Keratokonus Tedavisi

Keratokonus Tedavisi : Gözümüzün en ön tabakasýný kornea denilen saydam tabaka oluþturur. Kornea tabakasý; cisimleri net olarak görebilmemizi saðlayan, gözün kýrma derecesini belirleyen en önemli optik unsurdur. Kornea normalde belirli bir dýþbükeyliðe sahiptir. Keratokonus hastalarýnda ise korneanýn dýþa doðru olan þiþkinlik miktarý giderek artar, yani kornea öne doðru sarkar. Doðuþtan kazanýlan bir özellik olarak kornea dýþbükeyliðindeki artýþ, keratokonus hastalarýnda astigmata neden olur. Bu gruptaki hastalarda meydana gelen astigmat, kornea yüzeyinin üst ve alt kadranýnda simetrik olmadýðý, kontakt lens ya da gözlükle tam düzeltilemediði için görme kalitesini ileri derecede etkileyebilir ve hayat kalitesini düþürebilir.
Yakýnmalar arasýnda ýþýða duyarlýlýðýn artmasý, çift görme, kamaþma, ýþýklarýn çevresinde halkalar görme, özellikle araba kullanýrken hayalet görüntülerin ortaya çýkmasý, yanma, batma ve kýzarýklýk olarak sýralanabilir.

Keratokonus ilerleyici bir hastalýk olduðundan bu yakýnmalar giderek artma eðilimindedir. Ýleri yaþlara gelindiðinde ise kornea merkezinde kalýcý beyaz bir leke meydana gelir ki; bu dönemde artýk keratoplasti (kornea nakli) kaçýnýlmazdýr. Erken dönemde olan hafif seyreden hastalarda ise düzensiz astigmat hayatý oldukça olumsuz etkiler. Bu tip astigmat tedavisini gözlükle düzeltmek mümkün deðildir. Bu yüzden keratokonus hastalarý kendilerine defalarca reçete edilen gözlüklerinden memnun deðildir ya da defalarca kontakt lens denemeleri baþarýsýz olabilir.

Keratokonus hastalarýna PRK, LASEK ya da LASIK gibi refraktif LASER cerrahi iþlemlerinin uygulanmasý, týbbi bir hata olur. Zaten zayýflamýþ olan kornea tabakasý bu cerrahi iþlemler ile daha da zayýflatýlmýþ olur, hastalýk daha da hýzlý olarak ilerler. Bu da görmenin hýzlý bir þekilde düþmesine sebep olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp