Gül Hastalığı

GÜL HASTALIĞI NEDİR?

Ruhsal sıkıntılar stres sebebiyle ortaya çıkan, çok sık görülen bir deri hastalığıdır. Kırmızı yuvarlak güle benzeyen üzeri hafif beyaz kabuklu döküntülerle seyreder. Bazen tek büyük lezyonla başlar. Bu Öncü, haberci plaka madalyon denir. Hastalık bazen tıp dilinde 'Madalyon Hastalığı' olarakta bilinir.


-Gençlerde daha çok olmakla birlikte her yaşta görülebilir. -Bahar aylarında sık rastlanır.
-Kalıcı bir iz bırakmaz.
-Esmer kişilerde kahverengi lekeler kalabilir.
-İnsan, hayatında en fazla bir kez gül hastalığı geçirebilir.

GÜL HASTALIĞI TANISI

Hastalık bulaşıcı değildir. Teşhis, dermatolojik muayene ile konulur. Genellikle sırtı, göğsü, karnı, kol ve bacakların üst bölümünü etkiler.Kabuklu döküntüler farklı seyredebilceği için tanıda bazen zorluk çekilebilir. Döküntü sayısı kişiden kişiye değişir. Ara sıra döküntü vücudun alt kısmında ve yüzdede görülebilir.

GÜL HASTALIĞI TEDAVİSİ

Döküntüyü ve kaşıntıları gidermek için ağızdan alınan veya sürülebilen bir takım ilaçlar kullanılabilir. Nemlendirici losyonlar, antihistaminikler ve kortizonlu kremler sık kullanılan ilaçlardır.

GÜL HASTALIĞININ NEDENİ

Hastalığın nedeni belli değildir. Sebebi bir bakteri veya mantar enfeksiyonu değildir. Ayrıca bir alerjik reaksiyon da değildir. Herhangi bir iç hastalıkla ilişkisi yoktur.Bir virüsün bu döküntüye neden olabileceği düşünülebilir. Diğer viral enfeksiyonlardaki gibi hastada halsizlik ve yorgunluk bulunabilir. Fakat hastalığın virüs enfeksiyonu sonucunda oluştuğu ispatlanmamıştır. Diğer virüs enfeksiyonlarının aksine Pitriasis rozasea kişiden kişiye bulaşmaz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp