Paget Hastalığında Teşhis

Paget Hastalığında Teşhis :

Eðer bir uzman meme ucu Paget hastalığından şüphelenirse, meme ucuna biyopsi uygulanır. Biyopside mem ucundan ufak bir doku örneği alınır. Bir patolog tarafından mikroskopla dokuda Paget hücrelerinin olup olmadığı incelenir. Patolog immünohistokimya (dokuları spesifik hücreleri ayırt etmek için boyayarak) denen bir yöntemle Paget hücrelerini diğerlerinden ayırır. Meme ucundan gelen akıntı da Paget hücrelerinin olup olmadığını görmek için incelenebilir.
Meme ucu Paget hastalığı olan pek çok hastada altında yatan göğüs kanseri de görüldüğü için muayene ve mammografi de tam bir teşhis amacıyla uygulanır.

Doktorunuz kemiklerinizde Paget hastalığı olduğundan kuşkulanırsa, kemik yıkım ürünlerinin normalden fazla olup olmadığını belirlemek için kan ve idrar tahlilleri yaptırabilir.

Röntgen ve radyoaktif izotoplarla kemik taraması da gerekebilir.

Gerekli tedaviye karar vermek için nadiren kemik biyopsisi de yapılabilir.

Bu hastalık birçok insanda belirti vermez. Baþka bir nedenle röntgen çekildiğinde ya da kan tahlili yapıldığında rastlantıyla ortaya çıkarılabilir.

Genellikle vücudun tek bir bölümü etkilenir (çoğu kez omurga, kafatası, kalça, uyluk yan bacağın alt bölümü), ancak birden çok bölge de tutulabilir.

Hastalıktan etkilenen kemikler deforme olur ve daha kolay kırılırlar. Hastalık genellikle yavaş ilerler.

Nadir olarak sağırlık, konjestif kalp yetmezliği ya da habis kemik tümörleri gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp