Agmmaglobulinemia (Bruton Hastalığı)

Agmmaglobulinemia (Bruton Hastalığı) :

X‘e bağlı geçen agammaglobulinemia-XLA (Bruton Hastalığı) Ogden Bruton tarafından 1952 yılında tanımlanmış ilk primer immün yetmezlik hastalığıdır. Serum immunglobulinleri son derece düşük, antikor yapımı bozuktur. B hücreleri son derece düşük olan veya saptanamayan bu hastalarda enfeksiyonlar, anneden geçen Ig G yapısındaki antikorların tükendiği dönemde (6-9 aylıkken) başlamaktadır. Hastaların %20 ‘sinde ise bulgular 3-5 yaşından sonra başlamaktadır. Bu hastalarda yaygın olarak antibiotik kullanımı ile tanı gecikmekte ve akciğerlerde kalıcı hasarlar meydana gelmektedir. Tekrarlayan sinopulmoner enfeksiyonlar sonucunda gelişen bronşiektazi en sık görülen klinik komplikasyon olup daha fazla orta ve alt akciğer loblarında yer almaktadır. Daha az görülen komplikasyonlardan olan kronik, konjoktivit, giardia, malabsorbsiyon, persistan enteroviral enfeksiyonlara bağlı kronik meningoensefalit yaşam kalitesi prognozu belirleyen faktörler arasında yer almaktadır. Periferik lenf nodları ve tonsiller fizik muayenede saptanamamakta veya çok küçük olarak bulunmaktadır. Hastalığın tedavisinde aylık immunglobulin tedavisinin yanında dönüşümlü olarak antibiotikler kullanılmaktadır. .

Prenatal tanıda fetal kanda B hücrelerin bulunmadığının gösterilmesi ya da koriyon villüs biyopsi örneğinde btk gen mutasyonu araştırılır.

Agammaglobulinemia veya hypogammaglobulinemia en yaygın primer immun yetmezliktir.

Vakaların %50 sini oluşturur.. 3 major tipi vardır: X-linked, erken başlangıçlı ve geç başlangıçlı

1952 de bruton tarafından tanımlanmıştır.

X-linked agammaglobulinemia (XLA) moleküller defect halen sırdır.

Bozuk olan gen Btk Bruton tyrosine kinase olarak bilinir.

Erken başlangıçlı olan B hücresi yok ve Btk gene (Bruton agammaglobulinemia veya XLA) bozukluk vardır.

XLA Bruton Agammaglobulinemia olarakta bilinir. Geç başlangıçlı olan common variable immunodeficiency (CVID) olarak bilinir.,

Erken başlangıçlı ve bruton olmayan non Bruton agammaglobulinemiabunda serum ig düşük veya yok.

B hücre gelişimindeki çeşitli basamaklarda defect olabilsede en önemlisi pro B-cell - pre B-cell gelişiminin olmamasından kaynaklanır

Agammaglobulinemia hastalarda tekrarlayan enfeksiyon riski fazladır. Şidetli bakteriyal enfeksiyonlar pnömoni menenjit bakteriyemi ile ortaya çıkar ve öldürücüdür. Ancak major ölüm nedeni kronik üst(sinüzit) ve alt solunum yolu enfeksiyonlarıdır (bronşioektazi)

Santral sinir sisteminde enterovirüs enfeksiyonu özelikle fazladır.

Otoimmune ve alerjik belirtiler diğer bir morbidite nedenidir

Agammaglobulinemia ya X-linked (XLA) yada autosomal recessive. XLA olan Bruton agammaglobulinemia olarakta bilinir

Yd bir bebek İG sentezleyemez fakat anneden geçen İG bebeği enfeksiyondan korunur genelde anneden geçen bu antikorlar 6aydan sonra azalır bu durumda enfeksiyona yatkınlık olur ve İG ancak bu dönemde azalmış olarak saptanır.

Kapsüllü bakteriler Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Staphylococcus aureus ve pseudomonal sık enfeksiyon nedenidir. Canlı polio aşıları sonrasında poliomyelit vakaları vardır. Echovirusler chronic encephalomyelitis veya meningoencephalitis neden olur. Virus neden olduğu autoimmune hastalıklar dermatomyositislike syndromes ve chronic arthritis oluşur. Hastada kronik ishal olsada genelde büyüme geriliği yoktur ama bazen dehitratasyon olabilir. Fakat bazen X-linked hypogammaglobulinemia ile beraber büyüme hormonu eksikliği vardır ve hasta kısa boyludur. Hastalarda tekrarlayan otit ve ÜSYE vardır.

Genetic faktörü Btk dır.

Bazı virüslar neden olur (human immunodeficiency virus (HIV)

X-linked lymphoproliferative syndrome (Duncan disease, Purtilo syndrome) Epstein-Barr virus tarafından oluşturulur.. Bu yüzden herhangi bir erkek kalıcı hypogammaglobulinemia varsa mononucleosis --X-linked lymphoproliferative hastalık açısından yakın takip edilmelidir..

Ilaçların neden olduğu hypogammaglobulinemia immunosuppressive ajanlar (örnek, corticosteroids, rituximab), epilepsy ilaçları (örnek, phenytoin, carbamazepine), ve antipsychotic medications (örnek, chlorpromazine).

Malignancies örnek leukemias, multiple myeloma, ve neuroblastoma hypogammaglobulinemia neden olur.

GİS den aşırı protein kaybı hypogammaglobulinemia neden olur ama primer antikor eksikliği birde diyareye neden olur. Bu yüzden protein-losing enteropathy bu hastalarda düşünülmelidir.

İntestinal lymphangiectasia gibi durumlarda neden olur. Benzer olarak chylothorax da hypogammaglobulinemia (ıgg = 179 ± 35 mg/dl) ve lymphopenia (985 ± 636 cells/µl) neden olur. Son olarak cow‘s milk allergy (inek sütü alerjisi) de hypogammaglobulinemia neden olabilir.

Serum ıgg, ıga, ıgm, ıge düşük olarak bulunur. Serum ıgg düzeyi 100 mg/dl nin altındadır. Difteri boğmaca vb aşılara karşı antikor azalmıştır.

Hastaların yüksek doz IVIG (400-500 mg/kg her 3-4 haftada bir) alması gereklidir. Bu tedavi ile hastanın ıgg düzeyi 500 mg/dl özerinde olması planlanır. Be hastayı enfeksiyondan korur. Ama ciddi enterovirüs meningoensefalitinden korumak için daha fazla dozda verilmesi gerekebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp