Koyun Hastalığı

Koyun Hastalığı :

Brucella bakterilerin sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Bu bakteriler ilk önce hayvanlar arasında geçiş yaparlar ve birçok değişik omurgalı hayvanlarda hastalıklara sebep olurlar. Değişik Brucella türleri, koyun, keçi, sığır, geyik, domuz, köpek ve diğer öteki hayvanları etkilerler. İnsanlar bu bakteriler tarafından bulaşık olan bu hayvanlarla ve bu hayvanlardan üretilen çeşitli ürünlerle yapılan temaslar sonucu hastalığa yakalanırlar. İnsanlarda Brucella ateş, terleme, başağrıları, sırt ağrıları ve fiziksel zayıflıklar göstererk gribe benzer bir çok belirtilere sebep olabilir. Merkezi sinir sistemini ve kalp zarını etkileyen ciddi enfeksiyonlar oluşabilir. Brucella ayrıca kronik denilen uzun süren ve tekrar tekrar oluşan ateş, eklem ağrısı ve halsizliklere sebep olabilir.

Brucella ne kadar yaygındır?

Amerika Birleşik Devletleri gibi gelişmiş ülkelerde yılda 100-200 Brucella vakası olurken, hastalık kontrol programlarının hayvanlar arasındaki hastalık miktarlarını azaltamayan ülkelerde çok yaygın olabilir.

Brucella genellikle hangi ülkelerde bulunur?

Her ne kadar Brucella dünyanın her yerinde bulunursa da, iyi standardize edilmemiş, etkili bir halk sağlığı ve evcil hayvan sağlığı proğramı uygulamayan ülkelerde daha yaygındır. Şu anda listelerde yüksek risk olarak gösterilen ülkeler Akdeniz havzasında, (Portekiz, İspanya, Güney Fransa, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Kuzey Afrika), Güney ve Orta Amerika, Doğu Avrupa, Asya, Afrika Karayipler ve Orta Doğudur. Bu bölgelrde üretilen ve "Köy Peyniri" olarak bilinen pastörezi edilmeden (Kaynatılmadan) yapılmış peynirler yerli ve yabancılar için belirli bir riski temsil etmektedir.

Brucella insana nasıl bulaşır?

Brucella insanlara üç şekilde bulaşır:

1. Brucella ile bulaşık herhangi bir şeyi yemek veya içmekle.

2. Brucella mikrobu teneffüs edilerek.

3.Deri üzerindeki yaralardan bakterilerin vücuda girmesiyledir.

En yaygın bulaşma yolu Brucella ile bulaşmış süt ürünlerini yemek ve içmekle bulaşır. Koyun, keçi, sığır ve develer Brucella ile bulaştıkları zaman, onların sütleride bakteriler ile bulaşmışlardır. Eğer sütler pastöreze edilmezse (kaynatılmazsa), bu sütü içen veya bundan yapılan peyniri yiyen insanlara bu bakteriler bulaşır.

Brucella mikroplarının tenefüs edilmesi pek yaygın bir bulaşma yolu değildir, fakat labaratuvar gibi yerlerde çalışarak Brucella mikrobu kültürü ile uğraşan insanlar için önemli bir tehlike arzetmektedir. İçe çekme (inhilasyon) ,yani teneffüs edilerek, bulaşmanın önemli bir yüzdesi kesimhanelerde çalışan insanlarda önem arzetmektedir. Deri üzerindeki yaralardan geçerek insana bulaşma, kesimhanelerde, et paketleme işinde çalışanlar ve veterinerlik hizmetlerinde çalışanlar için problem olabilir.

Avcılar vurdukları geyiği,veya diğer vahşi hayvanları temizledikleri zaman cilt üzerindeki yaralardan Brucella mikrobunu alabilirler

Brucella insandan insana geçebilirmi?

İnsandan insana Brucellanın yayılması çok nadirdir. Anneler emzirme sırasında enfeksiyonu bebeklerine geçirebilirler. Ayrıca cinsel yollarla bulaşmayla ilgili raporlar vardır. Cinsel yolla ve emzirme ile bulaşma için, eğer bebek yada risk altındaki kişiye Burucella tedavisi verilirse, bulaşma riski 3 gün içinde yok edilebilir. Her ne kadar yaygın değilse de doku nakilleriylede bulaşma oluşabilir.

Enfeksiyonu önlemenin bir yolu varmıdır?

Evet vardır. Pastörize edilmemiş sütü, ve bu sütten yapılmış peyniri veya dondurmayı yemeyiniz. Eğer seyahat halindeyseniz ve ürünün pastörize edilip edilmediğinden emin değilseniz, yemeyiniz. Avcılar ve çobanlar veya hayvanların iç organları ile uğraşan insanlar lastik eldiven giymelidirler. İnsanlar için Brucella ya karşı bir aşısı yoktur.

Brucella nasıl teşhis edilir?

Brucella kan örneğinde veya kemik iliğinde Brucella mikrobunun bulunmasıyla ancak labaratuvarda teşhis edilebilir. Ayrıca bakteriye karşı kanda antikor taraması yapılabilr. Eğer bu metod kullanılırsa iki haftalık aralarla iki kan örneği alınmalıdır.

Brucellanın tedavisi varmıdır?

Evet, Fakat tedavi zor olabilir. Doktorlar etkili bir antibiyotik verebilirler. Tedavi zamanlama ve hastalığın ciddiyetine bağlı olarak bir kaç haftadan bir kaç aya kadar sürebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp