Pamukçuk İlacı

Pamukçuk İlacı :

Ağız içi iltihabı olarak bilinen bu hastalık türü doğumun ilk haftasında kendini belli etmeye başlar.Yeni doğan bebeklerin ve ailelerin büyük sorunudur. Yetişkinlerde görülmez. Mantar ve bu sınıftan gelen ilkel bir bitki türüdür hastalığın ana sebebi. Anne rahminde bulunan küçük bir mikrop ya da iltihap doğum sırasında bebeğe geçebilir ya da emme sırasında biberondan bulaşabilir. Pamukçuk hastalığı çok sık rastlanan bir hastalıktır ve tedavisi mümkündür. Yeni doğan bir bebek zayıf ve korumasız olduğu için birçok hastalığa yakalanabilmektedir fakat pamukçuk hastalığı en sık rastlananıdır. Doğum sırasında müdahale edilemediğinden bebek anne rahminden(eğer ki anne rahmi iltihaplı ise) her türlü hastalığı kolayca alabilir. Pamukçuk tedavisi kolay ve bir o kadar da kısa sürelidir, öncesinde annenin rahim ağzı tedavisi gerçekleştirilmelidir.edavi yöntemleri nelerdir? Central Hospital‘dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öznur Yılmaz Moniliazis ile ilgili bilinmesi gerekenleri açıklıyor ve uyarıyor: “Pamukçuk hastalığı tedavi edilmediği taktirde bebeklerde ağır akciğer enfeksiyonlarına ve daha farklı enfeksiyonlara neden olabilir.”

Bebeklerde Ağız Bakımına Dikkat!

Bebeklerde genellikle antibiyotik kullanımı sonrası ortaya çıkan ve bebek sağlığını olumsuz yönde etkileyen pamukçuk oluşumu, annelerin korktuğu ve merak ettiği bebek hastalıklarının başında geliyor. Bu hastalığı anlamanın birçok yolu olduğu gibi hastalıktan korunmanın da çeşitli çözüm yolları bulunuyor. Central Hospital‘dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öznur Yılmaz, bebeklerde pamukçuk oluşumuyla ilgili merak edilenleri yanıtladı.

Uzman Dr. Yılmaz, yanak içinde, dil ve damakta süt parçalarını andıran beyaz lezyonlar şeklinde kendini gösteren pamukçuk hastalığı bir cins mantar olan Candida enfeksiyonu nedeniyle oluştuğunu belirtiyor ve ekliyor: “Genelde yenidoğan bebeklerde görülen bu hastalık 1 yaşına kadar olan çocuklarda da sık karşılaşılan bir enfeksiyon. Antibiyotik kullanımı ve hormonal değişiklikler (hamilelik gibi) mantar üremesi için uygun koşulları oluşturur. Normal doğum sonrası Candida mantarı, bebeğin solunum yollarına ve sindirim sistemine geçer. En erken 4.günde, genellikle 1. haftada ortaya çıkar.”

Özellikle dezenfekte edilmeyen biberon veya emziğin de ağız içi mikrobik enfeksiyonlara ve pamukçuğa neden olabilir. “Ağız içinde, dilde, yanaklarda, yumuşak, sert damakta görülür. Beyaz bir küfle örtülmüş gibi görünen bebeğin dil ve damağındaki lezyon kazınırsa altındaki deri yanmış gibi görünür ve kanayabilir, sızıntılı yüzeysel bir ülser belirir. Tedavi edilmezse ağrılı olabilir; bu durumda bebeklerde emmeye isteksizlik ya da emme ve yutma güçlüğü, huzursuzluk, nadiren hafif ateş gibi belirti ve bulgular görülebilir.”.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp