Keratokonus Hastalýðý

Keratokonus Hastalýðý :

Keratokonus, kornea denilen ve gözün en önündeki saat camý gibi olan saydam kýrýcý tabakanýn ilerleyici bir þekilde incelerek öne doðru konik tarzda uzamasý þeklinde tanýmlanabilir. Kadýnlarda daha sýk görülür. Korneanýn kýrma gücünü deðiþtirerek orta veya aðýr derecede düzensiz astigmatizma ve bulanýk görmeye sebep olur. Keratokonus hastalýðýnýn son evresinde korneada þiþme ve beyazlaþma görülebilir.

Keratokonus Hastalýðý


Normal Kornea ve Iþýðýn Kýrýlmasý Keratokonus'lu Kornea ve Iþýðýn Kýrýlmasý

Bu Hastalýk Kimlerde Görülür Nasýl Belirti Verir?

Hastalýk genetik geçiþ özelliðine sahiptir ve keratokonus hastalarýnýn yakýnlarýnda da yüksek astigmat veya yüksek oranda keratokonus þeklinde görülür. Hastalarda sürekli artan düzensiz astigmatizma, miyopi vardýr, iki taraflý tutulum olur. Hastalarýn en büyük þikâyeti sýk sýk gözlük deðiþimi ama kýsa süre sonra bu gözlüklerde yetersizlik ve görme bozukluðudur. Keratokonus korneanýn yaralanmasý, bazý özel göz hastalýklarý ve sistemik rahatsýzlýklarla birlikte olabilir. Uygun olmayan gözlere Excimer Laser ameliyatý yapýlmasýndan sonra gözün saydam tabakasýnýn zayýflamasý durumunda da ortaya çýkabilir.

Risk Faktörleri Nelerdir?

2.000 kiþide bir görülen bu hastalýðýn tedavisine erkenden baþlanmalýdýr. Özellikle yakýnlarýnda bu tür rahatsýzlýk olanlarýn daha duyarlý olmasý gerekir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarýný belirli dönemlerde göz hekimine götürerek, dikkatli ve detaylý muayeneden geçirilmelerini saðlamasý hastalýðýn tanýsýnda büyük önem taþýr. Keratokonus ön bulgusu saptanan kiþilerde oluþan alerjik göz problemleri sürekli kaþýma ve ovalamaya baðlý olarak hastalýðýn hýzlý ilerlemesine neden olur. Bu sebeple sýk sýk göz alerjisi problemi olan kiþilerde muayene önemlidir.

Hastalýk Nasýl Teþhis Edilir?

Belirtileri genellikle ergenlik çaðýnda ortaya çýkmaya baþlayan hastalýðýn çocuk yaþta tanýsý zordur, çok ayrýntýlý muayenelerle belirlenebilir. Birçok hasta kendilerinde sadece "miyop astigmat" rahatsýzlýðý olduðunu zanneder. 20 ila 40 yaþ arasýnda ilerleme gösterir. Bu dönemde gözlük numaralarý sýk sýk deðiþmeye baþlar ve hastalara her gittikleri göz uzmaný deðiþik numaralý gözlük reçeteleri verebilir. Gözlüðe raðmen hasta net göremeyebilir.

Erken Teþhis Çok Önemli Mi?

Teþhisi zor olan bu hastalýk, durdurulmamasý halinde körlükle sonuçlanabilir. Günümüzde özellikle gözlük kullanmak istemeyen Excimer Laser tedavisi düþünen hastalarda kornea incelemesi için yapýlan topografik tetkik sýrasýnda keratokonus hastalarý tesadüfen yakalanabilmektedir.

Keratokonus Hastalýðý Keratokonus Hastalýðý

Keratokonuslu Hastanýn Kornea Topografileri

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp