Stres Nedir, Bağışıklık Sistemini Etkiler Mi?

Stres Nedir, Bağışıklık Sistemini Etkiler Mi?


Stres çağımızın en büyük problemi! Herkes stresten şikâyet ediyor, hiç stressiz olan yok sanki... İnsanlarla konuştuğunuz zaman, hepsinin stresli olmaktan yakındıklarını görüyorsunuz.Modern çağın insanı artık fazlaca tatminsiz. Sürekli olarak daha fazlasını istiyor, sahip olduklarıyla yetinmiyor. Hep daha fazla, hep daha iyi, hep daha güzel, hep daha zengin olmanın peşinde koşuyor. Daha da kötüsü elindekilerin kıymetini bilmiyor. Sade anlatımıyla, sahip olduklarına şükretmiyor. Sürekli daha fazlasını isteme hırsı, kişinin üzerinde baskı yaratıyor ve sürekli bir stres haline yol açıyor. Günlük hayatın akışı içinde karşılaştığımız olayların tamamı stres kaynağı değildir.

Eğer bir olayın varlığından haberdarsanız, o olay sizin için artık programlanması ve kontrol edilmesi mümkün olan bir durumdur. Bu durum sizin için stres kaynağı olmamalıdır.Örneğin, İstanbul’da trafik problemi olması bir gerçekliktir. İstanbul’da yaşayan biz çilekeşler, hayatımızı buna göre programlamalıyız. Randevularımıza yetişebilmek için daha erken çıkmalı, trafiğe takılmamak için alternatif yolları ve ulaşım imkânlarını kullanmalıyız. Var olduğunu bildiğimiz ve her gün yaşadığımız trafik bizim için stres kaynağı olmamalıdır. Bu sadece günlük hayatın akışı içinde doğal olarak yaşanan bir problemdir.Stres yaratacak olan olay, her gün maruz kaldığımız trafiğin ortasında köprüyü geçerken arabamızın lastiğinin patlamasıdır!Öngöremediğiniz ve programlayamadığınız olaylar stres kaynağıdır.Öngörülebilen olayları yönetmeyi ve stresle baş edebilmeyi öğrenmeniz önemlidir, çünkü stres, bağışıklık sisteminizin dengesini bozuyor!

Stres, bağışıklık sisteminizin dengesini nasıl bozuyor?


Stres, böbreküstü bezinden adrenalin’ ve ‘kortizol’ gibi hormonların salgılanmasına sebep olur. Bunlara stres hormonları diyoruz. Bu hormonlar bağışıklık sistemini baskılar. Kişinin iltihabi hastalıklara, kansere ve kalp hastalıklarına yakalanma ihtimalini artırır. Ayrıca iştahı bozar, yağ yapımım artırır ve vücutta su tutulmasına sebep olur. Strese giren insanların ‘şiştim’ demesi boşuna değildir. Stres, mutsuz ve karamsar bir ruh hali oluşmasına sebep olur. Duygusal durumun bağışıklık sistemini direkt olarak etkilediği gösterilmiştir.Mutsuz ve huzursuz kişiler daha kolay hastalanırlar. Biz çocukken pek meşhur olan şarkıdaki gibi; “NEŞELİ OL Kİ, GENÇ KALASIN...”

Stresten Kaynaklanan Bağışıklık Sistemi Hastalıkları

Stresle, bağışıklık sistemi arasında yakın bir ilişki vardır. Fizyolojik stres, bağışıklık sistemi üzerinde önemli bir etki yapar ve bağışıklık sistemini çökertmeye çalışır. Stres altında olan beyin, vücutta kolesterol hormonu üretimini artırır ve bağışıklık sistemini zayıflatır. Diğer bir deyişle beyin, bağışıklık sistemi ve hormonlar birbirleriyle ilişki içindedirler. Bu konuda uzmanlar şöyle demektedir:

Psikolojik veya fiziksel stres konusundaki çalışmalar uzun süren yoğun bir stresle karşılaşıldığı zaman hormonal dengeye bağlı olarak bağışıklık cevabında bir düşüş olduğunu ortaya koymuştur. Kanser dahil birçok hastalığın ortaya çıkış ve şiddetinin hayat stresleriyle ilişkili olduğu bilinmektedir. 

İşte bu yüzden de sağlıklı bir beyin, rahat ve huzurlu bir ruh hali vücudun genel sisteminin de güçlenmesini sağlar. Bu da hastalık oluşturacak nedenlerin ortaya çıkmasını engeller. Allah''a iman eden, Kuran ahlakının kazandırdığı bakış açısını ve ruh halini yaşayan bir insanın, akıl sağlığı da bağışıklık sistemi de güçlü olur. Böyle bir kişi için herşeye, her olaya olumlu yaklaşmak bir ibadettir.

Tevekküllü ve umut dolu bir ruh hali Kuran''da müminlere öğütlenen bir tutumdur. Kuran''a uygun bakış açısı müminlere ahiretlerini kazanmalarına vesile olduğu gibi onların dünyada da mutlu, sağlıklı, neşeli ve güzel bir yaşam sürmelerini sağlar. Bu, Allah''ın kendisine yönelip dönenlere ve dinine sarılanlara vaat ettiği sonsuz nimetin dünyadaki bir parçasıdır. Elbette ki bu, imanlı bir insanın hastalığa yakalanmayacağı ya da zorluklarla muhatap olmayacağı anlamına gelmez. Ancak müminler stres, moral bozukluğu gibi bir durumu hiçbir zaman yaşamadıkları için diğer insanlara kıyasla, hastalıklara yakalanma riskleri de daha düşük olacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp