Kızlık Zarı Çeşitleri Ve Özellikleri

Kızlık Zarı Çeşitleri Ve Özellikleri :

Vajinanın 1.5-2 cm içinde, genellikle ince bir yapıdır.

Latince adı “hymen”dir.Hymen, pek doğru olmasa da halk dilinde “kızlık zarı” olarak adlandırılır. Biz onu bu kitapta sadece “zar” olarak tanımlayacağız. Zarın ortası, âdet kanamasının dışarı atılmasını sağlayacak biçimde açıktır. Farklı şekil ve biçimlerde olabilir.Kızlık zarıyla ilgili gerçek bilgileri özümsemek önemlidir. Çünkü kadınlar ilk ilişki sırasında çok kanama olacağı ya da bu zar ortadan kalkarken çok acı çekecekleri, zarın kalın olduğu gibi pek çok yanlış bilgiye inanırlar. Doğru bilgi ise bambaşkadır.Her toplumda değişmekle birlikte, bizim toplumu- muzda zar “el değmemişliği, saflık ve temizliliği, bekâret”i simgeler. Kendini bildiği andan itibaren görmemesine ve nasıl bir şey olduğunu bilmemesine rağmen, kız çocuklarına, zarı koruması gereken, namusla eşdeğer bir şey olduğu öğretilir.Kadının da, erkeğin de görünmeyen bu şeyle ilgili kafasında pek çok görsel senaryo ve tanım vardır. 
“Çok kaim, çok geride, duvar gibi, bariyer, kalın ve sert”, “Ya patlarsa” gibi...

Bu tür bilgiler tamamen yanlıştır

Kişi kendi kendine böyle tanımlar yaptığı andan itibaren kendi yazdığı bu senaryolara bilinçdışı olarak inanır ve o andan itibaren bu yanlış bilgiler tarafından yönlendirilmeye başlar. Oysa vajinada zannedildiği gibi kaim bir zar yoktur. Ayrıca kızlık zarı denilen bölüm vajinanın girişini kapatan bir engel oluşturamaz.Zarın varlığının tek bir amacı vardır: Bir kız çocuğunun ergenlik dönemi tamamlanıncaya, yani üreme organlarının gelişimi ve hormonların düzenli çalışması sağlanıncaya kadar kıllar, dış dudaklar ve iç dudaklarla birlikte dışarıdan gelebilecek tüm mikroorganizmaların içeri girişini engellemek. Mikroplara karşı bir koruyucu görevi görmek, yani genç kızın sağlığını korumak!Büyük dudaklar, hormonal salınım başlayıncaya kadar kapalı olur ve altlarındaki sistemde birbirleriyle birleşik şekilde dururlar. Böylece dışarıdan içeriye en ufak bir kırıntının, tozun bile girişini engellerler ve bu durum ergenlik başladığı döneme dek devam eder. 

Ergenlikle birlikte östrojen ve progestron hormonlarının salınmaya başlaması kimyasal korumayı beraberinde getirir.

Böylece büyük dudakların, küçük dudakların ve zarın gençlik dönemindeki görevi tamamlanmış olur.Ergenlik tamamlandıktan sonra zarın varlığının fizyolojik olarak hiçbir anlamı yoktur; artık iç üreme organlarının oluşum süreci tamamlanmıştır.Zarın ve vajinanın yapısı, penisin içeri rahatça girmesine ve bebeğin dünyaya gelebilmesine izin verecek şekilde düzenlenmiştir.Zarın doğumla birlikte kız çocuğu ve toplum için başlayan önem yolculuğu, ergenlikten sonra sadece namus için devam eder. Zarın üzerine yüklenen tüm bu toplumsal kavramlar öğrenilmiştir ve dünyanın farklı bölgelerinde şaşırtıcı farklılıklar gösterirler.Örneğin:Tayvan yasalarına göre, damadın akraba ya da arkadaşlarından biri, gelinin bekâretini alarak damadı, bu sıkıcı ve istenmeyen görevden kurtarıyor.Guam’da erkekler için değişik bir meslek var. 
 
Bu mesleği yapan erkekler, şehir şehir gezerek bakire kızlarla para karşılığı ilişkiye girer ve bekâretlerini bozarlar.
Bunun nedeni ise, Guam yasalarına göre bakirelerin evlenmesinin kesinlikle yasaklanmış olmasıdır.Kolombiya Cali’de, genç kızlar evlenip kocaları ile ilk kez cinsel ilişkide bulunurlarken kızın annesi olayı mutlaka izliyor.Her toplumda kızlıkla ilgili farklı değerler söz konusudur. Bu değerler farklı olsa da, ortak gündem maddesi olan “kızlık”, yüzyıllardır kadınları öyle ya da böyle aşağılama, mal edilme, değer biçilme aracı olarak kullanılmaktadır.Toplumsal değerler ağır ağır da olsa değişir. “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir” demiş Herakleitos. Önemli olan bu değişimin gelişimle dengeli sürmesidir. Dileğimiz ve hayalimiz, insan olma değerlerimizin ön planda tutulduğu bir dünyada yaşayabilmektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp