akustik nörinom belirtileri

Akustik Nörinom Tedavisi : Tedavi seçeneði ; tümörün büyüklüðüne,hastanýn yaþýna,hastanýn tercihlerine,iþitme durumuna göre belirlenir. Tedavi seçenekleri içerisinde, lezyon büyümesinin seri görüntüleme yöntemleriyle takip edilmesi , cerrahi tedavi , radyocerrahi yer almaktadýr.

Tümör ne kadar büyükse tedavi de o kadar karmaþýk ve zor olacaðýndan erken taný ve erken tedavinin önemi büyüktür. Bu tümörün tedavisinde genellikle bir beyin cerrahý ile bir kulak-burun-boðaz cerrahý birlikte çalýþýrlar. Ýþitme kaybýnýn olup olmamasýna, tümörün büyüklüðüne ve pozisyonuna göre en etkili cerrahi yaklaþým seçilir. Cerrahi giriþimin amacý hastanýn dengesini, yüz mimiklerini ve yüzdeki duyularý ve görmeyi korumak ve geri kazanmaktýr.

Tümör iþitmeden sorumlu olan 8. sinirin etrafýnda geliþtiði için, iþitme kaybý genellikle kalýcý olur. Cerrahi giriþim öncesinde kaybedilen iþitme geri gelmez. Tümör büyükse genellikle iþitme kaybý tam olur.

Büyük tümörlerin çýkartýlmasý sýrasýnda genellikle yüz kaslarýný yöneten sinir zedeleneceði için kalýcý yüz felçleri ortaya çýkabilir.

Çok büyük tümörler beyin sapýna basý yaparak beyin omurilik sývýsýnýn normal akýþýný engelleyebilirler. Bu durumda beyin içinde sývý birikimi yani Hidrosefaliye neden olabilir. Bu da hayatý tehdit eden bir durumdur. Bu durumda cerrahinin amacý beyin içinde biriken sývýnýn normal akýþýný saðlamak ve beyin sapý üzerindeki basýyý kaldýrmaktýr.

Cerrahi giriþim sonrasýnda sýk rastlanan yan etkiler baþ aðrýsý, bulantý, huzursuzluk ve koordinasyon güçlüðüdür. Bu yan etkiler genellikle birkaç hafta içinde azalýr. Bazý durumlarda rehabilitasyon tedavisi gerekebilir.

Stereotaktik radyocerrahinin amacý tümör büyümesini yavaþlatmak ya da durdurmaktýr; tümörü iyileþtirmek ya da yok etmek deðildir. Radyocerrahi genellikle ileri yaþlardaki ve genel saðlýk durumu ameliyatý kaldýramayacak durumda olan hastalara uygulanýr.Bazý durumlarda cerrahi sonrasýnda kalmýþ olabilecek tümör parçalarýnýn yok edilmesi için de radyocerrahi kullanýlabilir.Radyocerrahi sadece küçük tümörlere uygulanabilir. Radyocerrahi de zaman zaman yüz felçleri ya da iþitme kayýplarýna neden olabilmektedir.

Gözlem. Bu tümörler genellikle çok yavaþ büyüdükleri için çoðu zaman herhangi bir belirti vermeden kalabilirler. Bu durumda MR ile düzenli aralýklarla takip edilip büyüyüp büyümedikleri izlenebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp