Korpus Kallozum Anatomi Embriyoloji ve Morfolojisi

Korpus Kallozum Anatomi Embriyoloji ve Morfolojisi :

Anatomi Embriyoloji ve Morfoloji

Korpus kallozum dört ana bölümden oluşur. Bunlar diz rostrum gövde ve splenium olarak adlandırılır. Topografik olarak korpus kallozumun önünde ve üstünde girus singulatus daha yukarda sulkus singulatus bulunur. İnsula ile de komşuluğu vardır. Arka kısımda singulat girusun istmusu bulunur. Alt kısımda lateral ventriküller septum pellisidum ve vejetatif merkezler vardır. Çevresini hemen hemen hipotalamus hipokampus girus singuli forniks amigdaller ve mamillar cisimciklerden oluşan limbik sistem sarar. Korpus kallozumun limbik sistemle indirekt ilişkisi olduğu tahmin edilir . Korpus kallozumun nörolojik topografisi önemli bilgiler içerir. Bu bilgiler kallozal lezyonların değerlendirilmesinde gereklidir.

Diz ve Rostrum: Abstarkt kognitif iletişim yolları vücut şeması ve oditoriyel transfer ile ilgilidir.

Gövde Kısmı: İpsilateral motor yollar karmaşık taktil enformasyon dokunma duyusu yolları burada çaprazlaşır ve somestetik bağlantı gerçekleşir.

Splenium: İnterhemisferik vizüel sensori motor enformasyon ve füzyon olayı gerçekleşir ayrıca interhemisfrik verbal enformasyon buradan sağlanır. Tüm bu bağlantıların özel kallozal kod ile sağlandığı kabul edilir . Embriyolojik gelişim tam olmasa da önemli oranda aydınlatılmıştır. Bilindiği gibi nöral tüp 3-4. gestasyonel haftada (GH) kapanmaya başlar. Serebral hemisferlerin belirmesi 7.GH‘yı bulur. Embriyogenezden fötogeneze geçiş 8. GH‘ya rastlar. Bu dönemde ilk kallozal fibrillerin geliştiği sanılır. Filogenezin geliştiği dönem 8. haftanın sonu olarak kabul edilir . Bu nedenle korpus kallozum anomalilerinin oluştuğu dönem 10.GH‘ya rastlar. Onikinci GH‘da serebral korteks belirmeye başlar ve nöronal migrasyon hız kazanır. Onüçüncü haftadan sonra korpus kallozum lifleri iyice belirir lakin hala bu dönemde US görüntüleri olanaksızdır. En iyi US görüntüleri 20. haftadan sonra gerçekleşir . Korpus kallozumun lifleri önce rostrum ve ardından gövde ve splenium yönünde gelişir. Gövdenin belirmesi 16. hafta ve splenium‘un belirmesi 20. haftayı bulur. Gelişim doğumdan sonra devam eder ve korpus kallozumun kalınlığı ilk 12 ay içinde %42 dolayında gerçekleşir. Korpus kallozumda 180 milyar lif olduğu ve tam gelişmenin yıllarca sürebildiği belirtilir . Bu lif değerleri farelere öz olmasına karşın insanlarda da buna yakın olduğu sanılmaktadır. Korpus kallozumda sinir ileti hızı 1m-10m/sn. arasında verilir. Bu rakam normal sinir ileti hızından daha düşüktür. Ancak aşılacak mesafenin darlığı göz önüne alınırsa kısa sayılmamalıdır . Miyelinizasyonda ilk gelişen bölge splenium olup filogenetik gelişim neo-korteksle orantılıdır. En ince korpus kallozumun sürüngenlerde ve en kalın korpus kallozumun da insanlar primatlar ve yunus balıklarında olduğu belirtilir .

Ontogenetik Gelişim

Merkezi Sinir Sistemi (MSS) ve korpus kallozum glioblastlardan gelişen oligodendritler ve onlardan oluşan miyelin dokusu ile kaplıdır. Yalnız korpus kallozum miyelinden fakir bir dokudur. Periferik Sinir Sistemi (PSS) ise miyelinini Schwann hücrelerinden üretir. Kognitif subnormalite miyelin azlığı ile orantılıdır . Korpus kallozumda miyelin dokusu diğer MSS ve periferik sinir sistemi (PSS) dokularına göre %40 daha azdır. Koruyucu miyelin dokusunun olmayışı korpus kallozumun dış etkenlerden kolay zedelenmesine yol açabilmektedir. Bu bilgiler MSS de en çok anomali görülen yapının korpus kallozum olduğunu bir derece açıklar. Çocukta belirlenen kallozal fonksiyonlar erişkinden farksız değildir. Sadece yoğunluk farkı vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp