Brokoli Kökü

Brokoli Kökü

Brokoli Kökü

Brokoli Kökü Başta Glukorafanin Olmak Üzere İndol 3 Karbinol, C Vitamini, Beta Karoten, Lif, Kalsiyum Ve Folat‘ I Bol Miktarda İçermektedir. Glukorafanin Maddesi Sindirilirken Asıl Yararı Gösteren Sülforafan‘ A Dönmektedir. Aşağıdaki Makalemizde Detaylı olarak Bilgi Verilmiştir.

Brokoli Kökü

Eğer sebzeleri ve meyveleri mevsiminde yemek gibi bir alışkanlığınız varsa, mevsim dönüşleri farklı bir heyacana sebep oluyordur. Mart ayından Mayıs'ın ilk haftalarına kadar bolca yenebilecek bir sebze şu aralar tezgahlarda bulunuyor. Biraz önce uydurduğum havalı ismiyle... Erguvan renkli brokoliler.

Kalın bir gövde üzerinde, sık yeşil çiçeklerden oluşan ve damakta, çiğ karnabahar yemiş gibi bir his ve koku bırakan brokolilerden farklı olarak; ince dal gibi gövdeleri ve üzerinde mor çiçekleriyle, hem görüntü olarak gayet hoşlar hem de daha lezzetliler.

Mısır, bezelye, enginar veya kuşkanmaz gibi brokoli de hasat edildikten hemen sonra yenmeli diyor bahçesinde brokoli yetiştirenler. Bu tür sebzelerin gövdelerindeki şeker, bir kaç saat içinde nişastaya dönüştüğü için, ilk tadıyla daha sonraki arasında dağlar kadar fark olduğunu söylüyorlar. Fakat herkesin bu zevke erişmesi mümkün olmayacağı için, en azından çok taze (diri ve canlı renkli) brokolileri alarak kendimizi bir miktar avutabiliriz. Bu brokolilerin ince dal gibi gövdeleri olduğunu söylemiştim ya, işte satın alırken o dalların çapının 1 santimetreyi geçmemesine dikkat etmek gerekiyor. Gövdeleri kalınlaştıkça odunsulaşıyor ve lif oranı artıyor. Tıpkı taze fasulyenin kılçığı gibi, ağızda sevimsizce kalıveriyor. Bu, erguvan renkli brokolilerin henüz filiz halde olanını - yani bol taze yaprak ve çok az brokoli çiçekleri - bulabilirseniz hiç kaçırmayın, hemen alın. İşte o, brokolinin en çıtır, en lezzetli halidir.

Eh, pazardan bir miktar brokoli aldınız ve eve geldiniz. Sırada ne var: Kendi küçük mahareti büyük, sebze soyucuyu elinize alıp, iri olanların (çok ince olanlarına bu işlemi yapmasanız da olur.) alt kısımlarındaki lifli kısımları, 2 parmak yüksekliğinde soyun. Üst taraflara çok çıkmanıza gerek yok. Fakat bu soyma esnasında yaprakları koparıp atmayın. Aslına bakarsanız bu yapraklar en lezzetli kısımları. Su dolu bir kabın içine bir miktar sirke koyup, ayıkladığınız brokolileri bu suda 5 dakika bekletin. Ardından birkaç kere daha duru suyla yıkayıp, çok az süzdürün. Burası püf kısmı da diyebiliriz. Brokolilerin üzerinde kalan su, tavada soteleme aşamasında doğal bir nem bırakacak ve sebzenin kendi nemiyle pişmesini sağlayacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp