Yetişkinlerde Kabakulak

Yetişkinlerde Kabakulak :

Kabakulak hastalığı, bazı virüslerin tükürük bezlerinde enfeksiyona sebep olup, zamanla bu bölgede büyümeye sebep olması ile meydana gelen bulaşıcı bir hastalık türüdür. Kişinin kulağının alt kısmında şişlik meydana geldiği için bu hastalığa kabakulak hastalığı denmektedir. Kabakulak hastalığı, genelde çocukluk çağında görülür. Ancak çocukluk çağında kabakulak geçirmeyen kişi, yetişkin çağlara geldiğinde de kabakulak hastalığına yakalanabilir.

Kabakulak hastalığı genelde kış ve bahar mevsimlerde daha sık görülür. Kabakulak hastası olan kişinin hapşırması, öksürmesi veya yanındaki kişilere sarılması, öpmesi sırasında hastalığın virüsleri damlacıklar halinde havaya karışır ve ortamdaki kişilerin nefes alıp vermesi ile hastalığı kaparlar. Kabakulak hastalığının bulaşma şekli bu şekilde olur.

Kabakulak hastalığının belirtileri, hastalığın virüsü bedene girdikten 3 hafta sonunda meydana gelir. Kişi bir kez kabakulak geçirdikten sonra bir daha bu hastalığa yakalanmaz.

KABAKULAĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kabakulak hastalığına yakalanan kişinin çenesinin arka alt kısmında şişlik meydana gelir. Bu şişlik ilk önce tek taraflı olur ve bir süre sonra iki tarafta olur.

Kişinin kabakulak olması halinde tükürük bezlerinde ağrılar meydana gelir ve akabinde boğazında ağrılar başlar.

Kişi yemek yerken, sıvı tüketirken ağzını her açıp kapattığında ağrı hisseder.

Kişide hafif ateş ve baş ağrısı başlar.

Kabakulak hastalığına bağlı, yumurtalıklarında iltihaplanma olursa kişinin karnında ağrılar başlar.

Kabakulak olan kişi, sürekli yorgun ve halsiz bir durumda olur ve mide bulantısı çeker.

KABAKULAK HANGİ RAHATSIZLIKLARA YOL AÇAR?

Kabakulak hastalığına sebep olan mikrop, kana girdiği andan itibaren yayılmaya başlar ve diğer organlara da ulaşır. Ulaştığı organlarda iltihaplanmaya sebep olur. Hatta beyin zarına ulaştığında menenjite sebep olabilir. Bu durumda kişide çok şiddetli baş ağrısı başlar ve ağır mide bulantısı akabinde kusmalar başlar. Böyle bir durumda hemen doktora başvurulması gerekir.

Kabakulak hastalığı yalnız beyin değil, diğer organlarda da iltihaba sebep olur. İltihaplanma böbrekte, pankreasta, sinirlerde meydana gelebilir. Hatta iltihaplanma kadın ve erkekte yumurtalıklarda meydana geldiğinde kısırlık gelişebilir. Kabakulak hastalığının şiddetlenmesi halinde sağırlık meydana gelebilir. Gebelik zamanında kabakulak hastalığı düşük yapmaya sebep olabilir. Kabakulak hastalığı sebebiyle gözyaşındaki bezlerde şişme olursa, görmede bozukluklar meydana gelebilir. Kabakulak hastalığı kişinin iş ve okul hayatını sekteye uğratabilir. Zira yatıp dinlenmek gerekir.

KABAKULAK TEDAVİSİ

Kabakulak tedavisinde uygulanan özel bir metot yoktur. Kabakulak tedavisi boyunca hasta yatarak dinlenmeye alınır. Kabakulak hastalığında kullanılan ilaçlar genelde ağrıları dindirmekte, ateşi düşürmekte yardımcı olur. Kabakulak hastalığında hastaya yumuşak gıdalar yemesi önerilir. Asit içeren gıdalardan uzak durması gerekir. Bol bol su içilmesi gerekir. C vitamini içeren besinler ve içecekler tüketmesi tavsiye edilir. Kabakulak hastalığı bulaşıcı bir hastalık olduğu için, hasta ayrı bir odada yatırılır ve yediği içtiği tabak, bardak gibi eşyalar ayrı kullanılır. Hasta 10 gün kadar yatar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp