Hareket Bozukluğu

Hareket Bozukluğu :

Kasılma ya da titreme gibi istemdışı hareketlerle kendini gösteren hareket bozuklukları hastalıkları temelde ikiye ayrılıyor.

Acıbadem Kadıköy Hastanesi doktorlarından Nöroloji Uzmanı Yasemin Akgün, bunların “hareket artmasıyla karşımıza çıkan hiperkinetik ve hareket azalmasıyla kendini gösteren hipokinetik bozukluklar” olduğunu söylüyor.

Hareket Artması

Tremor:
Hareketlerin artması söz konusu olduğunda, akla ilk olarak tremor denilen titreme hareketleri ve sıklıkla karşımıza çıkan esensiyel tremor geliyor. Dr. Akgün, ilerleyen yaşlarla beraber görülen tremorun çoğu zaman altında herhangi bir neden olmadan da ortaya çıkabildiğini söylüyor.

Distoni: Bu hastalıkta uzuvlar, bükücü döndürücü şekilde kasılı kalıyor. Çoğunlukla sebebi belli olmayan distoni, vücutta şekil bozuklukları ve ağrıya yol açıyor.

Kore: Uzuvların istemsiz olarak ani ve hızlı hareketlerinin olduğu bu hastalık üçüncü sırada yer alıyor.

Hareketlerin Azalması


Parkinson: En sık görülen bu hareket azalması hastalığının altında yatan patolojinin net olarak bilinmediğini, genetik ve çevresel faktörlerin önemli olduğunu belirten Dr. Akgün, “Eklemleri hareket ettirdiğiniz zaman dirençle karşılıyorsunuz ve hasta dengesini koruyamıyor.

60 yaş altında görülme riski binde bir iken, 60 yaşı geçince bu oran yüzde 1e yükseliyor. Nedeni bilinmeyen bu hastalığın tedavisinde üretimi azalan dopamin maddesinin ilaçlarla takviyesine yer veriliyor.

Dr. Akgün, bunun ilerleyen süreçte yetersiz kaldığını dile getirirken, cerrahi operasyon şıkkına değiniyor: “Kriterlere uygun olan hastalarda uygulanabiliyor. İki farklı yöntem kullanılıyor; derin beyin stimülasyonu veya lezyon cerrahisi.

Ameliyatlardan başarılı sonuçlar alınıyor.” Derin beyin stimülasyonunda, beynin içerisine elektrotlar yerleştiriliyor ve dışarıdan bir uyarı verilerek tedavi sağlanmaya çalışılıyor. Lezyon cerrahisinde ise beynin belli bölgelerinde, lezyon oluşturuluyor.

Radyo frekans ya da gamma knife yöntemleriyle hücreler yakılıyor. Operasyon sonrasında donmalar, düşmeler gibi hastanın hayat kalitesini oldukça düşüren ve kontrol altına alınamayan semptomlar büyük ölçüde düzeliyor.

Ümit, Seçil, Ömer ve Pelin, yaşamlarının en güzel yıllarında kendilerini okullarından, arkadaşlarından ve sokakta akıp giden hayattan koparan “hareket bozukluğu” hastalığı ile mücadele etmek zorunda kalmış.

Acıbadem‘de geçirdikleri ameliyatla yaşama tekrar sarılan gençler, yaşadıkları bu zorlu süreçte ailelerinin kendilerine verdiği desteğin önemini vurguluyor. Doktorları Doç. Dr. Selçuk Peker (solda) ise tüm aileleri tedavide geç kalmamaları konusunda uyarıyor.

Derin Beyin Stimülasyonu Ameliyatında beyindeki sorunlu bölgeye yerleştirilen elektrotlar göğüste cilt altına konulan bir pile bağlanıyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp