Hardal Ekimi Nasıl Yapılır

Hardal Ekimi Nasıl Yapılır

Hardal Ekimi Nasıl Yapılır


Hardal Ekimi Nasıl Yapılır. Genel Olarak, Bütün Avrupa, Kuzey Afrika Ve Hindistan‘da Yetişmekte Olan Hardal Bitkisi Yurdumuzda Da Bütün Bölgelerde Yaygın Olarak Yetiştirilmektedir.

Hardal Ekimi Nasıl Yapılır

Botanik: Boyu 50-120cm arasında olup üst kısımları çatallı, alt kısmı tüylü, takriben 0,5cm çapında ve üzeri mavimsi çizgilidir. Alt yaprakları 10-15cm uzunluğunda, 4-7cm eninde, loplu, yan loplar kısa, orta loplar oldukça büyük, en üstteki yapraklar mızrak şeklinde ve oldukça küçüktür. Çiçekleri salkım gibi topluca bir arada bir kısmı olgunlaşıp fasulye kapsülü gibi bir şekil alırken diğer taraftan yeni çiçekler açar, çiçekleri sapların ucunda topluca bir arada yarı küre şeklinde, taç yaprakları 4-adet 8-10mm büyüklüğünde, sarı veya altın sarısı renktedir. Kupa yaprakları ise 3-5mm büyüklüğünde, yeşilimsi sarı ve şerit şek¬lindedir. Meyveleri kapsül şeklinde, 1-3cm uzunluğunda, 1-2mm eninde, içinde 7-11adet tohum bulunur.

Yetiştirilmesi: Mart ortasından Mayıs'a kadar tohumları bahçe ve tarlalara 25-30cm arayla ekilir. Nemli, kireçli, killi veya kumlu topraklarda daha güçlü yetişir.

Hasat zamanı: Hardal Temmuz sonu Ağustos ortasında kadar kapsülleri toplanır, dövülerek tohumları çıkarılır ve iyice kurutulduktan sonra kaldırılır. Şayet iyi kurutulmaz ise küflenir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp