Sirke Probiyotik Midir?

Sirke Probiyotik Midir? :

Probiyotik Sirke

Sirke, yapısı itibariyle en iyi probiyotik kaynaklarından biridir. Salatalarınıza katacağınız veya turşu kurmakta kullanacağınız sirke, probiyotiklerinizi destekler ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir.Ama hangi sirke? Tabii ki evde kolayca kuracağınız doğal sirke. Artık bu sirke maalesef unutuldu, kimse evinde sirke kurmuyor, herkes marketten hazır alıyor ve gerçek sirkenin tadını, kokusunu unuttuğu için sirkeden hoşlanmıyor. Oysa çok kolay kuracağınız ev sirkesiyle ailenizin sağlığını koruyabilirsiniz.Editörüm Nihal Doğan, kendini geleneksel sirke kültürünü korumaya ve yaşatmaya adamış bir sağlık gönüllüsü. Probiyotiklerini desteklemek için evde kendi sirkesini kuruyor ve tariflerini de paylaşmaktan çekinmiyor. İşte onlardan biri.

ÜZÜM SİRKESİ

Geleneksel fermentasyon usulü/sonbaharda yapılabilir

Malzeme:
• 2 kg kokulu kırmızıüzüm
• 2-3 yemek kaşığı bal (çiçek balı)
• 3 litrelik cam kavanoz

Hazırlama:

Üzümleri iyice yıkayın ve derin bir cam kâse içinde ezin. Ezdiğiniz üzümleri cam kavanoza koyun (kavanozun üst kısmında bir karış kadar taşma payı kalmasına dikkat edin), üzerine balı ilave edip karıştırın.Daha sonra kavanozun ağzı hava alacak şekilde üzerine tülbent bir bez örtüp, kenarlarından bağlayın (sinek, toz girmemesi için). Güneş alan bir pencere varsa cam kenarına yoksa ılık ve loş bir ortama koyun.İlk haftalarda 2-3 günde bir kavanozun ağzını açıp tahta bir kaşıkla karıştırın ve tekrar tülbentle kapatın.4-6 hafta kadar zaman geçince sirkenin üzerinde denizanası şeklinde bir maya ve kavanozun ağız kısmında da sirke bakterileri dediğimiz minik kurtçuklar oluşur. Bu, sirke fermantasyonunun başladığının işaretidir.

Bu aşamada üzüm suyunu posasından ayırmak için temiz bir tülbenttenya da ince delikli bir kevgirden ilk süzme işlemini yapın.8-10 hafta sonra dibinde tortular oluşacaktır. Tekrar temiz bir tülbent bezden süzün. 4-6 hafta daha dinlendirin.14-16 hafta sonra süzme işlemini tekrar edin. Bu işlem sirkenin tadı damak tadınıza uygun olacak şekilde 3-6 ay boyunca devam edebilir. Normal lezzette bir üzüm sirkesi ortalama 4-6 ayda olur.En son süzme işleminden sonra şişelere boşaltın ve şişelerin ağzını hava almayacak şekilde sıkıca kapatarak, serin bir yerde muhafaza edin.

Not:Üzüm alırken, tarım ilacı sıkılmadan, doğal olarak, egzoz gazı olmayan yol kenarlarından uzak bölgede yetiştirilmiş olup olmadığını mutlaka sorgulayın.Üzüm sirkesini kurarken su katmadığımız için asit derecesi yüksek, sert bir sirke olacaktır. Bunu yumuşatmak isteyenler, sirke olduktan sonra içerisine 1-2 su bardağı su ilave ederek 2-3 hafta daha bekletebilirler.Üzüm sirkesini, bal ilave etmeden daha uzun sure bekleyerek fermente etmeniz mümkündür.Sirkenizi kesinlikle plastik kaplara kurmayın, fermente bir ürün olduğu için mayalanma sırasında plastikteki zararlı kimyasallar sirkenize geçebilir! Cam veya ahşap fıçı kullanabilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp