Şirpençe Hastalığı

Şirpençe Hastalığı :

Daha çok ensede ve sırtta görülen bir kan çıbanıdır. Çok çabuk gelişir ve öldürücü durum yaratabilir. Zayıf bünyelilerde, yorgun düşenlerde ve şeker hastalarında görülür.

Şirpençe, derinin alt tabakalarının iltihabıdır. Hastalık stafilokok cinsi mikroplar tarafından yapılır. Mikroplar derinin altına yayılarak burasını petek görünümüne getirir. Hastalığın görüldüğü bölge yıpranır ve sonra da göz göz açılıp irin toplamaya başlar.

Başlangıçta basit bir çıban görünümündedir. Ateş, titreme ve halsizlik dikkati çeker. Çıbanın bulunduğu bölgede ağrı görülür. Esmer koyu kırmızı renkli çıban bulunduğu yerden çevreye ve deri altına doğru yayılmaya başlar. Bir iki gün sonra deri birkaç yerinden incelenerek altında sarımtırak bir irin belirir. Bu irin dışarıya akar. Mikropların kana karışması halinde ise titremeler ve terlemeler görülür.

Böbrek, damar ve şeker hastalan ile yaşlılarda ve zayıflarda hastalığın sonu önemlidir. Ortaya çıkacak septisemi yani kan zehirlenmesi ciddi durumlara yol açabilir. Tedavi için antibiyotik kullanılmalıdır. Hastada şeker hastalığı varsa dikkatle takip edilerek ona göre tedavi edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp