Çuha Çiçeği Nerede Yetişir

Çuha çiçeği nerede yetişir; çiçeklerinden 8-12tanesi bir arada, 10-30cm uzunluğundaki bir sap üzerinde bir yöne eğik, yarı şemsiye şeklindeki çiçek demetlerinde oluşur. Detaylı bilgiler makalemizde yer almaktadır.

ÇUHA ÇİÇEĞİ NEREDE YETİŞİR :

Mart-mayıs ayları arasında, sarı-sarımsı turuncu mor renkli ve kokulu çiçekler açan, 10-30 cm yüksekliğinde, çok senelik otsu bir bitki Orman altlarında ve sulak çayırlarda bulunur Yapraklar tabanda rozet şeklinde oval veya uzunca oval şekilli, kenarları dalgalı ve tabana doğru sap şeklinde daralmıştır Alt yüzü grimsi-beyaz renklidir Çiçekler rozet yaprakların ortasından yükselen gövdenin ucunda şemsiye gibi, bir arada toplanmışlardır Çanak ve taç yaprakları tüp şeklinde olup, uçta 5 parçalıdır Meyve tepesinden deliklerle açılarak tohumlarını etrafa saçar.

Tohumları koyu esmer renklidir.

Kullanıldığı yerler:
Bitkinin kullanılan kısımları kökleri ve çiçekleridir Kökleri ilk ve sonbaharda topraktan çıkartılır, temizlenir ve güneşte kurutulur Çuha çiçeği köklerinde uçucu yağ, saponinler, glikozitler ve enzimler vardır Bitki yumuşatıcı, hafif idrar söktürücüdür Köklerde bu hassalar daha fazladır.

Bronşit, göğüs hastalıkları ve migrende kullanılır.

Memleketimizde 10 kadar çuha çiçeği türü vardır Bunlar Özellikle Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde yaygındırlar Marmara bölgesinde bol olarak bulunan mavi-sarı çiçekli Primula vulgaris türü bahçelerde ve çiçekçilerde süs bitkisi olarak yetiştirilmekte ve satılmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp