Katarakt Lensleri

Katarakt Lensleri : En yaygın olarak, yaşlılığa bağlıdır. 52 ve 64 yaşları arasında katarakt olma şansı yaklaşık %50'dir, ancak görmede azalma 65 yaşından sonra başlar. 75 ve 85 yaşları arasındakilerin yaklaşık %50'si katarakt nedeni ile görme kaybı yaşamaktadır. Katarakt, normalde saydam olan lensin matlaşması sonucu gelişir.Katarakt bir tümör ya da gözün üzerinde gelişen yeni bir doku değil ancak lensin kendisinin sislenmesidir. Katarakt geliştiğinde buzlu bir camın ardından bakılıyor gibi görme ağrısız bir şekilde azalır. Lens, irisin arkasında yer alır ve keskin bir görüntü oluşturmak üzere ışığı retinaya odaklar.

Katarakt geliştiğinde lens ışığı düzgün bir şekilde odaklayamaz ve retinada net bir görüntü oluşmaz. Katarakt başlangıçta lensin tümünü kaplamaz ve görmede belirgin oranda bozukluk yapmaz. Katarakt lensin büyük bir bölümünü kapladığında görme bozulur. Katarakt, gözden göze yayılmaz ancak her iki gözde aynı anda gelişebilir.Katarakt, gözün aşırı kullanılması ya da kötü kullanılması sonucu gelişmez. Katarakt, nadiren aylar içerisinde gelişir, genellikle yıllar içerisinde yavaşça gelişir.Konjenital katarakt Çocuklarda görünür ve ebeveynlerinden devralınır. Katarakt bir diğer formu olan göz yaralanmaları, bir sabit darbe veya kimyasal yanık gibi kaynaklanır. Travmatik katarakt vardır. Diyabet gibi hastalıklar katarakta sebep olur. Katarakt hastalığının sebepleri ile ilgili araştırmalar sürmektedir. Sigara, kötü beslenme, ultraviyole ışık, katarakt ve geliştirilmesi için ağır alkol tüketimine maruz kalma.

Katarakt bulguları

Eğer kataraktınız varsa;
Görmenizde ağrısız ve zaman içerisinde gelişen bir bulanıklık ve azalma,
Işığa karşı hassasiyet, geceleri araba farlarından aşırı rahatsız olma.
Yakın görmenin bozulması ve yakın gözlüklerinin sık sık değiştirilmesi ihtiyacının doğması.
Görüntülerin, netliğini yitirmesi gibi yakınmalarınızın olması çok doğaldır. Bu bulgular başka göz hastalıklarında görülse de en sık kataraktta görülürler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp