Kabakulak Tedavisi

Kabakulak Tedavisi :

Kabakulak hastalığının tedavisi ve bitkisel ilaçlarına geçmeden önce kabakulak hastalığı hakkındaki bilgilerinizi tazeleyelim. Makalemizde kabakulak ile ilgili önemli bilgilerin yer aldığı bir yazı okuyacaksınız.

KABAKULAK NEDİR?

Kabakulak, kabakulak virüsünün neden olduğu bulaşıcı viral bir hastalık anlamına gelir. Birkaç yıl öncesine kadar kabakulak, tüm dünyada hayatı tehdit eden bir hastalıktı. Kabakulak hastalığına karşı aşıların geliştirilmesi ve uygulanabilirliği bu hastalığın yayılımını önemli oranda azaltmıştır. Aslında, bugün bile, gelişmiş altında ya da üçüncü dünya ülkelerinde bu hastalığa yenik düşen çocuk sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır.

Kabakulak sorunu tükürük bezleri, genellikle parotis bezinin ağrılı şişmesi ile karakterizedir. Hastalığın önemsenmemesi tehlikeli boyutlara ulaşan sonuçlara yol açabilir.

ANNELER DİKKAT!!! KABAKULAK NE KADAR TEHLİKELİ?

Kabakulak genelde tehlikeli bir hastalık değildir. Kabakulak çocuklarda bazı geç komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bunlar arasında artrit, miyokardit ve sağırlık gibi komplikasyonlar sayılabilir. Ergenlikten sonra görüldüğünde testislerin etkilenmesinden dolayı kısırlık riski vardır. Kabakulakta pankreatit ve menenjit gibi bulgular varsa hasta sık takip edilmesi gerekir. Kabakulak tanısı konduktan sonra çocukta ense sertliği, sürekli (3-4)kusuyorsa, sürekli uyuklama ve dalgınlık, huzursuzluk varsa çocuk tekrardan oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi açısından doktora götürülmelidir.

KABAKULAK ÇOCUKLUK HASTALIĞI MI?

Kabakulak sadece çocuklarda(okul çağı ve okul öncesi) görülebilen bir hastalık değildir. Şayet kabakulak hastalığını yetişkin kişi geçirmemişse, kabakulak aşısını olmamışsa yetişkin kabakulak hastalığına yakalanabilir. Bunun için bu durumlardan kabakulak aşısı yapılarak hastalık engellenebilir. Ergenlikten sonra özellikle erkek çocuklarda kabakulak hastalığı daha ağır seyretmektedir. Fakat ülkemizde kabakulak aşısının başarılı bir şekilde uygulanmasından sonra daha az yaygın görülmektedir. Kişi 20 yaşında bile olsa kabakulak geçirmemişse kabakulak aşısı olabilir. Kabakulak hastalığını geçirip geçirmediğini hatırlamıyorsa bu aşının vurulmasının olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır.

KABAKULAK NEDENLERİ

Kabakulak solunum salgıları yoluyla bir kişiden diğerine tükürük vasıtası aktarabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Çok bulaşma gösteren bir kişinin öksürmesi ve hapşırması ile aerosolize damlacıkların böylece diğer bir kişinin gözleri, burun veya ağız gibi organlarına bir temas ile hastalık yayılma gösterir. Öpüşme, yiyecek ve içecek veya faaliyetlerin paylaşımı kabakulak enfeksiyonu için başka nedenler arasında yer alır.

KABAKULAK BELİRTİLERİ

Kabakulak, genel anlamda %30-40 kadar bulgu vermeden de geçirilebilmektedir. Yani, virüsle karşılaşan kişi hafif gribal etkilerle hastalığı atlatabilmektedir. Bu kişilerde parotis bezi şişmesi, dalgınlık ve kusma gibi belirtiler görülmeden şikyetler kaybolabilmektedir. Bu nedenle kabakulak geçirmedim diyen çoğu insan kabakulak geçirmiş olabilir.

Bunun dışında ebeveyn, çocuklarının kabakulak olma durumlarına karşı tetikte olmalıdır. Bilhassa çevrede bir çocuk kabakulak geçirmişse, halsizlik, limon ve portakal gibi ekşi gıdaları tükettiğinde ağrıları artıyorsa, ateş, kulak ve yanakta şişlikler eşlik ediyorsa kabakulak hastalığı mevcuttur diyebiliriz. Genel olarak belirtiler arasında;

Kulak ve yanak altındaki bölgede şişlik

Çiğneme sırasında ağrı

Ateş

Baş ağrısı

Erkeklerde testisin ağrılı iltihabı sayılabilmektedir.

KABAKULAK TEDAVİSİ, İLAÇLARI, BİTKİSEL UYGULAMALAR

Kabakulak hastalığına virüsler neden olduğu için antibiyotik tedavisi uygulanmaz. Ağrı ve ateşi için ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Hasta dinlendirilmeli ve sıvı gıda alımı artırılmalıdır. Genelde kabakulak için bunlar yeterli olmaktadır. Fakat kabakulak durumunda, kusma ve dalgınlık, kalp ve bağırsak problemlerine yol açıyorsa bu gibi durumlarda, hastanın bir doktora başvurması yerinde bir karar olacaktır.

Kabakulak tedavisinde koruyucu hizmet olarak kabakulak aşısının yaptırılması tüm olası sonuçlar için faydalı olacaktır. Hekiminize danışarak kabakulak aşısının yaptırılmasını önermekteyiz.

Kabakulak tedavisinde herhangi bir yan etki yapmadan etkili olabilecek tedavi metotları da yer almaktadır. Bu metotlar uygularken kabakulağın normal belirtilerinden farklı(yukarıda belirtilen) semptomlar yaşanıyorsa doktorunuza başvurun. Şimdi kabakulak hastalığı ile ilgili bitkisel ve evde hazırlanabilecek karışımlara değinelim:

Bir tutam Sodabicarb (NaHCO3) ile birkaç damla su ile karıştırılarak etkilenen bölgeye uygulanmalıdır. Birkaç dakika içinde durulayın. Bu ilaç, bir günde iki ya da üç kez uygulayarak kabakulak için rahatlatıcı olabilir.

Yanaklar altındaki şişme ve iltihaplı bölgeye mullien(sığırkuyruğu=Verbascum) çayına batırılmış bir bez uygulaması ile mücadele edilebilir.

Tespihağacı (neem= Azadirachta indica) yaprakları ile zerdeçal (Curcuma longa)karıştırılıp hamur haline getirilir. Etkilenmiş alana uygulanarak kullanılır. Etkisi kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir.

Kuşkonmaz tohumu(Asparagus) ve çemen tohumu(Trigonella foenum) hamur şeklinde ezilerek etkilenen alan üzerinde uygulanır. Kabakulak için yararlı bir tedavidir.

Aloe(sarısabır) yapraklarının bir tarafını soyun ve ısıtın. Daha sonra, üzerine zerdeçal serpin ve Hint barbery (rasaut=Berberries aristata) özü ekleyin. Bir bandaj yardımı ile şişme çevresine uygulayın. Anlık rahatlama için ideal bir karışımdır.

Zencefil(Zingiber officinale) her hastalıkta olduğu gibi kabakulak tedavisinde başarılı sonuçların alındığı bit şifalı bitkidir. Su ile kuru zencefili kalın bir hamur yapın, inflamasyon ve ağrının azalması için etkilenen alan üzerinde uygulayın.

Sadeyağ ile birkaç yaprak Peepal(Ficus religiosa)‘ bulaştırın. Isıttıktan sonra ılık dereceye kadar geldikten sonra bir bandaj yardımı ile tedavi edici sonuçlar için iltihaplı parça etrafına sarın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp