Histeri Belirtileri Nelerdir

Histeri Belirtileri Nelerdir : Histeri, konuyu yakından bilmeyenler tarafından sıklıkla ve yanlış olarak kullanılagelmiştir. Hakiki anlamı ile histeri, kadınlarda olduğu kadar erkeklerde ve çocuklarda görülebilen, olgunlaşmamış ve zekâca geri kalmış insanların hastalığıdır.Hipokrat ve onun devri, uterusu karın içerisinde gezebilen bir organ olarak düşünürlerdi. Yaşı ilerlemiş ve cinsel hayatı bulunmayan kadınlarda gerek uterus ve gerek kadın vücudunda bozukluklar meydana geldiğine inanıyorlardı. Çaresi de bu kadını evlendirmekten ibaretti.

Ondan sonra gelen bütün hekimler aşağı yukarı bu kanıyı ileri sürmüşler ve bu durum onaltıncı yüzyıla kadar devam etmiştir. Bu yüzyılın; ortalarında Charles-Lepois histerinin bir sinir hastalığı olduğunu ileri sürmüşse de ondan sonra gelenler ondokuzuncu yüzyılın sonlarınna kadar yine uterusla ilgisini savunmuşlardır.
O tarihten sonra belli olmuştur ki histeri, Ego ve Super ego alanlarındaki yüksek ruhi değerleri iyi gelişememiş insanlarda, bir kısım iç güdüler, insiyaklar ve duygular iyi kontrol edilememektedir. Böyle insanlar herhangi bir darbe karşısında artık muhakemeleri ile-değil, alışkanlıkları ve iç güdüleri ile hareket etmekte, olayla savaşmaktansa histerik reaksiyonlara sığınmaktadırlar.

Histeri Nöbetleri

Histeride en mühim bulgu, «histeri nöbetleri» dir. Bu nöbetler ekseriya bir ruhi sarsıntıya bağlı olarak meydana gelirler. Hasta birdenbire ve ihtilâçlar içinde kendini yere atar. Bu esnada bağırır veya ağlar. Elleri ve ayakları kasılır, yüzü gerilir, başı arkaya doğru atılır. Vücudunun muhtelif yerlerinde intizamsız ihtilâçlar olur.
Bu esnada şuur hiçbir zaman kaybolmaz. Yüzünün rengi değişmez, sar'ada olduğu gibi ağzından köpükler gelmez. Dışkısını veya idrarını kaçırmaz. Düştüğü yer de önemlidir. Sar'alı gibi mangala düşüp yanmaz. Hatta.başını iskemlenin kenarına bile vurmaz. Adeta yatacağı yeri seçer, tehlikesizce uzandıktan sonra ihtilaçlar başlar.Bu nöbetlerin süresi değişiktir. Beş on dakikadan birkaç saate kadar sürebilir. Nöbetler hemen her defa gündüzleri gelir. Hastanın maksadı olayı diğer insanlara göstermek olduğu için kimsenin bulunmadığı saatlerde nöbet gelmeyeceği tabiidir.

Nöbetler çeşitli belirtiler gösterirler. Bunlardan bir kısmı felçler şeklinde kendini gösterir. Hasta kolunun veya bacağının tutmadığını söyler. Dış görünüşü ile bu şekil hakikî felçlere benzer. Fakat diğer, hakiki felçlerde bulunan bulgular bunda yoktur. Bir hekim basit bir muayene ile bunu ayırır. Bazen hasta ayakta duramaz. Başkaları tarafından kaldırılsa bile hemen yuvarlanır. Bu halde de hakiki hastalığa delalet edecek bir bulgu yoktur.Bir kısım hastalar şiddetli ağrılardan şikayetçidirler- En ufak bir hareket esnasında çok şiddetli ağrılar : duyuyorlarmış gibi bağırırlar. Doktor muayeneye teşebbüs edince, ağrı dolayısı ile, ona bile müsaade etmezler. Herkes gittikten sonra odasına gizlice bakanlar, hastanın kalktığını ve her işini gördüğünü fark ederler.

Bazı histerikler başlarının bir noktasında batıcı ve dayanılması imkânsız ağrılardan yakınırlar. O kadar Israrla ağrılarını savunurlar ki, hekimlerin beyin uru düşündükleri olur! Yine bu ağrı ve uyuşmalar, hissiz sahalar vücudun başka başka yerlerinde de hissedilir. Hasta elinde veya ayağında hissi olmayan bölgelerden bahseder. İnsanin yapısı hakkında bilgisi olmadığı için bu bölgelerden bahseder. İnsanın yapısı hakkında bilgisi olmadığı için bu bölgeleri («ilmî» olarak tarif edemez.Sinirlerin normal yayılışlarını bilmediği için, mesele meydana çıkar.Histerik bazen, kör, sağır veya dilsiz olur. Fakat bütün bu taklit iddialar iyi bir tetkik sonucunda meydana çıkardır.Bazı hastalar inatçı bulantı ve kusmalardan şikâyetçidirler. Bu hal bazen hastayı açlıktan ölüme götürecek kadar inatçıdır. Hastalar midelerinden kalkarak boğazlarını tıkayan yuvarlak bir tıkaçtan yakınırlar. Boğulacak gibi olduklarını söylerler, nefessiz kalmış gibi çırpınırlar, tabii hiçbir zaman boğulmazlar!

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp