Diş Sağlığı İçin

Diş Sağlığı İçin :

Pedodonti:
Çocuklarda çürük önleyici izolasyon dolgularý (fissür sealant), flor uygulamalarý, oluşabilecek ortodontik problemlerin erken teşhisi ve önlenmesi...

Çocuklarda diş fýrçalama alýşkanlýğýnýn kazandýrýlmasý ve beslenme şeklinin düzenlenmesinin yanýsýra, düzenli diş hekimi kontrolleri yapýlmalýdýr. Topikal flor uygulamasýyla çocuğun daimi dişlerini güçlendirebilir, küçük ve büyük azý dişlerine uygulanan fissür örtücü denilen izolasyon dolgusuyla çürümeyi engelleyebiliriz. Geçici olduğu için pek fazla önemsenmeyen süt dişlerinin sağlýğý çok önemlidir. Süt dişlerindeki çürükler, hem ağrýya sebep olmakta hem de daimi dişlere zarar vermektedir. Erken süt dişi kaybý, çocuklarýn daimi dişlerinin çapraşýk olmasýnýn en önemli sebeplerinden biridir.

Periodontoloji:
Dişeti hastalýklarýnýn tedavisi amacý ile diştaşlarýnýn temizlenmesi, cerrahi tekniklerle hastalýğýn tedavisi....

Periodontal hastalýklar dişeti ve dişleri çevreleyen destek dokularý etkileyen iltihabi hastalýklardýr. Dişeti hastalýğýnýn en önemli sebebi "bakteri plağý"dýr. Hergün düzenli ve yeterli fýrçalama yapýlmazsa, tükrük içinde bulunan kalsiyum, bakteri plağýyla birleşip sertleşerek dişler üzerine yapýşýr ve diştaşý (tartar) dediğimiz yapýya dönüşür. Plaktaki bakteriler tarafýndan üretilen zararlý maddeler dişetlerinde iltihaba yol açar. Dişeti hastalýğýnýn bu erken dönemine" gingivitis" denir. Bu dönemde dişetleri kýrmýzýdýr,kanamalýdýr ve hacim olarak büyümüştür.Bu hastalýk tablosunun ilk sinyallerini fark eden hasta hemen hekime başvurursa bu aşamada yapýlacak diştaşý temizliğiyle dişetlerinin tedavisinde yüksek başarý sağlanýr. Belirtilerin ihmal edilmesi durumunda hastalýk ilerler, dişetindeki iltihap çene kemiğine ulaşýr ve erimesine neden olur. Bu durumda cerrahi tedaviler gerkebilir. Dişeti iltihabýnýn neden olduğu diş kayýplarý, çürüklerin neden olduğu diş kayýplarýndan daha fazladýr. Periodontal problemlerin önlenmesinde en önemli görev kişinin kendisine düşmektedir.Günlük ağýz bakým işlemleri (diş fýrçalama ve diş ipi kullanma) diştaşý oluşumunu en alt düzeye indirebilir, ancak tamamen önleyemeyebilir. Dişler sabah akşam 2 dakika süreyle fýrçalanmalý ve düzenli olarak diş hekimi tarafýndan kontrol edilip temizlenmelidir.

Konservatif Tedavi:
Çürük tedavileri, amalgam ve estetik dolgular...

Ağýzda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağý, şekerli ve karbonhidratlý yiyeceklerin ağýzda kalan artýklarýndan asit oluşturur. Bu asitler dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasýna ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasýna neden olurlar. Konservatif tedavi, çürüklerin erken dönemde tedavilerinin yapýlarak ilerlemelerinin durdurulmasýný ve oluşan diş maddesi kayýplarýnýn estetik, fonksiyonel ve ağýz dokularýna uyumlu bir şekilde tedavi edilmesini amaçlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp