İdrarda Yanma

Gecikmeden doktora başvurmanız gereken durumlar:

24 saatten uzun süren yanma
Vajina veya penisten akıntı ile birlikte olan yanma
Yanmaya ilave olarak sık idrara çıkma, ateş, titreme veya sırt ağrısı

İdrarda Yanma Belirtileri

İdrar yaparken yanma hissi idrar yolları enfeksiyonunda sık görülen bir belirtidir. Özellikle kadınlarda idrar yollarının giriş bölümüne kolayca giren bakteriler idrar kesesine ulaşarak sistite neden olurlar. Erkeklerde idrar yaparken yanma hissi duyulması, bel soğukluğu veya klamidya enfeksiyonu gibi cinsel yolla bulaşan bir hastalık belirtisi olabilir. Prostat iltihabı erkeklerde idrar yaparken yanma hissine sebep olabilir. Baharatlı ve acılı besinler, kahve, çay, alkol, asitli içecekler, hijyenik ürünlerdeki kimyasal maddeler ve seksten ileri gelen travmalar da tahriş sonucunda idrar yaparken ağrıya neden olabilir.

İdrar yollarında yanma şikayetlerine, gün içinde çok sık idrara gitme, idrar esnasında yanmanın yanında idrarını yapamama gibi şikayetler görülür. Sistit halini almış şikayetlerde hasta gece uykudan aşırı idrar yapma isteği ile uyanmasına rağmen, tuvalette idrarını çok az miktarda yaptığını görür. İdrar yollarından yanma şikayetlerinin kadınlarda daha fazla görülme sebepleri arasında, kadınların idrar yollarının daha kısa olması ve ilişki esnasında mesaneden mikrop girişi olarak bilinir.

İdrar yollarında yanma olan kişiler, sık idrara çıkmanın yanında, idrar esnasında aşırı yanma ve acı, idrarda kanama, kasıklarda ağrı, kokulu ve renkli idrar, ateşlenme, terleme, halsizlik, mide bulantısı, kusma isteği gibi şikayetlerde bulunur.

İdrar yollarında meydana gelen yanma hissi, kişinin hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Nedenleri araştırıldığında bel soğukluğu, mesane iltihabı, prostat iltihabı, mesanedeki ur, yumurtalıklarda meydana gelen iltihap, ülser ve apandisit gibi etkenler göze çarpmaktadır. İdrar yollarında yanma şikayeti ile doktora gittiğinizde sizde muhtemelen idrar tahlili, idrar kültürü isteyecektir. Bazen de bunlara gerek duymadan basit bir muayene ile sistit teşhisini çok kolay koyabilecektir.
İdrarda Yanma Tedavisi

İdrar yollarında yanma tedavisi için öncelikle şikayetin altında yatan sebep ya da sebepler tespit edilmeli ve ortaya çıkan sonuca göre bir tedavi yöntemine gidilmelidir. Doktorun vereceği tedavi yönteminin yanında papatya ve nane çayları içmenin idrar yollarında yanma şikayetini hafifletme de olumlu etkisi vardır. Bunun dışında gün içinde bol su içmek ve portakal suyundan uzak durmak idrar yollarındaki yanma hissini düşürür. Aynı zamanda bir bardak suya bir çay kaşığı karbonat atıp, karıştırıldıktan sonra içmek idrar yolu yanmalarına faydalı olacaktır. Kişinin ayaklarını, kasıklarını, karnını sıcak tutması, mümkünse sıcak su torbası ile günde 1 kez 20 dakikalık sıcak kompleksler yapması faydalı olacaktır. Ayrıca kişisel temizliğe çok önem vererek, tuvalet sonrası bölge temizliğine, naylon iç çamaşırları giymemeye, ilişki sonrası hemen idrar yapmaya, idrar tutmamaya, şekerli içeceklerden uzak durmaya, aşırı çay ve kahveden uzak durmaya, regl pedlerini ve günlük pedleri her gün 1-2 defa değiştirmeye özen göstermek gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp