ANORMAL KANAMA

ANORMAL KANAMA

Anormal uterin kanama nedir?

Anormal kanama hastanın alışılmış adet düzeninden belirgin sapma olarak tanımlanabilir. Kişiden kişiye farklılıklar olabilmesine rağmen, adetler 7 günden fazla sürerse, 21 günden daha sık aralarla olursa ve toplam kan kaybı 80 ml‘den fazla olursa, anormal olduğu düşünülür.

Anormal uterin kanamada ayırıcı tanı:

Organik ve disfonksiyonel (endokrinolojik) olmak üzere iki ana grup anormal kanama vardır. Ancak organik kanama nedenleri ekarte edildiğinde disfonksiyonel kanama tanısı konur. Organik nedenler arasında; üreme organlarındaki anormallikler, sistemik hastalıklar ve kanama diskrazileri (hemofili gibi kan hastalıkları) yer alır. Üreme organlarındaki anormallikler en sık olarak karşımıza çıkar.

Organik anormallikler:

İyi huylu (benign=selim) ya da kötü huylu (malign=habis) vulva (dış genital bölge), vajina (hazne), serviks (rahim ağzı) ve uterusun (rahim) tümörleri --- Serviks Prekanseröz Lezyonlar (CIN) , Serviks kanseri, Endometrium hiperplazisi , Endometrium Kanseri ve Uterus Sarkomu , Vulva kanseri , Vajina (Vajen) Kanseri , Vulva ve vajina prekanseröz lezyonlar --- anormal kanamaya neden olabilir. Uterusun sık görülen lezyonları Myom (Leiomyom) lar, polipler ve Adenomyozis tir. Servisit (Rahim Ağzı Yarası) =rahim ağzı iltihabı, endometrit (rahim zarı iltihabı) ve salpinjit (tüp iltihabı) gibi enfeksiyonlar da anormal kanamaya yol açabilir. Polikistik Over Sendromu da anormal düzensiz kanamaya neden olabilir. Üreme çağında; Düşük ve Düşük Tehdidi , Dış gebelik , Mol gebeliği (Üzüm Gebeliği) (trofoblastik hastalık) gibi gebelik komplikasyonları düşünülebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp