Polikistik Over Hamile Kalmak

Polikistik Over Hamile Kalmak


polikistik over hamile kalmak, polikistik over rahatsızlığı varsa hamile kaldıysanız eğer ilk önce bir doktor ve uzmana gitmelisiniz. Bu rahatsılzık hakkında geniş bilgi için makalemizi okuyunuz.

Polikistik Over Nedir?

Polikistik keli anlamı ile , “birçok kist” anlamına gelir. Polikistik over varsa, overlerinizde birçok küçük foliküller (kistler) gelişir. Ancak, bu foliküller çoğu kez tam olarak gelişmez. Dolayısıyla her ay yumurtlamazsınız. Polikistik over li bazı kadınlar hiç yumurtlamaz. Ayrıca, overlerinizde ürettiğiniz hormonların dengesi de kısmen değişir. Normalden daha fazla erkeklik hormonu olan testosteron üretirsiniz.

Polikistik Over Neden Olur?

Yaklaşık olarak her 10 kadından 1‘i belirli bir düzeyde polikistik over geliştirir. Kesin nedeni tam bilinmemektedir. Birkaç etkenin rol oynaması olasıdır.
• İnsülin‘in polikistik over oluşumunda büyük bir etken olduğu düşünülmektedir. Polikistik over birçok kadında insülin direnci vardır. Bunun anlamı, kandaki şeker düzeyini kontrol altına alabilmek için kandaki insülin düzeyinin normalden daha yüksek olması gerektiğidir. Yüksek insülin düzeyleri ,overlerin çok fazla testosteron yani erkeklik hormonu üretmesine yol açar. Yüksek insülin ve testosteron düzeyleri, yumurtaların gelişmesini engeller. Bunun sonucunda da yumurtalar tam olarak gelişmeyebilir.
• Luteinising hormonu (LH) polikistik over oluşumunda rol oynayabilir. LH hipofiz bezinde üretilir. LH, overlerin yumurtlamasını ve bazı hormonları üretmesini teşvik eder ve LH seviyesinin yüksek olması overleri anormal yönde etkileyebilir ev sağlıklı yumurtlama olmaz . Yapılan bir çalışmaya göre Polikistik Over li her 10 kadının yaklaşık 4‘ünde yüksek LH düzeyi vardır.
• Genetik yapı önemlidir. Bir veya daha fazla genin overlerinizi LH ya da insüline daha duyarlı yapması olasıdır. ,polikistik over tam olarak kalıtsal olmamakla birlikte, bazı ailelerde çok sık görülebildiği de bir gerçektir.
• Aşırı kilolu iseniz, polikistik over oluşumuna katkısı olabilir. Aşırı yağ, insülin direncini daha da kötüleştirir ve insülin düzeyinin hızla yükselmesine yol açar. Ancak, polikistik over de aşırı kiloya ve obesiteye katkısı olan bir neden olabilir. Çünkü, yüksek insülin düzeyleri de kilo artışına katkıda bulunabilir. Kısacası polikistik over de şişmanılı daha da arttırabilir.

Polikistik Over Şikayetleri Bulguları Nelerdir?

Adet sorunları polikistik overli her 10 kadının yaklaşık 7‘sinde görülür. Düzensiz ya da hafif adetlerin yanı sıra hiç adet olmaması (amenore)da olasıdır. Kısırlık sorunları - gebe kalabilmeniz için yumurtlamanız gerekir. Her ay yumurtlamayabilirsiniz, polikistik over li bazı kadınlar hiç yumurtlamazlar ve sonuçta polikistik over kısırlığın en yaygın nedenlerinden biridir. Tüylenme (hirsutizmus) polikistik over li kadınların yarısından fazlasında görülür. Fazla erkeklik hormonu testosteron bu tüylenmeden sorumludur. Tüylenme başlıca, yüzde, alt karında ve göğüste gerçekleşir. Sivilce (akne), normal ergenlik çağından sonra da devam anormal bir şekilde edebilir.Bazı kadınlarda ise kafadaki saçlarda incelme ve seyrelme görülebilir.Kilo artışı - Ppolikistik over ‘li her 10 kadından yaklaşık 4‘ü aşırı kilolu ya da obezdir, kilo almaya bir eğilim vardır.

Polikistik Overde Şikayetler Ve Bulgular Zaman Başlar?

Polikistik Overin bulguları tipik olarak 10‘lu yaşların sonlarında ya da 20‘li yaşların başlarında başlar.Polikistik Overin ‘li her kadında bu semptomların hepsi görülmeyebilir. Örneğin, Polikistik Overin li birçok kadında fazla tüylenme olmakla birlikte, adetler normaldir ve kısırlık görülmez. Semptomların şiddeti hafif ile ağır arasında değişkenlik gösterebilir. Semptomlar, yıllar geçtikçe de değişebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp