Çölyak Bitkisel Tedavi

Çölyak Bitkisel Tedavi : Çölyak hastalığına iyi gelen ve tedavi desteği niteliğinde kullanılabilecek bitkiler aşağıda verilmiştir. :

Kına Kına

Kına Kına (Cinchona officinalis): Tropikal bölgelerde yetişen, 10-15 metreye kadar boylanabilen, kırmızı çiçekli bir ağaçtır. Kına Kına ağacının kabukları kinin ve kinidin gibi 30'a yakın alkaloit, glikoz, sakaroz, tanen ve reçine içerir.

Kına Kınanın Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Kınakına özellikle sıtma mikrobuna karşı etkilidir ve sıtmayı tedavi eder. Ateşi düşürür ve ağrıları hafifletir. Vücuda kuvvet verir ve iyileşmeyi hızlandırır. Gribal hastalıklara karşı koruyucudur. Damarları genişletir ve tansiyonu düşürür. Acı lezzeti ile iştah açıcıdır. Kabızlığı giderir.

Kına Kına Nasıl Kullanılır? Kınakınanın kabukları kurutulup toz haline getirildikten sonra kullanılır. Hamilelikte doğum sancılarını tetikleyebildiği ve bebeklerde anormalliklere sebep olabildiği için gebelerin kullanması tavsiye edilmez.

Mercan Köşk

Mercan köşk Bitkisi (Origanum majorana): Tüylü, çok yıllık, çalıya benzer bir bitkidir. Flavonlar, tanen, acı maddeler, glikozit ve C vitamini içerir. Mercan köşkün Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Özellikle merhem olarak bebeklerdeki gaz ve soğuk algınlığı şikayetlerine karşı faydalıdır. Antiseptik, uyarıcı, balgam söktürücü, terletici, tonik ve spazm çözücü etkilere sahiptir. Öksürüğe iyi gelir. Spazm çözücü etkileri ile kasları gevşetir ve kas ağrılarını azaltır. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Sindirim sistemi problemlerinde de faydalıdır. Anne sütünü arttırır.

Mercanköşk Nasıl Kullanılır? Baharat olarak sıklıkla kullanılan mercanköşkün çiçekli toprak üstü kısımlarının kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenmesiyle hazırlanan çayı da dahilen ve haricen kullanılabilir. Ayrıca, bitkiden elde edilen uçucu yağ da kullanılmaktadır.

Peryavşan

Yöresel Adı : Basur otu, Mayasıl otu, Sıraca otu, Kısamahmut otu, Kurtluca, Yer çamı, Yer meşesi, Acıot (Antakya), Ak sedef otu, Anababa kekiği, Anababa kokusu, Beyazot (Van), Cadı, Kepir yavşanı, Meryem otu (Diyarbakır, Van), Oğlan otu (Isparta-Sütçüler), Peryavşan, Sancı otu, Kirve otu (Erzurum).

Latince Adı : Teucrium polium

Toprak üstündeki kısımları iştah açıcı, Ateş düşürücü, Mide ağrılarını dindirici, Yara iyileştirici olarak kullanılır.

Ballıbabagiller familyasındandır. 10-40 cm boylarında, dik ya da yatık gövdeli, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Genellikle kayalıklarda yetişir. Beyaza kaçan çiçekleri dal uçlarında kürecikler şeklindedir. Gövdesi ve yaprakları beyaz tüylerden geçilmez. Az miktarda uçucu yağ içerir.

Kullanım Yerleri : Toprak üstü kısımları

Sahtere Şahtere otu daha çok nedeni belli olmayan ya da tedavi edilemeyen alerjiler üzerinde çok etkili bir bitkidir. Özellikle karaciğer üzerinde etkili olma bu bitkinin alerjilerde kullanılma sebebi de bu olsa gerek. Çünkü bu tür rahatsızlıklar genellikle karaciğer kaynaklı olabiliyor. Alerjiler için şahtere otu çayı içilebilir.

Şahtere otunun faydaları :

* Safra salgılarını artırıcıdır. Şahtere otu ;dâhili olarak başlıca karaciğer ve safra kesesi problemleri için kullanılmaktadır.
* İdrar söktürücü etkisi vardır.
* Müshil olarak kullanılabilir. Yüksek dozları müshil ve idrar söktürücüdür, Fakat aşırı dozlar ishale ve mide ağrılarına sebeb olabilir.
* Mide dostu bir bitkidir.
* Tonik olarak cilde yararı vardır.
* Özellikle kronik kabızlık problemi olanlar için idealdir. Kronik kabızlık için, şahtere otunu diğer uygun şifalı bitkiler ile karıştırarak kullanabilirsiniz.
* Şahtere otunu uyuz ve diğer deri problemleri için de kullanabilirsiniz.
* Kanı temizleyici özelliği vardır.
* Vücudu terleterek zararlı maddelerin atılmasını sağlar.
* Damar sertliğinde faydalıdır.
* Mide ağrısı ve mayasılda da şikâyetleri giderir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp