Polikistik Over Sendromu Saç

Polikistik Over Sendromu Saç

polikistik over sendromu saç, bu rahatsızlığın belirtilerinden biri de saç dökülmesidir. Bu rahatsızlık hakkında geniş bilgi için makalemizi okuyunuz.

Üreme çağında olan kadınlar için Polikistik Over Sendromu, hormonal düzensizlikler sonucu kısırlığa neden olan ciddi bir hastalıktır. Düzensiz adet görme veya hiç adet görmeme ve yükselmiş serum testesterone ve androstenedione (erkeklik hormonları) seviyesi ile teşhis edilen bir hastalıktır.

Şişmanlık (obezite),aşırı kıllanma, saç dökülmesi ve sivilcelenme(akne) şikayetleri olabilir.

Klinik ve hormonal değişikliklerle birlikte, bunlara ek olarak, vaginal ultrasonda yapılan muayenede artmış sayıda küçük folikül kistlerine rastlanır. (Polikistik görünümlü yumurtalıklarda çok sayıda 6-10mm.büyüklüğünde folikül kistleri bulunur.) Bu görünüm normal üreme çağında olan kadınların % 20 ‘sinde de gözlenebilir.

Polikistik over sendromunun; üreme çağındaki kadınların hemen hemen yarısını veya tüm kadınların % 6-10 ‘unu etkilediği tahmin edilmektedir.Polikistik over sendromu; birlikte bulunan sorunların kontrolü için, takip edilmediğinde hamilelikte düşük ihtimalinin arttığı, gebeliğe bağlı yüksek tansiyon ve kan şekeri yüksekliği sıklığının daha fazla olduğu bir hastalıktır.

Polikistik over sendromunda, ilerleyen yıllarda artmış olan şeker hastalığı, kalp hastalığı ve endometrium (rahim zarı) kanseri riskini azaltmak için belirli aralıklarla mevcut sorunların gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Tıbbi özgeçmişinizin tekrarlanmasından sonra doktorlarınız hangi testlerin yapılması gerektiğine karar verirler. Eğer düzensiz adet görme veya adet görememe durumu var ise fizik muayeneden sonra bir takım ipuçları elde edilir.

Boyunuz ve kilonuz ile birlikte yüzde veya vücutta kıllanma artışı, veya başta erkek tarzı saç dökülmesi, sivilcelenme ve akantosiz nigrikans (ensede, kollarda, göğüslerde ve bacak arasındaki kıvrımlı yerlerde renk değişikliği) olup olmadığı kontrol edilir. Artmış erkeklik hormonları teşhisi doğrular. Açlık insülin seviyesi ve şeker yüklemesi de yapılması gereklidir.

Tedavide yeni metodlar

Uzun süreli tedaviler hem zor, hem pahalıdır ve tek başına kullanıldıklarında sınırlı etkileri olmaktadır. Polikistik over sendromlu bir hastada uygulanacak kısırlık tedavileri ise yaşam biçimi değişiklikleri ile kilo verilmesi, yumurtlama tedavisi ve Tüp Bebek‘dir.

Polikistik over sendromunun etkileri 2-3 ay içinde tersine çevrilebilmektedir. Saç dökülmesi, yüzde ve vücuttaki kıllanma azalmakta, tansiyon normale dönmekte, adetler düzenli olup, kilo verilmesi sonrasında gebe kalabilmek mümkün olmaktadır. Bu ilacı kullanarak 2 aydan kısa bir sürede ilk yumurtladığı adette gebe kalanlar görülmüştür. Yaklaşık 6 aylık bir kullanımdan sonra kadınların % 80′inin normal adet düzenine girdiği gözlenmektedir.
Kullanılan ilaçların yan etkileri çok nadirdir. Metformin, rosiglitazone, şeker hastalığı olan hastalarda artmış kan şekerini düşürmesine rağmen, şeker hastalığı olmayanlarda kan şekerine etki etmeden yalnızca insülin seviyesini düşürmektedir. Ayrıca böyle bir tedavi aşırı kan şekeri düşmesi ataklarını da engellemektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp