Cilt Mantarları Neden Oluşur?

Cilt Mantarları Neden Oluşur? :

Cilt Mantarı


Cilt Mantarı;
Nedenine bakıldığı zaman birçok şekilde oluşum gösterebilir. Bazı vakalarda ortaya çıktığı fark edilemeyecek boyutlarda olur. Bazı vakalarda ise, ağrı, kızarıklık, kaşıntı, oluştuğu alanda sertleşme gibi semptomlar ile fark edilebilir.

Cilt Mantarı Çeşitleri:

Keriyon Cilt Mantarı: Keriyon mantar iyileşme aşamasında su toplayarak kendini belli eder. Dha çok hayvancılık ile uğraşan kişilerde keriyon cilt mantarına daha fazla rastlanır.

Anüler Cilt Mantarı: Mantar türleri arasında en sık karşılaşılan mantar türü anüler cilt mantarıdır. Aynı bir halkayı anımsatır ve ortadan başlayarak başka alanlara doğru yayılır. Bu mantar türü oldukça kabarık ve kırmızı şekilde ortaya çıkar.

Tinea Versicolor Cilt Mantarı: Daha çok ter problemi olan, aşırı terleyen kişilerde Tinea versicolor adlı mantar görülür. Bu mantarın yol açtığı şikayetler, kol, bacak ya da bel bölgesinde kırmızı kabarcıkların oluşmasıdır.

Cilt Mantarı Daha Çok Kimlerde Görülür?

  • Ergenlik döneminde
  • El ve ayağı sürekli ıslak kalan kişilerde
  • Aşırı ter sorunu yaşayanlarda
  • Yüz ve ayak bölgesini yıkadıktan sonra kurutmayanlarda
  • Sıkı ayakkabı giyenlerde
  • Bağışıklık sistemi güçsüz olanlarda.(gebeler, yaşlılar, diyabet hastaları vb.)

Cilt Mantarında Tanı:

Şüphe uyandıran lezyondan örnek parça alınır. Özel bir ilaç damlatılarak deriye ait olan keratinler eritilir. Mikroskop kullanılarak alınan parça laboratuarda incelenir ve tanı konulur. Aynı zamanda mantar kültürü yapılarak mantarın türü ve var olup olmadığı tespit edilebilir. Cilt mantarları fiziki muayene sonucu da rahatlıkla teşhis edilebilir.

Cilt Mantarı Tedavisi:

Cilt mantarı gelişmiş teknolojinin sayesinde günümüzde oldukça basit bir şekilde yapılabilmektedir. Antifungal olarak adlandırılan haplar ya da kremler mantar enfeksiyonlarına karşı üretilmiş çeşitli ve etkili ilaçlardır. Mantarların yerleştiği alana ya da türlerine göre tedavinin türü ve süreci farklılık gösterebilir. Mantar hastalıklarının bulaşıcı özellikleri olduğundan dolayı mutlaka bir uzman dermatolog tarafından tedavi edilmelidir.



EVDE PRATİK YÖNTEM

Cilt mantarlarının tedavisi için hardal tohumlarını öğütüp toz haline getirin. Sirke ile karıştırın günde 2 defa etkilenen yere sürün.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp