Çölyak ( Gluten ) Hastalığı Tedavi

Çölyak ( Gluten ) Hastalığı Tedavi

Çölyak hastalığı teşhis edildikten sonra tedavi bellidir: Glutensiz bir beslenme rejimi. Bu beslenme rejiminde buğday, arpa, çavdar ve yulaf yer almaz. Esmer buğday ve darı da sıklıkla programın dışında tutulmaktadır. Esmer buğday, otsu bitkiler ailesinden olmamasına ve darı da mısır ve pirince daha yakın bir tür olmasına rağmen, alfa-gliadine benzer proteinler içerirler. Yakın tarihte elli iki çölyak has-tasıyla yapılan bir araştırmaya göre, ortalama miktarda yulaf tüketimi ters etki yaratmaksızın tolere edilebilmektedir.21

Buna ek olarak, diğer besinler de dönüşümlü tüketilmeli (Bkz. BESİN ALLERJİLERİ bölümü), süt ve süt ürünleri, kişinin bağırsak yapısı ve işlevi düzelene dek beslenme rejiminden çıkarılmalıdır.

Genellikle birkaç gün ila birkaç hafta içinde anlamlı bir düzelme sağlanabilir. Hastaların yüzde otuzu üç gün içinde, yüzde ellisi bir ayda ve yüzde onu ise takip eden ay içinde tedaviye olumlu yanıt verirler. Ancak çöyak hastalarının yüzde onluk bir kısmı ancak yirmi dört ila otuz altı ay glutensiz beslenmeden sonra tedaviye yanıt verirler.

Eğer çölyak hastalığınız varsa ve iki aylık glutensiz beslenmenin sonunda bir düzelme olmadıysa, şu noktalar ele alınmalıdır:

Hastalığınıza yanlış teşhis konulmuş olabilir.

Gizli gliadin kaynaklarına maruz kalıyor olabilirsiniz.

Çinko eksikliği gibi, çölyak hastalığının neden olduğu ikincil durumlar dolayısıyla sorun yaşıyor olabilirsiniz.

Bu noktalardan sonuncusu, herhangi bir bağırsak hastalığı geçiren kişilerde multivita-min ve mineral desteği kullanımının önemini gösterir. Altta yatan besin yetersizliklerini gidermenin yanı sıra bu destekler ayrıca gelişim ve onarım için yardımcı etkenleri de sağlar. Çölyak hastalığı, rahatsızlığa yol açan besin eksikliği devam ettiği sürece (örneğin çinko) genellikle ortadan kaybolmamaktadır.

Pankreas Enzimleri

Çölyak hastalığının teşhisini izleyen iki ay boyunca yapılan pankreas enzimi desteği tedavisinin etkileri, bir çift-kör çalışmada araştırılmıştır. Daha önceki araştırmalarda, çölyak hastalarının %8-30'unda pankreas enzimlerinin eksik olduğu ortaya çıktığından, bu araştırma pankreas enzimi tedavisinin yararlarını açığa çıkarmaya çalışmıştır.

Araştırmada hastalar glutensiz beslenme rejimi izlemiş ve her öğünde ya 2 kapsül ilaç ya da plasebo almışlardır. Pankreas enzimi kapsülü verilen hastalar, her kapsülde 5000 IU lipaz, 2900 IU amilaz, 330 IU proteaz olmak üzere, günde tükettikleri öğün sayısına bağlı olarak 6-10 kapsül almışlardır. Tedavi başlangıcında, otuzuncu günde ve altmışıncı günde detaylı beslenme değerlendirmeleri yapılmıştır.

Bu araştırma sonuçlarına göre, pankreatik enzim desteği, glutensiz beslenmenin ilk otuz günü görülen klinik yararları desteklemiş ancak altmış günün sonunda plasebodan daha fazla yarar sağlamamıştır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp