Vitaminler

Vitaminler: yaşamak. büyürsek ve ürersek için gerekli olan birer hayat kaynağıdır. Çünkü. her bir vitamin yokluğu. hususi bir hastalığa yol açar. Vitaminler: ''Yağda eriyenler' ve "Suda eriyenler" olmak üzere 2'ye ayrılır.

Yağda Eriyen Vitaminler:

+ A VİTAMİNİ (Antikseroftalmik vitamin):

Süt. yumurta sarısı, balıkyağı. tereyağı, ıspanak, limon, şalgam, taze balkabağı, kayısı, koyun ve sığır böbreği, domates, taze bamya, kırmızı ve yeşil biber, maydanoz, taze börülce, enginar,' havuç, lahana, Şeftali, Portakal, tatlı badem, muz, kiraz, kestane, taze fasulye, taze bezelye, böğürtlen, hurma, İncir, Fındık, yer elması, patlıcan, yulaf. arpa. mısır ve buğday unları. karnabahar. Patates, beyaz peynir, istiridye. kuru bakla, üzüm, balık, Elma, Soğan, Ceviz, Armut, ayva, beyin, kaymak, koyun ve dana karaciğeri, hindiba, pazı, kuzukulağı, tere otu, turp yaprağı, zeytin ve sarımsak‘ta bulunur.

A vitamini eksikliğinde; büyüme ve gelişme bozuklukları. gece körlüğü. dişeti hastalıkları. deri yaralarının geç iyileşmesi ve hastalıklara karşı dirençsizlik görülür.

+ D VİTAMİNİ (Anti raşitik vitamin):

Tahıl tohumları ve yaprakları. tereyağı. Hindistancevizi yağı. balıkyağı. yumurta sarısı. karaciğer. kaymaklı süt. istiridye'de bulunur. Ayrıca. Güneş ışınları da deri üzerinde. (D) vitamini tesiri gösterir. D vitamini eksikliği; çocuklarda Raşitizm, erişkinlerde ise kemiklerin yumuşamasına sebep olur. + E VİTAMİNİ (Antisterilitik vitamin):

Tabii olarak çimlenmiş buğday buğdayı özü, yerfıstığı yağı, pamuk fidanı tohumu, soya fasulyesi yağı. hurma. marul. tere otu, sığır eti. tereyağı. ceviz yağı. yumurta sarısı. kasaplık hayvanların iç organları ve balkı‘da bulunur.

E vitamini eksikliği; cinsi gücün azalması; damar sertliği, yüksek tansiyon. çabuk yıpranma ve kalp hastalıklarına sebep olur.

+ K VİTAMİNİ (Antihemorajik vitamin):

Ispanak. soya fasulyesi. domates. tahıllar. meyveler. bitkilerin yeşil yaprakları. yumurta sarısı. kabak. patates. bitki yağları. kasaplık hayvanların et ve dalaklarında bulunur.

K vitamini eksikliği; kan, karaciğer ve bağırsak hastalıklarına sebep olur.

Suda Eriyen Vitaminler:

• B1 VİTAMİNİ (Antinevritik vitamin/Thiamin):

Tahıl kabuklan, taze meyveler, sebzeler, bira mayası, tahıl özleri, çiğ karaciğer, yumurta sansı, mercimek unu, bezelye, portakal, limon, kestane, pancar, pazı, kuru incir, havuç, hindiba, kuru üzüm, turp yaprağı, erik kurusu, ıspanak, kuzukulağı, ekmek, maydanoz, muz, tere otu ve böbrek, lahana, kereviz, kasaplık hayvanların kalpleri ve elma'da bulunur.

B1 vitamini eksikliği; Mide-Bağırsak hastalıkları, Kan dolaşımı hastalıkları, Sinir iltihapları ve Beriberi'ye sebep olur.

Vitamini (Lactoflavine, G Vitamini):

Kuru fasulye, badem, patlıcan, taze bezelye, karaciğer, yürek, sığır eti, filizlenmiş arpa özü, böbrek, erik kurusu, frenk salatası, kestane, kuru kayısı, bezelye, yumurta akı, ıspanak, turp yaprağı, kuzukulağı, yabani hindiba, lahana, tere otu, maydanoz, kesilmiş süt suyu, tahıl özlen, istiridye ve inek süt‘ünde bulunur.

B2 vitamini eksikliği; Deri kuruması, Deri şişlikleri, Ağız ve Dil iltihaplan ve Göz bozukluklarına sebep olur.

• B6 VİTAMİNİ (Pyridoxine):

Taze fasulye, maya, pirinç kabuğu, buğday, mısır, süt, yumurta, patates, ıspanak, karaciğer, böbrek, tavuk eti ve balık etinde bulunur.

B6 vitamini; Deri ve bazı Bağırsak hastalıklarına karşı koruyucudur. Sinir ve Kas hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

• B12 VİTAMİNİ (Cyanocobalamine):

Süt tozu, balık eti, sığır karaciğeri, sığır böbreği, piliç karaciğeri, mantar. pazı, peynir, yumurta sansı, dana ve koyun eti'nde bulunur.

B 12 vitamini; ağır kansızlıklarda ve şiddetli sinir hastalıklarının tedavisinde kullanılır. • PP VİTAMİNİ (Antipellegratik vitamini Nikotinik asid):

Buğday kepeği, bira mayası, pirinç kepeği, et hülasası, buğday unu, enginar, kereviz, taze yemişler, fındık, süt, ceviz, beyaz ekmek, balık, üzüm, limon portakal, greyfurt, kırmızı biber, erik, kayısı, kiraz, böğürtlen, karaciğer ve böbrek'te bulunur.

PP vitamini eksikliği; çeşitli sindirim ve sinir bozukluklarına ve özellikle "Pellegra" denilen hastalığa sebep olur ve bu hastalığın tedavisinde kullanılır.

• C VİTAMİNİ (Antiskorbütik vitamin/Askorbik asid):

Limon, portakal, domates, maydanoz, kırmızı ve yeşil biber, hardal otu kırmızı lahana, karnabahar, kereviz, karpuz, çilek, yeşil pancar yaprağı, kuru konmaz, fasulye, bakla, bamya, balkabağı, turp, taze soğan, kestane, börülce beyin, böbrek, hindi eti, ayva, elma, bezelye, muz, tere otu, ekşi muşmula, alıç pazı, frenk salatası, hindiba, sarımsak, pırasa ve yer elmas‘ında bulunur.

C vitamini eksikliği; Skorbüt hastalığına sebep olur ve tedavisinde kullanılır.

• H VİTAMİNİ (Antiseboreik vitamini Biotin):

Karaciğer, böbrek, süt, maya, yumurta sansı, patates, havuç ve domateste bulunur. H vitamini, deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp