Dilde Pamukcuk

Dilde Pamukcuk :

Pamukçuk ağızda oluşan hafif bir mantar enfeksiyonudur.

Bebeğin ağzında, ağzının içinde ve çevresinde süte benzer ince bir tabaka oluşabilir. Yanağın iç taraflarında, bazen dilde, damakta ve diş etlerinde peynire benzeyen çıkıntılı beyaz lekeler görülebilir.

Enfeksiyonun etkeni “Kandida albicans” olarak bilinen bir mantardır.

bu organizma ağız ve vajinada yaşar.

Pamukçuk bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş olan bebeklerde ya da bağışıklık sistemi güçsüzleşmiş olan bebeklerde görülür.

Bağışıklık sistemi yetersiz beslenme, hava kirliliği, ameliyat ya da yaralanma, bağışıklık sistemini baskılayan birtakım ilaçların kullanılması ve bağırsakta yer alan faydalı bakterilerin dengesinin bozulması gibi nedenlerden dolayı direncini kaybeder; bu durum pamukçuk oluşumuna zemin hazırlar.

Pamukçuk oluşumu, bebeklerde görülen ve bebek bezleri nedeniyle oluşan isiliklere benzer. Ağızda görülen pamukçuk beyaz yamalara benzerken, bebeklere tutulan bezin çevresinde görülen isilik kaşıntılı kırmızı kabarcıklara benzer.

Pamukçuk tedavisi uzun bir süre gerektirebilir.

Pamukçuk için genellikle mantar oluşumu önleyici “Nystan” türü ilaçlar kullanılır.

Ayrıca bazı doğal yöntemlerde kullanılabilir:

1-. Lavanta, limon ve nane yağları ile (500 mi suyun içine her bir yağdan birer damla) hazırladığınız karışım ağız gargarası olarak kullanılabilir. Bu karışımı çocuğunuzun ağzındaki hassas bölgeye de sürebilirsiniz.

2- Çay ağacı yağını buharlaştırma özelliği olan cam bir tüpün içine koyun ve bu tüpü çocuğunuzun odasında uygun bir köşeye yerleştirin. Bu şekilde çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmiş olursunuz. Çay ağacı yağının mantar-savar özelliği de bulunmaktadır.

3- İyice sulandırılmış ve seyreltilmiş olan lavanta ya da çay ağacı yağını çocuğunuzun ağzının içindeki pamukçukların üzerine sürebilirsiniz. Lavanta ve çay ağacı yağını çocuğunuzun genital bölgesi için kullanmayınız.

4- Bach çiçek esansları ile hazırlanmış kremleri pamukçukların üzerine sürebilirsiniz. Ancak bu kremlerin ağız için özel olarak hazırlanmış olması gerekmektedir.

5- 1 yaşın altındaki çocuklarda görülen pamukçukların tedavisinde, taze yoğurt kullanılmalıdır. Taze yoğurt yenileceği gibi, ağız içindeki pamukçukların üzerine de sürülebilir.

6-Parmağa dolanan temiz bir bezle ağız yerindeki beyazlıklar silinmeli, temizlenmeli ve 1 çay bardağı ılık sıda ½ kahve kaşığı yemek sodası eritilerek, yine temiz bir bezle bu lekeli kısımlara sürülmelidir.

günde 2-3 defa bu tekrarlanmalıdır.

7-1 fincan suya ½ limon sıkmalı ve ağzın her tarafına bu su sürülmelidir.

8-Karadut şurubu: Evlerde veya eczanelerde satılan karadut şurubu bebeklerin ağzı temizlendikten sonra parmak ucu ile ağzın her tarafına bolca sürülür.

9- Mersin yaprağı çayı: 1 su bardağı sıcak suya 1 tatlı kaşığı kurutulup ufalanmış mersin yaprağı konur ve 10 dakika sonra süzülür, bol bol ağız içine sürülür. Günde 2-3 defa tekrarlanır, çok fayda verir.

10- Ağız temiz tutulmalıdır.

Ayrıca annelerin alması ile sütle bebeğe geçen ve bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler vardır .

bunlar :

1- B6 vitamini için : Buğday çimi,bira mayası,soya fasulyesi, patates,karaciğer,

2- C vitamini için : Yeşil marul, limon, portakal, soğan,sarımsak,domates,yeşil biber,maydanoz,tere,ıspanak,turp,

3- PP vitamini için: Etler,balık,piliç,kepekli ekmek, bilhassa kepekli çavdar ekmeği, buğday çimi, bira mayası,havuç, maydanoz,patates, soya fasulyesi bol bol yenmelidir.

Bebeğe sütle geçmesi yasak olan yiyecekler ise YENMEMELİDİR.

Bunlar pamukçuğun çıkmasına veya artmasına sebep olur.:

-kaşar ve tulum peyniri,

-badem,

-ceviz,

-bazı bölge balları,

-baharat,

-sirke,

-kuru üzüm,

-çikolata,

-lahana,

-pastırma-

-sucuk,

-kabuklu deniz ürünleri,

-aşırı sigara dır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp