Tenis Dirsegi Hastaligi

Tenis Dirsegi Hastaligi : Tenisçi dirseği, tendonların önkol kaslarını kemiğe bağladıkları yer olan dirseğin dışındaki kemiğin yakınlarında görülen herhangi bir iltihaplanma ve ağrı için kullanılan genel bir terimdir. Parmaklarınızı ve el bileğinizi düz tutan kasların fazla kullanılması, tenisçi dirseğine neden olur. Bu hastalığın görüldüğü kişilerin %10′undan daha azı tenis oynar. Daha sık rastlanan nedenler; bahçeyle uğraşma, işte ağırlık kaldırma, tornavida kullanma ya da bileğin fazla kullanılmasına neden olan diğer şeyleri kapsar fakat genellikle belirli bir neden yoktur.

Tenisçi dirseğiniz varsa, dirseğinizin dış kısmının hemen altında kasların kemiğe bağlandığı yerde hassasiyet ve bazen de kızarıklık oluşacaktır. El bileğinin dirençli hareketlerinde bu bölgede genellikle ağrı hissedersiniz. El sıkışırken ya da bir şey kaldırırken ağrınız olabilir. Ağrınız şiddetliyse, doktorunuzu görünüz. Size dirsek ve bileğinizi dinlendirmenizi; günde birkaç kez her seferinde 15 dakika olmak üzere buz uygulamanızı tavsiye edebilir. Steroid yapıda olmayan iltihap önleyici (antienflamatuar) ilaçlar, ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ultrason tedavisi, iltihaplı alana rahatlatıcı ses dalgaları göndererek iltihaplanmayı iyileştirir (ancak, bu tedavinin nasıl işe yaradığı tam olarak net değildir).

Bir dirsek bandı ya da havalı atel (plastik, şişirilebilir bir atel), dirseğinizi dinlendirerek ve iltihaplı tendonu hareketsizleştirerek ağrıyı azaltabilir. Ağrı şiddetliyse, doktorunuz iltihaplı alana kortikosteroid bir ilaç ( enjekte edebilir. Birkaç hafta ağrınıza neden olan etkinliği (aktiviteyi) yapmaktan kaçınınız. Cerrahi nadiren gerekir.

Bilgisayarda yazı yazarken olduğu gibi tekrarlanan bilek hareketleri bu tür vakaların artmasına sebep gibi görünmektedir. Bileğiniz bükük uyumak bile bu hastalığa neden olabilir.

SEMPTOMLAR
Semptomlar; yanma, sızlama, uyuşukluk ya da başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağında karıncalanmayı ve sonuçta zayıflamış başparmak kasını içerir. Semptomlar, ağır nesneleri kavramakla kötüleşir. Erken ya da hafif vakalarda, semptomlar fasılalıdır (aralıklıdır) fakat devamlı bir hal de alabilir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Doktorunuz, geceleri bileğinizi hareketsizleştirmek için elinizi bir atele almayı önerebilir. Steroid yapıda olmayan iltihap önleyici (antienflamatuar) ilaçlar, sinirinçevresindeki şişmeyi azaltmaya yardımcı olur. Bu tedaviler etkisiz olursa ya da başparmağınızda bir zayıflık (zafiyet) yaşarsanız, doktorunuz siniri sıkıştıran iltihaplanmayı azaltmak için karpal tünele kortikosteroid bir ilaç enjekte edilmesini önerebilir.

Semptomlarınız azalır azalmaz, doktorunuz sizi, size tekrarlanmalan önlemeniz için yollar öğretebi¬lecek olan bir meslek hastalıkları uzmanına yönlendirebilir. El egzersizleri yapmak hastalığın geçme¬sine yardımcı olmaz ve hastalığı daha da kötüleştirebilir. Eğer bu tedaviler işe yaramazsa, ligamenti keserek sinir üzerindeki baskıyı azaltmak için ameliyat gerekebilir.

Karpal tünel sendromu tiroid hastalığından kaynaklandığında, tiroid hastalığının başanlı bir şekilde tedavi edilmesi karpal tünel sendromunu genellikle ortadan kaldırır.

Yorumlar

  • üm*** ço********
    7 yıl önce
    merhaba 1,5 yıldır eklem romatizması(tenisci dirseği) ağrısı çekiyum bir yıl önce dirsekten ktizon lu iğne yapılmasına rağmen 2 ay faydası oldu daha sonra tekrar devam etti fizik tedavi ramatoloji gibi tüm bölümlere gitmeme rağmen yapılan tahlillerde iltahaplı romatizmaya rastlanmadı ama ağrım hala devam ediy yardımcı olursanız sevinirim
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      detaylı görüşülmesi gereken bir sorun bu, sorulması gereken bir kaç soru olacak , bu yüzden daha detaylı bilgi için bilgi hattımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz. Bilgi hattı:0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp