Pamukçuk Nasıl Geçer Belirtileri Nelerdir

Pamukçuk Nasıl Geçer Belirtileri Nelerdir

Pamukçuk, sık antibiyotik kullanan çocuklarda ilaçlara karşılık vermediği için veya hastalığı bebek anneye bulaştırdığı zaman tedavisi oldukça güç olan bir hastalıktır. Tedavi yöntemi olarak mantarı yok eden ilaçlar kullanılmaktadır. Tedaviyi kötü yönde etkileyen hatalar ise, ailelerin bebek ağzında karbonat kullanımı ve lezyonları kazımasıdır. Ayrıca eğer annenin meme ucuna da bu mantarlardan bulaşmışsa annenin meme ucuna da aynı tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

Pamukçuk Belirtileri

Genellikle yeni doğan bebeklerin ağız içinde, yanaklarda ve dilde beyaz ve krem rengi benekler şeklinde kendini gösterir. 1 yaşına kadar bebeklerin çoğunluğunda sık sık karşılaşılan bir durumdur. Çocuklarda hafif bir ateş, emmeyi olumsuz etkileyerek beslenme güçlüğü, aşırı ağlama ve huzursuzluk gibi bulgular ile karşımıza çıkmaktadır. Daha ileri seviyede pamukçuk hastalığına yakalanan bebeklerin poposunda pişiklik görülür. Ağzında pamukçuk olan bebekler süt emmesi sırasında enfeksiyonu annelerine de geçirebilirler. Bu gibi durumlarda anne meme ucunda sürekli bir şekilde yanma hissi duyar ve ağrıları başlar.

Pamukçuk Hastalığında Dikkat Edilecekler

Bebeklerde antibiyotik kullanımı, anti-asit mide ilaçları kullanımı ve vücut direncinde problem olması pamukçuk hastalığını kolaylaştıran faktörlerdir. Evde annenin temizlik koşullarına dikkat etmesi bu hastalık için son derece önemlidir. Eğer bebek anne sütü ile besleniyorsa meme temizliğine, biberon ile besleniyorsa biberonların iyi kaynatılması ve temizlenmesine, emzik kullanıyorsa emziklerin hijyenik olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Pamukçuk hastalığı kendiliğinden geçen bir hastalık değildir. Bir mantar sonucu enfeksiyon bu hastalığa sebep olduğu için kesinlikle tedavi edilmesi gerekir. Ağız içinde oluşan bu küçük beyaz lezyonlar mutlaka doktor tarafından görülmesi gerekir. Ailelerin yapmış olduğu bir yanlışta kendileri bebeğin ağzında oluşan bu membranları kazımaya çalışırlar. Bu durum mukozanın zarar görerek hastalığın daha fazla yayılmasına sebep olur. Ailelerin yapmış olduğu bir diğer yanlışsa evde karbonat kullanılmasıdır. Aile karbonatla ve bezle ilk planda bu beyaz lezyonları temizlediğini sanmaktadır. Ancak doku bütünlüğü bozulduğu ve herhangi bir tedavi edici özelliği olmadığı için bir kaç günde sonra daha ağır bir şekilde tekrar kendini göstermektedir.

Pamukçuk Nedir
Ağız içi iltihabı olarak bilinen bu hastalık türü doğumun ilk haftasında kendini belli etmeye başlar.Yeni doğan bebeklerin ve ailelerin büyük sorunudur. Yetişkinlerde görülmez. Mantar ve bu sınıftan gelen ilkel bir bitki türüdür hastalığın ana sebebi. Anne rahminde bulunan küçük bir mikrop ya da iltihap doğum sırasında bebeğe geçebilir ya da emme sırasında biberondan bulaşabilir. Pamukçuk hastalığı çok sık rastlanan bir hastalıktır ve tedavisi mümkündür. Yeni doğan bir bebek zayıf ve korumasız olduğu için birçok hastalığa yakalanabilmektedir fakat pamukçuk hastalığı en sık rastlananıdır. Doğum sırasında müdahale edilemediğinden bebek anne rahminden(eğer ki anne rahmi iltihaplı ise) her türlü hastalığı kolayca alabilir. Pamukçuk tedavisi kolay ve bir o kadar da kısa sürelidir, öncesinde annenin rahim ağzı tedavisi gerçekleştirilmelidir.

Pamukçuk Nedenleri
Vücut bağışıklık sisteminin bazı enfeksiyonlar ve kullanılan “prednizon” gibi bazı ilaçlardan dolayı zayıf düşmesi ya da alınan antibiyotiklerin vücuttaki mikroorganizmaların doğal dengesini bozması sonucu pamukçuk ve diğer Candida enfeksiyonları gelişebilir.
Normalde bağışıklık sistemi, vücudu virüs, bakteri ve mantar gibi zararlı organizmalara karşı korur. Ama bazen bu koruyucu mekanizma başarısız olabilmekte ve pamukçuk enfeksiyonlarının oluşmasına meydan verebilmektedir.

Aşağıdaki hastalıklar ağızda pamukçuk enfeksiyonlarının oluşmasına ortam hazırlar:

• HIV / AIDS: AIDS’ e yol açan HIV virüsü, bağışıklık sistemi hücrelerini yok ederek vücudu fırsatçı enfeksiyonlara karşı daha hassas hale getirir. Tekrarlayan pamukçuk nöbetleri bir HIV enfeksiyonunun ilk belirtisi olabilir.

• Kanser: Kanser olması durumunda tedavi için uygulanan kemoterapi ve radyoterapi seanslarının bağışıklık sistemini zayıf düşürmesi muhtemeldir. Bu da tedavi sürecinde pamukçuk gibi Candida enfeksiyonlarının oluşma riskini artırabilir.

• Diabetes mellitus: Tedavi edilmemiş ya da kontrol altına alınamayan şeker hastalığından dolayı tükürük içinde şeker oranı artarak Candida enfeksiyonlarının gelişmesine yola açabilir.

• Vajinal mantar enfeksiyonları: Vajinal mantar enfeksiyonları ile pamukçuğa yol açan mantar türleri aynıdır. Mantar enfeksiyonu tehlikeli olmasa bile hamile bayanlar doğum yaparken bu enfeksiyonlar bebeğe geçebilir. Bu da yeni doğan bebeğin ağzında pamukçuk oluşmasına sebep olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp