İşitme Organının Neurosları Histerik Sağırlık

İşitme Organının Neurosları Histerik Sağırlık : Karakteristik vasıfları bir taraflı sağırlık, dokunma hyperestlıezisi, hypos- mia, görme sahasının daralması, hasta tarafta deri hassasiyetinin azalmasıdır. Auricula, kulak yolu, kulakzarında hazan hyperastezi hali mevcut olabilir. Weber normal tarafa lateralizedir. Hasta tarafta kemikten nakil azalır. Diyapazon sesi işitilmez ise de ekseriya fısıltı 2-2,5 metreden duyulur.

Bu hal histerik sağırlık için karakteristik vasıf olarak kabul edilir. Histerik şahıslarda küçük kulak lezyonları işitmede önemli kusurlara sebep olabilirler. Histerik sağırlıkta muhtelif zamanlarda, sağırlık dereceleri arasında büyük farklar bulunur.Tedavi - Ortakulak hastalığı varsa tedavi edilir. Lezyon ne kadar hafif olursa olsun kaldırılmasiyle, bununla mütenasip olmayacak derecede büyük salâh meydana gelir. Hastanın sinir sistemi ve genel durumu müsekkin ve tonik ilâçlarla ve açık hava ile takviye edilir.işitmenin artması (hyperacusis) - Seyrek görülen bir hyperesthesi halidir.

Muayyen ses tonlarının geçici bir müddet için normal insanların işitemedikleri mesafeden işitilmesi kabiliyetidir. Ekseriya alkol, tütün sebep olur. Histerik ve nevrastenik şahıslar müsteittir.

Paracusis - Ses tonlarının kusurlu idrakidir. Sinir sisteminin, labirentin tagayyürleriyle kulakzarı ve kulak kemikçiklerinin gerginliğindeki değişiklikler sebep olabilir.Diplacusis - Sesin çift ton ile işitilmesidir. Bazan muayyen tonlara münhasır olur. Ses bir kulakta diğerine nazaran daha geç işitilebileceği gibi, yine bir kulakta ayrı iki ton olarak işitilebilir. Yahut çok defa görüldüğü gibi, tek bir ton her iki kulak tarafından farklı tonlar halinde işitilir. Sebep kat’i olarak bilinmemektedir.

Paracusis Willisii - Gürültülü yerlerde iyi işitme kabiliyetiyle karakteri- zedir. Otoskjerosda ve ortakulağın adhesyonlarında rastlanır. Sebebi gürültülü yerlerde daha yüksek sesle konuşulmasıdır.Hyperesthesia acustica - Seslerin hoşa gitmeyen bir hisle işitilmesidir. Ekseriya anemik ve histerik şahıslarda görülür. Bazan da kinin, aspirin gibi ilâçlar yapar.Sensor,

Aphasia — Kelime sağırlığı

Bu tip sağırlıkta hasta işitir fakat söylenilen ve yazılan kelimelerin mânasını anlayamaz. Sol temporal lobiisün orta kıvrımınmın cortex bölümündeki lezyondan ileri geldiği kabul edilir; Encephalitis, beyin absesi gibi. Kelime sağırlığının bir kaç çeşidi vardır.Amnestik aphasia’da hasta eşyanın isimlerini unutur fakat ne işe yaradığını tarif eder, duraklıyarak konuşur. Meselâ bardak diyemez, su içmek için der. Eşyanın ismi söylenirse kolayca tekrar eder.Monopbasia’da etraftaki bütün eşyaya ayni isim takılır.Amnestik agraphia da söylenen kelimeleri yazma kabiliyeti yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp