Hardal Otunun Zararları

Hardal Otunun Zararları Yok Denilecek Kadar Az Olmasından Dolayı Rahatlıkla Kullanılabilecek Bir Bitkidir. Hardal'ın Zararları Yüksek Dozda Kullanılması İle Ortaya Çıkar. Hekim Önerisi Olmadan Hamilelik ve Emzirme Döneminde Kullanılmamalıdır.

Hardal Otunun Zararları

Hardal'ım bilinen tehlikeli bir zararı yoktur. Ancak her bitkisel üründe olduğu gibi hardal da yalnızca önerilen şekilde ve dozda kullanılması gerekmektedir. Alil hardal yağı çok sert ve keskin olduğundan sade olarak asla kullanılmaz. Ayrıca hardal unu ile yapılır. Lapada Uçucu yağın buharlaşması sonucu göze zarar verebilir.

Eskiden hardal macunu (hardal pastası) oldukça çok sık kullanılan bir macun iken bugün hemen hemen unutulmuştu. İngiltere‘de yemeklerden önce hardal unundan ihtiyaç kadar su ile karıştırılarak alınırken Almanya‘da hemen her etli yemekte mutlaka hardal (senf) bulunur.

Hardal Sargısı Yapımı

Hardal unundan 2-3yemek kaşığı kaynar su ile yoğrularak lapa haline getirilir ve bir bez üzerine reçel gibi yayılır ve de ağrıyan yere konarak üzerine bağlanır. (lapa direkt deriye gelmez). Hardal sargısı yapılırken buradan çıkan eterik yağ göze zarar verir. Hardal sargısı büyüklerde 8-10dk çocuklarda ise 3-5dk sarılı kalabilir ve bu süre sonunda sargı sarılan yer ılık suyla yıkanır veya duş yapılır. Buraya merhem (vazelin) sürülür.

Hardal Macunu Yapımı

50gr Hardal tohumu bir şişeye konur ve üzerine 200ml sirke ilave edilir. bir gece bekletildikten sonra hardal havanda ezilir ve aynı miktarda balla karıştırılarak yemekten önce bu macundan ½ yemek kaşığı yenir.

Alil hardal yağı (Allilizotiosiyanat) hardal yağı deyince iki türlü yağ akla gelir. Alil hardal yağı eter yağıdır ve hardal yağ ise sabit yağdır. Alil hardal yağı hardal tohumları ezildikten sonra su ile karıştırılarak 3-5saat beklenir. Çünkü myrosinaz enziminin sinigrini parçalaması ve alil hardal yağının ortaya çıkması zaman alır. Bu sürenin sonunda su ve etanol karışımı ile bu hardal ezmesinin ekstresi yapılır.

Alil hardal yağı takriben %0,7-1,1 oranında elde edilir. Bu yağ çok sert olduğundan asla sade olarak kullanılamaz. Şayet sinirsel ağrılar, romatizma, gut, siyatik ve eklem ağrılarına karşı kullanılacak ise 2ml alil hardal yağı 98ml 550‘lik etanolle karıştırılarak hardal ispirtosu elde edilir. Hardal ispirtosu ile ağrıyan yerler ovalanır. Hardal yağı olarak bilinen sabit yağ ise makine yağı, yakma yağ ve sabun yapımında kullanılır.

Yorumlar

  • Bil*** Pol**
    7 yıl önce
    Merhaba 30 haftalik hamileyim huysuz bacak sendromu sunum var.siyah hardal tohumunun iyi geldigini Duydum fakat hamilelikte kullanabilirmiyim??? ACilen cbilginize ihtiyacim var simdiden tesekkürederim
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      hamile ve emziren bayanlara birşey öneremiyoruz doktor kontrolunde olması gerekiyor. bilgi hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp