluk yapar. Sonra yukarı hava yollarında nezle ve iltihaba sebep olur. Nihayet mide zarında da bozukluk yapabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp