Güneş Çarpmasına Ne İyi Gelir

Güneş Çarpmasına Ne İyi Gelir :

Yazın gelmesiyle beraber en çok maruz kalınan rahatsızlıklardan birisi hiç şüphesiz güneş çarpması (sıcak çarpması). Bu yazımızda sıcak çarpması nedir, güneş çarpması belirtileri nelerdir, güneş çarpması tedavisi nasıl yapılır, güneş çarpmasına ne iyi gelir gibi gündelik soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.
Güneş Çarpması Nedir

Yazın sıcakların yükselmesiyle birlikte güneşten korunmak hayati önem taşımaktadır. Çünkü sıklıkla çocuklarda görülmekle birlikte erişkinlerde de görülebilen güneş çarpması kimi zaman hayatı tehdit eden bir durumdur. Günlük hayatta sıklıkla karşılaşılabilen bu hastalığı bilmekte oldukça fayda var.

Güneş çarpması güneşte uzun süre kalındığında ortaya çıkan bir durumdur. Vücut sıcaklığı terleme mekanizması sayesinde belli sınırlar içinde tutulmaktadır. Ama uzun süre güneşe maruz kalındığında vücudun ısı dengesi bozularak çeşitli şekillerde kendini gösteren güneş çarpması ortaya çıkar.
Güneş Çarpması Belirtileri

güneş çarpması belirtileri, sıcak çarpması belirtileriGüneş çarpması veya sıcak çarpması yaşayan insanlarda;

şiddetli baş ağrısı,
bulantı,
kusma,
yüksek ateş gibi çeşitli belirtiler görülebilir.

Güneş Çarpması Tedavisi - Güneş Çarpmasında İlk Yardım

Güneş çarpması ile ilgili en önemli konu güneş çarpmasının önlenmesidir. Bunun için, güneşin dik açı ile dünyaya geldiği öğlen saatlerinde dışarı çıkılmaması yararlı olacaktır. Güneşten koruyucu giysiler ve kremler kullanılması da önemli başka bir önleme yöntemidir. Güneşe maruz kalıp, sıcak çarpması yaşayanların yapması gerekenler aşağıda sıralanmıştır:

İlk yapılması gereken serin ve güneşten uzak bir yere geçilmesidir.
Hastanın bilinci yerindeyse içecek birşeyler verilerek sıvı alımının sağlanması gerekmektedir, böylece kaybedilen su ve tuz yerine konmalıdır.
Vücudu sıkan giyecekleri gevşetilmeli; başa kasıklara ve kasıklara soğuk kompres uygulanmalıdır.
Vücut sıcaklığı çok yüksek ise hastaya ılık bir duş aldırılması da işe yarayacaktır.
Hastaya yiyecek bir şeyler verilmemeli, alkol koklatılmamalıdır. Hasta kusuyorsa başı yana çevrilerek çıkardığını yutması önlenmeye çalışılmalıdır. Alkol ve gazlı içecekler de verilmemelidir.
Hastanın güneş yanığı varsa tedavisinin yapılması da büyük önem taşımaktadır.
Baş ağrısı ve ateşe yönelik olarak aspirin ya da anti-romatizmal ilaçlar kullanılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp