Zehirli Sarmaşık Meşe Ve Sumak İle Temas

Zehirli Sarmaşık Meşe Ve Sumak İle Temas :

Zehirli Sarmaşık, Meşe ya da Sumak - Nedir

Zehirli sarmaşık, zehirli meşe ve zehirli sumak cildinize dokunduğunda alerjik kontakt dermatit denilen bir deri döküntüsüne neden olabilen bitkilerdir. Genellikle çizgiler şeklinde görünen, kırmızı, rahatsız edici ve kaşıntılı döküntüler, sıvı dolu kabarcıklar ya da büyük kabarmış bölgeler (kurdeşen) şeklinde kendini gösterir. Bu, bitkilere dokunmaktan kaynaklanan en yaygın cilt sorunudur.

 

Ne Olur

Zehirli sarmaşık, meşe veya sumakla temas döküntüye (alerjik kontakt dermatit) neden olabilir. Döküntüye, bu bitkilerde bulunan bir yağ (uruşiol) ile temas neden olur. Uruşiol bir alerjendir, dolayısıyla döküntü aslında bu bitkilerin yağına gösterilen alerjik bir reaksiyondur.

Bağışıklık sistemi normalde virüslere ve bakterilere karşı antikor üreterek vücudu korur. Alerjik bir reaksiyonda, bağışıklık sistemi aşırı tepki gösterir ve aslında zararsız olan bu maddelerle vücuda zarar vermeye çalışıyorlarmış gibi savaşmaya başlar. Bu aşırı tepki, cilt, burun, akciğer, sindirim organları ve kan damarlarını etkileyen sorunlara neden olur. Zehirli sarmaşık, meşe veya sumakla temas sonucuda döküntü oluşur.

Uruşiolle temas, reaksiyonu tetikleyene kadar bu bitkilere karşı alerjik değilsiniz. Uruşiolle temas doğrudan ya da giysi, aletler veya başka nesneler aracılığıyla dolaylı yoldan olabilir.

Çoğu zehirli sarmaşık, meşe ve sumak döküntüleri uruşiol temasından sonra 8 ila 48 saat içinde gelişir, ama bu 15 güne kadar uzayabilir. Cildinizin uruşiole ilk temasında döküntünün ortaya çıkması genellikle bir haftadan fazla sürer. Ama sonraki temaslardan sonra çok daha hızlı (1 ila 2 gün içinde) gelişir. Döküntü genellikle 10 gün ila 3 hafta sürer, ama daha şiddetli vakalarda 6 haftaya kadar sürebilir. Döküntü iyileştikten sonra genellikle ciltte kalıcı izler bırakmaz.

Döküntü bulaşıcı değildir. Ortaya çıktıktan sonra döküntüye ya da kabarcık sıvısına dokunsanız bile bulaşmaz ya da yayılmazlar, çünkü uruşiol zaten deri içine emilmiş ya da yıkanarak uzaklaştırılmıştır. Döküntü vücudun farklı bölgelerinde daha sonra belirdiği için, bazen insanlar döküntünün yayıldığına inanır. Ama döküntü sadece uruşiolün ciltle temas ettiği yerlerde ortaya çıkar. Dolayısıyla döküntü ya önceki temas nedeniyle gelişmeye devam ediyor ya da üzerinde hala uruşiol olan bir şeye tekrar dokunma nedeniyle oluşuyordur.

Zehirli sarmaşık, meşe veya sumağa karşı ne kadar hassas olduğunuz ve reaksiyonun şiddeti öncelikle yaşınıza ve bitkiyle ilk ya da ilk birkaç temasın boyutuna bağlıdır. Diğer etkiler, fiziksel aktivite ve bağışıklık sistemi fonksiyonlarını içerir. Bazı çalışmalar bitkilere karşı alerjik reaksiyonların kalıtsal olabileceğini gösterir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp