Korpus Kallozum Fonksiyonları

Korpus Kallozum Fonksiyonları :

Kallozal fonksiyonları şöyle sıralayabiliriz.

1- Hemisfer kortekslerinin bağlantısını geliştirmek ve bu sırada beynin plastisite özelliğini devreye sokmak. Bu görev çocuklarda hayatın ilk üç yılında önemli boyutta rol oynar ve serebral hemisferlerin gelişimsel organizasyonunu sağlar .

2- İnterhemisferik sensorik bağlantının sağlanması ve geliştirilmesi.

3- Beyin hasarlarında restitüsyon olayı. Bu olay çocukta en önemli görevlerden biri olup akallozal hastalarda bazen plastisite yolu ile hasarın minimal düzeyde kalmasını sağlar.

4- Bellek fonksiyonu. Kısa bellek sorunu olan çocuklarda hiperaktivitenin sık görülmesi ender de olsa kallozal hipogeneziye bağlı olabilir .

5- Bimanuel motor koordinasyon ipsilateral motor sistemin inhibisyonu yolu ile motor sistemin sağlıklı işlemesi

6- Dikkat süresinin sağlanması .

7- İpsilateral görsel yarı alan fonksiyonu füzyon olayı gerçekleşmesi bakış görüş netliği sağlanmasıstereopersepsiyon görevi .

8- Oditoriyel dil fonksiyonu . Erişkinlerde total kallozotomilerde Sperry çalışmasından sonra artık iyi bilinen “Ayrık Beyin” sendromu gelişir . Bu durumda hastalarda;

a. Ünilateral apraksik agrafi (tek taraflı motor defisit olmadan yazma zorluğu-yazamama)

b. Agrafi olmadan aleksi veya aleksitimi (kreatif belirleyememe)

c. Hemi aleksi

d. İster tam ister parsiyel kallozotomi yapılsın EP-Latens süresi uzar . Sperry ve ark. a‘dan d‘ye kadar belirtilen semptomları “Syndromes of hemispheric disconnections” olarak isimlendirmiştir.

Tam kallozotomi yapılmayan parsiyel operasyonlarda ya da herhangi bir nedenden oluşan lezyonlarda daha zengin bir klinik tablo oluşur . Bu durumda oluşan bulgular hastaların solak veya sağlak oluşlarında farklılıklar gösterebileceği gibi ön planda persepsiyon ve stereopersepsiyon sorunları yaygın olur. Şöyle ki;

a. Kinestetik ve somestetik iletişim bozuklukları

b. Dispraksi

c. Sağlak hastalarda (%85 popülasyonda)

- Düşük verbalizasyon

- Sinir iletişimin çaprazlaşma bozukluğu

- Sol görme alanı bozukluğu

- Sol el-kulak algı bozukluğu

- Son yıllarda belirtilen apraksi ve yeni motor beceri öğrenme zorluğunun daha ziyade kas kontrolü bozukluğundan kaynaklandığı tartışılmaktadır .

- Genel olarak yaygın algı bozuklukları parsiyel kallozal lezyonların en sık görülen semptomudur .

Son yıllarda hızlı gelişen teknoloji psikiyatri ve psikolojinin de gelişmesine yardımcı olmuştur. Buna örnek olarak Kallozal Nöropsikiyatri‘yi gösterebiliriz. Gelişen Kallozal Nöropsikiyatri özellikle çocuk psikiyatrisinde çok önemli tanı ve tedavi yöntemlerinin gelişmesini sağlamıştır. Hemisfer fonksiyon bozuklukları testleri okuma yazma sorunları için geliştirilen testler (legasteni disleksi testleri) dikkat eksikliği ve hiperaktif ve otistik çocuklar için geliştirilen test ve tedavi yöntemleri gibi örnekler son yıllarda artık ülkemizde de günlük yaşama girmiştir.

Morfolojik kallozal bozuklukları total ve parsiyel ageneziler sekonder disgeneziler olarak inceleyebiliriz. Agenezilere yol açabilen etkenleri yedi ana gurupta toplayabiliriz .

1. Metabolik toksik nedenler

2. Kalıtım

3. Kromozom anomalileri

4. Asfiksi kronik hipoksi hipoksik iskemik ansefalopati (HİE)

5. Subdural hematom

6. Hidrosefali ve yer kaplayan lezyonlar (YKL)

7. Depo hastalıkları

Morfolojik bozukluklar intra-uterin dönemden başlayarak hayatın her evresinde oluşabilmektedir. Sadece oluşuma yol açan etkenler fark gösterirler. İntrauterin dönemde agenezi ya da disgenezinin oluşum zamanı ve nedeni 2-6. GH‘da olan patolojik nörülasyondur. Bunun sonucu Chiari malformasyonu holoprozensefali oluşabilir. Sekiz ile 16.GH‘da şizensefali ve lissensefali gibi orta hat defektleri oluşmaktadır.

12-30.GH‘da kallozal bozukluklara yol açan etkenler daha farklıdır. Bu dönemde daha çok total ageneziler görülür. Bunlar; kombine ageneziler kalıtsal ageneziler toksik metabolik ageneziler ve nihayet metabolik agenezilerdir . Toksik ansefalopatilerin klasik örneklerinden olan ve ülkemizde hemen hiç görülmeyen fötal alkol ensefalopati sendromu 60‘lı yılların sonlarında batı ülkelerinde tıp literatürüne girmeye başlamıştır . Agenezilerin bir bölümü farklı gen mutasyonları sonucu oluşmaktadır .

Disgeneziler doğum öncesi ya da doğum sonrası değişik nedenlerden oluşabilir ve birçok hastalık ya da sendromlara eşlik edebilirler. Pre-ya da perinatal disgeneziler 24-44. gebelik haftalarında oluşur. Ensefaloklastik lezyonlar demiyelinizan defekt yapan hastalıklar (Pelizeus-Merzbacher) periventriküler lökomalasi (PVL) gibi. Doğum sonrası tüm yaşlarda sekonder kallozal disgenezi oluşabilir. Lökodistrofi kafa travmaları ensefalit metabolik toksik nedenler örnek gösterilebilir.

Konjenital kallozal agenezilere eşlik eden ve halen bilinen 16 tane sendrom yada hastalık vardır . Örnek olarak lissensefali mikrosefali katarakt ve West Sendromu gibi. Kalıtsal yada kalıtsal olmayan agenezi ile birlikte giden 63 tane sendrom bilinmektedir. Örneğin; Aicardie Acrocallosal sendrom Apert sendrom ve Rubinstein Taybi-sendromu gibi. Hemen her sene yeni bir takım sendromların bunlara ilave olduğu göz önüne alınırsa sayılarının artacağı kesindir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp