Kontakt Dermatit Tedavisi

Kontakt Dermatit Tedavisi : Kontakt dermatit deriye temas eden maddelerin ciltte reaksiyon meydana getirmeleri sonucunda ortaya çıkar. Kontakt dermatit, iritan kontak egzema ve allerjik kontakt egzema olarak ikiye ayrılır. %80 oranıyla iritan kontakt egzema daha sık görülmektedir.

İritan kontakt egzemada ciltte direk toksik hasar oluşur. Uygun ortamlarda her madde iritan olabilir. Maddenin kimyasal ve fiziksel özellikleri, yoğunluğu, etki yolu ve maruz kalma süresi, kişinin yaşı, cilt bölgesi, genetik yapı, nem ve sıcaklık gibi çevresel faktörler iritan kontak egzemanın şiddetini belirler.

İritan kontak egzema akut toksik ve birikici tip olarak ikiye ayrılabilir.

Asit veya alkali gibi güçlü toksik kimyasal maddeler kızarıklık, su toplaması ve cildin soyulması gibi akut toksik döküntüler yaparlar. Reaksiyonlar dakikalar, saatler içersinde oluşur. Yaralar temas alanlarındadır ve keskin sınırları vardır.

Uzun süreli birikici tehdit reaksiyonları iritan kontak egzemada en sık görülen tiptir. Sabun ve şampuanlar gibi zayıf tahriş edici maddelerle zaman içinde sürekli temas etmenin sonucunda ortaya çıkarlar. Net sınırlı olmayan kızarıklık, pullanma, çatlaklar olan egzema alanıyla karakterizedir. Kaşıntı olabilir.

Allerjik kontakt egzema gecikmiş hücresel aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Başlangıçta düşük molekül ağırlıklı madde deriden geçer. Derideki hücreler 5- 21 gün içinde maddeyi tanır. Bu madde ile tekrar temas sonrasında 48-72 saat içersinde allerjik reaksiyon oluşur.

Alerjik kontakt egzema akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Akut alerjik kontak egzemada kızarıklık, ödem, su toplaması ve kaşıntı ile karakterizedir. Sıklıkla temas alanları boyunca yayılır ve çevre deriye atlayabilir. Kronik alerjik egzema kaşıntılı, kızarık, pullu ve soyulma alanları şeklindedir. Kronik iritan egzemayı taklit edebilir.

Kontak dermatit atopik egzema, numuler egzema, mantar, ışık alerjileri, seboreik dermatit, ilaç döküntüleri ile karışabilir. Önceki cilt hastalığı, ilaç kullanım öyküsü, döküntü yeri ve seyri ve yama testi ile kontak dermatit teşhisi konulabilir.

Kontakt Dermatit Tedavisi

Alerjik kontak egzemada yama testi ile belirlenen allerjenden kaçınılmalıdır. İritan kontak egzemada tahriş edici maddelerden korunulmalıdır. Cildi kurutan ve çatlatan sık yıkama işlemi en aza indirilmelidir.

Sık nemlendirme ve gerekirse eldivenle eller korunmalıdır. Kontak egzemanın sadece akut döneminde kortizonlu hap ve iğneler kullanılabilir. Hastalık kronikse kortizonlu krem ve nemlendiriciler başlıca tedavidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp