Katarakt Başlangıcı

Katarakt Başlangıcı :

Göz kameraya benzeyen optik bir sistemdir.Göz kameraya benzeyen optik bir sistemdir. Dışarıdan gelen ışık ve görüntülerin görme merkezine net olarak ulaşabilmesi, için, önce gözün en dış saydam tabakası olan korneada, sonra gözün içindeki lens tabakasında kırılması gerekir. Normal şartlarda bu iki tabaka da saydam yapıdadır. Katarakt göz içindeki lensin saydamlığını kaybederek opak bir görünüm alması durumundadır.

Gözün fonksiyonel olması yani görebilmesi için öncelikli olarak gözküresinin saydam ortamlarının saydamlığını sürdürmesi gerekir. Bu saydam ortamlar dıştan içe; kornea, humor akuz, lens ve vitreustur. Bu makalede, lensin saydamlığını yitirmesi yani katarakt hastalığı ile ilgili bilgiler vereceğiz. Lensin görevi ışığın retinada odanlanmasını sağlamak ve bu sayede net bir görüş elde etmektir. Bir diğer görevi, gözün arka segmentindeki vitreusun ön segmente geçmesini önlemektir. Vitreus humor akuza göre oldukça koyu kıvamlı ve jöle benzeri bir yapıdır. Bu yüzden lensin bariyer özelliği kaybolursa (lens luksasyonu gibi nedenlerle) jelöz lens humor akuzun drenajını engeller ve göz içi basıncının artmasına neden olur.

Peki lens saydamlığını neden yitirir?
Bir çok nedeni olmakla birlikte, konjenital, diyabete bağlı, travmatik ve yaşlılığa bağlı etiyoloji başta gelir. Katarakt kedilerden ziyade köpeklerde daha çok görülen bir patolojidir. Köpeklerde ise yaşlılığa bağlı, genetik ve diyabet hastalığı başlıca nedenlerdir. Katarakt kedilerde oldukça seyrek gelişir. Ancak eğer bir kedide katarakt varsa büyük olasılıkla başka bir göz probleminin oluşturduğu (uveitis gibi) sekonder etkiler sözkonusudur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp