Ceviz Yaprağı Nerede Bulunur

Ceviz Yaprağı Nerede Bulunur :

Ceviz ağaçları iri yapılı ve yaygın dallanma gösterdikleri için geniş bir yaprak yüzeyine sahiptirler. Bu nedenle terleme ile su kaybı fazla olan cevizlere yeterli suyun sağlanması çok önem kazanmaktadır.Cevizler için ilkbaharda gelişme, meyvelerin büyüme ve iç doldurma dönemlerindeki su gereksiniminin karşılanması çok önemlidir. Bu dönemlerdeki susuzluk durumları büyüme ve gelişmeyi yavaşlatacağı gibi meyvelerin içlerini yeterince dolduramamalarına neden olacağı için kalite ve verim düşüklükleri meydana gelir.

Sulamada dikkat edilecek en önemli noktalardan biri de suyun etkili kök düzeyine ulaşmasının sağlanmasıdır.
Fidanların ilk dikim yılında, toprağın nem durumuna, bölgenin ve su kaynağının durumu da göz önüne alınarak haftada 2 kez sulama yapmak gerekir. İleriki yıllarda ise verim ve iç kalitesini arttırmak için, imkân bulunan yerde yılda en az birkaç defa sulama yapılır. Ağaçların su darlığı çekmeleri, gövde ve dallarında kabuk dokularının çatlamasına neden olan kabuk kanserinin Erwinia rubrifaciens etkinliği arttırmıştır. Bu çatlak yerlerden kahverenkli-kırmızı bir salgı çıkar. Sulama şekli olarak karık sulama, salma, damla ve alttan yağmurlama sulama sistemlerinden birisi tercih edilebilir. Cevizlerin sulanmasında kimyasal atıklar vb. zararlı etmenlerle kirlenmemiş olan her türlü su kullanılabilir.

Gübreleme
Cevizin en fazla gereksinim duyduğu makroelement azot olup, bunu potasyum izlemektedir. Fosfor gereksinimi oldukça azdır.Dikimden önce yalnız fosfor ve potasyumlu gübre uygulanır. Verilecek gübre miktarı dikim öncesi 10-50 kg /dekar triple süperfosfat ile 10-40 kg/dekar potasyum sülfat, dikim sonrası 10-30 kg/dekar triple süperfosfat ile 15-45 kg/dekar potasyum sülfat arasında değişmektedir. Derin toprak işlemesi ile 20-40 cm için gereken gübrelerde mutlak suretle verilmeli, ayrıca dikim öncesi fidan çukurlarının diplerine çukur gübrelemesi de (250 gram triple süperfosfat ve 250 gram potasyum sülfat birlikte) yapılmalıdır.Dikimde azotlu gübre verilmez. Fidanların birinci yaşından başlayarak ağacın her yaşı için 100 gram/ağaç hesabıyla toprak PH‘sına göre amonyum nitrat veya amonyum sülfat verilir. Cevizlerde herhangi bir besin elementi noksanlığı meydana geldiği zaman uygun zamanda uygun yöntemle o eksikliğin giderilmesi gerekir.

Budama ve Destek Sağlama
Ceviz ağaçları, doruk dallı veya değişik doruk dallı sisteme göre terbiye edilirler. Cevizin kütüğünden de yararlanılmak istenildiğinde yüksekten taçlandırma yapılır. Değişik doruk dallı şekle göre ceviz ağaçları aşağıdaki gibi terbiye edilir.Fidanlar,1.5 m boy alınca aşının aksi tarafındaki bir göz üzerinden tepe budaması yapılmalı, budama yarası aşı macunu ile kapatılmalı, budamadan bir hafta sonra yaprak koltuklarındaki boyunlu gözler bıçak ucu ile koparılmalı, onun altında bulunan ve daha kuvvetli yan dal yapacak olan düğme gözlerin sürmesi sağlanmalıdır. Boyunlu gözler, dar açılı ve kırılgan dal oluşturacaklarından koparılması gerekir. Aynı yılın temmuz ayı ortalarında ise sürmüş olan sürgünlerden yukarıdan aşağı 10-15 cm aralıkla 5 tanesi seçilmeli diğerleri koparılmalıdır. Böylece ceviz bitkisini meydana getirecek gövde ve ana dallar tesis edilmiş olacaktır. Verim çağındaki ceviz ağaçlarında verim, genellikle terminal tomurcuklardan sağlanır.

Ceviz ağaçları iri ve büyük taç oluştururlar. Ancak bu ağaçlar genelde çok fazla budama istemezler. Cevizlerde her yıl budama yapılmaz. Sadece kurumuş ve birbiri içine girmiş dalların çıkarılması ve ağaç tacının içerisine ışığın rahatlıkla girmesini sağlayacak şekilde yapılacak aralama budamaları yararlı olur. Her yıl uygulanan ve düzensiz yapılan budama; verim düşüklüğüne yol açar, çok kuvvetli dal ve sürgün meydana getirmesine neden olur. Bir çok meyve türünde meyveler, budanan yıllık sürgünlerde oluşurken, cevizlerde budamadan sonra sürecek dallarda dişi çiçekler teşekkül eder. Böylece ceviz ağacında iki yıllık sürgünlerde meyve oluşur. Yeni dikilen ceviz fidanlarına diğer meyve ağaçlarında olduğu gibi destekleme yapılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp