Nodüler Guatr Belirtileri

Nodüler guatr belirtileri ve bitkisel tedavi yöntemleri hakkında bilgiler bu makalede yer almaktadır. Nodüler guatr belirtileri ile ilgili tüm açıklamaları bu makalede inceleyebilirsiniz...

TANIMI:


İçinde NODÜL bulunan guatra NODÜLLÜ GUATR denir. Nodül sayısı birden fazla ise MULTİNODÜLER GUATR adını alır. Ayrıca tiroid bezindeki nodüller, "soğuk", "ılık" ve "sıcak" olarak 3 gruba ayrılır.

Tiroid nodülleri, tiroid bezi içinde oluşan ve bezin normal dokusuna benzemeyen leblebi veya ceviz büyüklüğünde olabilen anormal dokulardır. Nodüller için en önemli endişe konusu % 5‘inde tiroid kanseri olmasıdır. Nodüllerin % 50‘si tek nodül, % 50‘si çok nodül olarak bulunur. Tek nodül veya çok nodül de olsa kanser oranı aynıdır (% 5).

Nodüller elle muayene sırasında saptanabildiği gibi tiroid ultrasonu ile de tesbit edilebilir. Soğuk nodüllerde kanser oranı daha fazladır.

BELİRTİLERİ:

Nodüler guatrı olan hastaların çoğunda herhangi bir şikayet yoktur. Boyunda şişkinlik olabilir. Bazen nodül içinde kanama olursa ağrı oluşabilir. Nodül çok büyürse baskı yaparak nefes darlığı ve yemek yeme de sıkıntı yapabilir. Nodül tedaviye rağmen hızla büyüyorsa, boyun bölgesinde lenf bezlerinde şişme varsa, çok sert ve yapışık ise, seste kalınlaşma varsa, soğuk ve tek nodül ise tiroid kanseri yönünden şüphelenmek gerekir.

NEDENLERİ:


(A) GUATRIN NEDENLERİ:


1. ENDEMİK (BÖLGESEL) NEDENLER: Karadeniz Bölgesinde karalahana gibi. Karalahana içinde THİOGLUCOSİDE denilen bir madde mevcuttur. Bu madde vücutta THİOCYANATE ve İSOTHİOCYANETE‘A ayrılarak tiroit hormon yapımını engeller. Bazı patates ve fasulye türleri CYNAOGLUCOSİDE içermekte ve daha sonra vücutta THİOCYNATA dönerek iyodun tiroiddeki tutulumunu önleyerek hormon oluşumunu azaltmaktadır. İyot eksikliğinde olduğu gibi burada da TSH hormonu tiroidi uyararak guatra neden olur.

2.Yaşanılan bölgede veya vücuda alınan besinlerde İYOT EKSİKLİĞİ

3.Yaşanılan bölgede veya vücuda alınan besinlerde İYOT FAZLALIĞI

4.Yiyecekler içinde GUATROJEN MADDELER (TİYOSİYANAT ve İSOTİYOSİYANAT) bulunması. Bunlar, iyodun tiroit içerisindeki transportunu ve hormon haline dönüşmesini engeller.

5.Bazı KİMYASAL MADDELER (THİOCYNATE)

6.Bazı İLAÇLAR (LİTHİUM)

7.Bazı MİKROPLAR (ESCHERİCİA COLİ, GRAM NEGATİF BAKTERİLER...)

8.GÜNLÜK İYOT ALIMININ 50 MİLİGRAMIN ALTINA DÜŞMESİ (Günlük iyot ihtiyacı ortalama 150 mgm civarında - Hipofiz bezi, vücut tiroid hormonuna ihtiyaç duydukça tiroid bezine TSH hormonu göndermekte ve bu suretle troid bezi hücreleri, kandaki iyodu alarak T^3 ve T4 hormonlarını üretmektedir. Besinlerle alınan günlük iyot miktarının 50 mgm altına düşmesiyle T3 ve T4 hormonlarının üretimi azalır, bu da Hipofizden salgılanan TSH hormon miktarını artırır. Zira normal seviyede üretilen tiroid hormonları, Hipofizi baskılayarak gereksiz TSH hormonu üretilmesini engellemektedir. TSH miktarının artması, troid bezi hücrelerini aşırı uyarır, hormon üretemeyen hücreler çoğalarak guatra sebep olur.

9.BÜYÜME FAKTÖRLERİ (TSH / tiroidi uyaran hormon - TRab / tirotiropin reseptör antikoru / Basedow-Graves hastalığında tiroidi uyaran ve hipertiroidiye neden olan bir antikordur. Tiroid üzerine TSH‘ nın etki etmesi için önce tiroit hücreleri üzerinde bulunan ve TSH reseptör‘ü denilen bölgelere bağlanması gerekir. TSH reseptörlerine bağlandıktan sonra tiroit bezini uyararak tiroit hormonlarının yapımını sağlar. TSH reseptörlere bağlandıktan bir müddet sonra metabolize olarak etkisini kaybeder. TRab ise TSH‘dan çok daha uzun etkiye sahip antikordur. Bu antikor, devamlı surette tiroit hormonlarının yapımına ve bazen de tiroidin büyümesine neden olur. - HCG / human chorionic gonadotropin hormonu / gebelik sırasında salgılanan bir hormon. Normal gebelikte bu hormon etkisi ile tiroit bezinde hafif büyüme görülür. Ancak bazen gebelikte oluşan hydadiform mole, choriocarcinoma ve hyperemesis gravidarum gibi patolojik durumlarda HCG‘nin aşırı salgılanması sonucu guatra ve hipertiroidiye neden olur.), ENZİM BOZUKLUKLARI, TÜMÖRLER (Tiroit tümörleri kadınlarda %6.4 erkeklerde %1.6 oranında bulunur. Birçok tiroit tümörü selim yani iyi huyludur. Tiroit sintigrafisinde görülen soğuk nodüllerin %5 kadarı kötü huyludur. Çok nodüllü guatrlarda (multinodüler) habaset ihtimali çok daha azdır.), ENFLAMASYON/ENFEKSİYON (İltihaplanmalarda kanda bulunan lenfositlerin tiroit içine girmesi sonucu guatr oluşur. Bu duruma tiroidit denir. Memleketimizde en sık görülen tiroiditler Hashimoto tiroiditi ve subakut tiroidit‘tir.), KİST OLUŞUMU, KANAMA, ANTİ-TİROİT
İLAÇ KULLANIMI

(B) NODÜLÜN NEDENLERİ:


Genelde tiroit tümörlerinin kesin sebepleri belli olmamasına rağmen bazı radyasyonların hayvan ve insanlarda buna neden olduğu bilinmektedir. Mesela, 1986 yılında meydana gelen Çernobil nükleer reaktör faciasında radyasyonun bu etkisi kesinleşmiştir. Çernobil radyasyonuna maruz kalan çocuklarda diğer çocuklara nazaran çok daha fazla tiroit tümörü görülmüştür.

İLGİLİ SİSTEM, ORGAN ve OLGULAR

· TİROİD BEZİ
· LİTYUM DENGESİ
· DNA SİSTEMİ (GENLER)
· BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
· KAN DOLAŞIM SİSTEMİ
· HORMONAL SİSTEM
· BEYİN FONKSİYONLARI
· SİNİR SİSTEMİ
· HÜCRE SİSTEMİ
· SİNDİRİM SİSTEMİ
· ANTİ-RADYOAKİVİTE

ÖNERDİĞİM TAKILAR ve TAŞLARI:

- KOLYE / GERDANLIK (5 farklı taş grubundan oluşmaktadır.)
- BEL KUŞAĞI / BEL KUŞAĞI (4 farklı taş grubundan oluşmaktadır.)

TAŞLARLA TEDAVİDE OLUMLU SONUÇLAR BİLDİRİLMİŞTİR. YAKLAŞIK 6 AYLIK SÜREDE NODÜLLER ERİMEKTEDİR.

DİĞER TAVSİYELER:

- Nodüler guatrlı hastalar iyotlu tuz ve iyot içeren öksürük şurupları kullanmamalıdır.

- Ayrıca röntgen filmleri çekilirken koldan yapılan ilaçların iyotlu olduğu unutulmamalı ve bunun için röntgen çeken doktora bilgi verilmelidir.

- Nodüler guatrlı hastalar piyasada bulunan bazı firmalarının ürettikleri, kendiliğinden tuzluklu, İYOTSUZ TUZ yemelidirler.

Yorumlar

  • AYT** Dİ****
    7 yıl önce
    51 yaşında bayanım menopoz dönemindeyim yaptırdığım tetkikler sonucunda nodüler guatr çıktı 2tane yanyana 15 16mm 19 20mm olarak belirlendi sizden de bilgi almak istiyorum tedavisi hakkında beni aydınlatırsanız memnun olurum şimdiden teşekkürler.
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Guatr, boynun ön kısmında iki taraflı olarak yer alan tiroid bezinin normalden fazla büyümesi olarak tanımlanır. Tiroit glandının büyümesine guatr denir. Erişkinlerde tiroidin ağırlığı normalde 20-25 gm'dır. Çok büyük guatrlar el veya gözle muayene sırasında kolaylıkla tespit edilebilir. Ancak şüpheli durumlarda ultrasonografi ile tanı konmalıdır. Tiroidin erişkinlerdeki normal boyutları 20x25x50 mm'dir. Tedavi detayları için linki inceleyebilirsiniz. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp