İdrar Tutmak Neye Yol Açar

İDRAR TUTMAK NEYE YOL AÇAR

İdrar torbasında tutulan idrarın dışarı atılamamasından kaynaklanır. Bu duruma neden olan etmenler aşağıda listelenmişimYaşlı erkeklerde prostatın büyümesi Erkeğin idrar torbasına alacağı darbeİdrar torbasına baskı uygulayan kalça kemiği tümörü
 
İlk Yardım
 
Kamın alt bölgesine sıcak su torbası tutun.Akan su sesi dinleyin.Penisin üzerine soğuk su tutun. Sıcak su dolu küvette oturun.
 
Bu yapılanlar etki göstermezse hastaneye gidin.

Prof. Dr. Yorulmaz, idrarını tutma alışkanlığı olanlarda en sık görülen sorunun sistit denilen idrar torbası enfeksiyonu olduğunu söyledi.

İdrarı dışarıya boşaltan kanalın erkeklere göre daha kısa olduğu için kadınlarda ve kız çocuklarında sistitin daha sık görüldüğünü ifade eden Yorulmaz, bu nedenle çocuklara küçük yaşta doğru tuvalet alışkanlığını kazandırmanın, tuvalet eğitiminde aceleci ve baskıcı olmamanın, ileride oluşabilecek böbrek ve idrar yolu hastalıklarından korunmada büyük önem taşıyacağını bildirdi.

Böbreklere idrar kaçması sonucu ortaya çıkan böbrek yetmezliğinin özellikle çocukların önemli bir sorunu olduğunu belirten Yorulmaz, "Böyle bir durumda çocuklara 2-3 saatte bir düzenli olarak idrara gitme eğitimi verilmelidir" dedi.

Çocuklarda İdrar Tutma

Okul tuvaletinin hijyenik olup olmadığının ailelerce kontrolünün de şart olduğunu aktaran Prof. Dr. Akman, velilerin okul yönetimiyle iletişim kurup, hijyen konusundaki hassasiyetlerini bildirmeleri gerektiğini söyledi. Akman, velilere ayrıca, çocuklarının çantalarına, el sabunu, ıslak mendil, peçetenin içinde bulunduğu bir 'tuvalet kiti' koymaları önerisinde bulundu.

Sema Akman, tuvalet sonrası el yıkamanın da çocuğun hijyeni için önemli olduğunu, öğrencilere bu alışkanlığı kazandırmak gerektiğini bildirdi. Tuvalet ihtiyacını gördükten sonra elini yıkamayan çocuklarda enfeksiyon hastalıkları ortaya çıkabileceğine değinen Prof. Dr. Akman, 'Bunlardan korkmak doğal birşeydir, ama bundan korktuğu için okulda tuvalete gitmeyip evde tuvalete giden, ama elini yıkamayan çocukta risk devam ediyor demektir. Yani önemli olan tuvalete göndermemek değil, hijyenik şekilde nasıl gideceğini öğretmektir' dedi.

Hijyen kaygısıyla idrarını tutan çocuklarda önemli rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini vurgulayan Sema Akman, şöyle konuştu:

'Çocuk idrarını tuttuğu zaman mesanenin devamlı dolu olması, mesanenin çalışmasını bozacaktır. Mesane çalışmasının bozulması, böbreğin tehlike altında olması demektir. Mesane fonksiyonunun bozuk olduğu durumlarda çocuklarda idrar geriye kaçak yapar ve reflü ile böbreği tehdit eder. Bununla birlikte kronik böbrek yetmezliği, diyaliz tedavisi alması gereken hastalıklar ortaya çıkabilir. Çiş tutma alışkanlığı gerçekten ısrarlı şekilde saatlerce yapılıyorsa, yani çocuk 6-8 saat bekliyorsa, mesanenin yapısı değişir ve tembel mesane oluşur. Bu da böbreklere zarar verir.'

Sema Akman, çiş tutma alışkanlığı geliştiren çocukların yetişkinlik dönemlerinde de rahatsızlıklar yaşayabildiklerini bildirdi. Özellikle gebelik döneminde bu tip rahatsızlıkların 'zirve yaptığını' kaydeden Akman, mesane fonksiyonu bozuk gebelerde ağır böbrek iltihapları görülebildiğine değindi.

İdrar Tutmanın Zararları

İdrar tutmanın zararlarının özellikle böbreklere olduğu biliyor. Uzun süre tutulan idrar, idrar kesesinden böbreklere tekrar dönmesi sonucu böbreklerde bir takım tehditler oluştuğunu belirten uzmanlar, vücut her gün en az 1.5 litre su ile desteklenmeli uyarısında bulundu.

İdrar torbasının en fazla 400 mililitre alabildiğini kaydeden uzmanlar, bunun zamanında boşaltılmaması ile, daha sonra üretine idrarın da ek olarak idrar torbasına düşerek, idrar torbasını gerginleştirdiğini ve idrar torbasının kaslarının zayıf düşmesine sebep olabileceğine dikkat çekiyorlar.

İnsan metabolizmasının zararlı hale gelmiş sıvıları, vücuda daha fazla zarar vermeden idrar olarak atılması için tasarlandığı bir gerçek. Bu sebeple özellikle idrarın uzun süre tutulması durumunda çok ciddi rahatsızlıklara davetiye çıkarılabilir. İdrar tutmanın çok zararlı bir alışkanlık olduğu ise aşikâr.

Kız çocukları idrarlarını tutarak, idrarı geri göndermeye çalışma ve kasma daha sık görülmektedir. Daha küçük yaşta çocuklarda ise meşgul oldukları eylemi bırakmamak için idrarı boşaltmayı bekledikleri gözlemlenmiştir. Bu durumda idrarın altına kaçırılması ya da tuvalete son anda yetişilmesi gibi durumlara sebep olabilmektedir.

İdrar Tutmak Enfeksiyona Neden Oluyor

Çocukları bezden kurtarıp tuvalet ihtiyacını söyler hale getirmek anneler için ciddi bir mesai ister. Bu alışkanlığı edindirmek de yetmez. Özellikle de yuva ve anaokulu çağındaki çocuklar birçok nedenle tuvalete gitmeye çekinir, idrarını tutar. Bu da idrar yolu enfeksiyonlarına yol açar. Okul öncesi çocukların idrarını yapmayı alışkanlık haline getirebilmesi için; okuldayken 4-5 saat aralıklarla tuvalete götürülmesi gerekir. Çünkü idrarın mesanede uzun süre kalması, orada hastalık yapan bakterilerin artmasına, koruyucu hücrelerin bozularak idrar yolu enfeksiyonu oluşmasına yol açar.

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen enfeksiyondur. Özellikle okul çağında idrar yolu enfeksiyonu daha da artar. Çocuklara genital bölge temizliğinin öğretilmesi gerekir. Bu konudaki en önemli bilgiler ise şöyle sıralanır:

Küçük çocukların bu temizliği yapması zordur. Özellikle de 2,5-5 yaşındaki yuva dönemi çocuklarının. Bu nedenle her akşam çocuklara ayakta mutlaka tam veya yarım bir duş aldırılması önemlidir. Çünkü bu çocuklarda genital bölgenin tam anlamıyla temizlenmesini sağlar. -İdrar yolu enfeksiyonu oluşmasının en önemli nedeni, kaka yoluyla bulaşan bakterilerdir. Genital temizlik iyi yapılmadığı takdirde bu bakteriler idrar yolunda kolayca ilerler anlamlı sayıya ulaştıklarında idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıkar. Bebeklik döneminde bakım anneye ait olduğundan genital bölge temizliği her zaman daha özenlidir.

Çocuklar tuvalete girmeden önce ve girdikten sonra mutlaka ellerini yıkamalıdır.
Tuvalet kağıdıyla temizlemek faydalıdır ama akşam ayakta duş alarak temizlik tam anlamıyla gerçekleşmiş olur.
İdrar yolu enfeksiyonları özellikle bu bölgenin anatomik yapısı nedeniyle kız çocuklarında daha sık görülür. Kız çocuklarının alt bakımı hangi yaşta olursa olsun daha özenli yapılmalıdır.

Hangi beliritler varsa doktora götürmek lazım?
Okul öncesi çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu kabızlık, iştahsızlık, bulantı, kusma, kilo alamama gibi belirtilerle ortaya çıkar. Okul öncesi çocuklar bulguları çok dile getiremezler. Daha çok anneleri kesik kesik çişini yaptığını, huzursuz olduğunu, ateşlendiğini söylerler. Okul çağındaki çocuklarının iletişimi daha kolaydır. Onlar da sırt, bel ağrısı çektiklerini, idrar yaparken canlarının acıdığını ifade ederler. Genital bölgenin çok sık olarak sabunlu veya şampuanlı suyla yıkanmaması gerekir. İdrar yolu enfeksiyonlarının özellikle de kız çocuklarında sık görülür.

Kız çocuklarında genital bölgeye bulaşan bakterilerin mesaneye ulaşması daha kolaydır. Çünkü bu yol erkeklere göre daha kısadır. Bu nedenle kız çocuklarında idrar yolu enfeksiyonu daha fazla görülür. Günlük temizliğin tuvalet kağıdıyla önden arkaya doğru yapılması gerekir. En ideali ise suyla yıkamaktır. Eğer ıslak mendille temizlik yapılacaksa, su bazlı olanların tercih edilmesinde yarar vardır. Çok sulu bırakılırsa da kurulanması gerekir. Bunların dışında sıkı giyinmemek, çamaşırın sentetik değil pamuklu olması önemlidir.

Nasıl tedavi edillir?
Enfeksiyon tedavisinden önce idrar kültürü testi yapılır, kültürde üreyen bakteriye göre tedavinin doktorun gerekli duyması halinde uygun antibiyotiklerle yapılır. Tedavinin ardından çocuklar 3-4 günde iyileşir. Ancak ilaçların 10 gün kullanılması gerekir. İyileşti diye ilacı bırakmamak önemlidir. İlaç bitiminden 3 gün sonra idrar kültürü yeniden alınarak kontrol edilmelidir. Erkek çocuklarda sünnet enfeksiyondan koruyucu bir etkendir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp