ırsi hastalıklar nelerdir

İrsi Hastalıklar

Millet hayatının en mühim unsuru fertlerinin irsi devamlılığıdır. İrsi vasıflar sonradan kazanılmış vasıflardan prensip itibarıyla farklıdır. Fertlerin atalarından getirdikleri olumlu ve olumsuz irsi kabiliyetler değiştirilernez. Bunlar, oldukları gibi nesilden nesile geçerler. Halbuki sonradan kazanılan kabiliyetler ancak fert hayatta olduğu müddetçe vardır ve ferdin ölümüyle ortadan kaybolur.

Bir milletin bütün istikbali, fertlerin çoğunluğundaki devarnlılığın yönüne bağlıdır. Bu irsi eğillmlere insan eliyle müdahale kabil değildir. O halde müspet irs politikası şu olabilir: Millet hayatı bakı-mından müsait irsi hamuru taşıyan fertlerin çoğalmasına yardım etmek, olumsuz özelliği olan şahısların çoğalmasına engelolmak.

Bunu yapabilmek için irsi olan müspet ve menfi güçleri bilmek lazımdır. Bu yazımda irse bağlı hastalıkları -ki millet hayatında büyük bir menfi unsurdur ele alıyorum: Hastalık, Wirhow'a göre hayati dengenin bozulmasıdır. Hastalığın veraset ilmi bakımdan tarifi, bütün uzviyetin veya bir kısmı-nın reaksiyon tarzının değişmesidir.

İrsen intikal eden şey, hastalık değil muayyen harici şartlara karşı uzviyerin o hastalığa has bir şekilde reaksiyon verme kabiliyetidir.

İrsi bir hastalığın bir fertte kendisini göstermesi için şu şartlar lazımdır:

1. Ferdin o hastalığa ait kalıtım çekirdeğini taşıyıcı bulması.

2. Bu çekirdeğin hastalık şeklinde ortaya çıkmasına imkan verecek harici şartların bulunması.

3. Hastalık manifestasyonunun mutlak şekilde görünmesi.

İrsi hastalıkların da diğer irsl işaretler gibi Mendel kanunlarına uygun bir şekilde seyrettiği görülmüştür. Ancak bu şekil bazı vakalarda aşikar olduğu halde bazılarında biraz karışıktır. Onun için bu hastalıkları tetkik ederken açığa vurmaya (Dominant) ve saklı kalmaya (Resesif) meyleden kısımlan birbirinden ayırmak lazımdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp